Garden of Bones

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Garden of Bones"
Game of Thrones bölümü
Bölüm no.2. sezon
4. bölüm
YönetmenDavid Petrarca
SenaristVanessa Taylor
Bölüm müziğiRamin Djawadi
Görüntü yönetmeniMartin Kenzie
EditörKatie Weiland
Yayın tarihi22 Nisan 2012
Süresi51 dakika
Konuk oyuncular
  • Gethin Anthony, Renly Baratheon rolünde
  • Nicholas Blane, Baharat Kralı rolünde
  • Nonso Anozie, Xaro Xhoan Daxos rolünde
  • Michael McElhatton, Roose Bolton rolünde
  • Joe Dempsie, Gendry rolünde
  • Eugene Simon, Lancel Lannister rolünde
  • Oona Castilla Chaplin, Talisa rolünde
  • Gwendoline Christie, Brienne Tarth rolünde
  • Ian Hanmore, Pyat Pree rolünde
  • Roxanne McKee, Doreah rolünde
  • Amrita Acharia, Irri rolünde
  • Steven Cole, Kovarro rolünde
  • Ben Hawkey, Hot Pie rolünde
  • Finn Jones, Loras Tyrell rolünde
  • Esmé Bianco, Ros rolünde
  • Ian Whyte, Gregor Clegane rolünde
  • Ian Beattie, Meryn Trant rolünde
  • Tony Way, Dontos Hollard rolünde
  • Anthony Morris, Vadeci rolünde
  • Sam MacKay, Lannister Muhafızı rolünde
  • David Fynn, Rennick rolünde
  • Andy Kellegher, Polliver rolünde
  • Masie Dee, Daisy rolünde
  • Gina Moxley, Kadın Lannister Tutsağı rolünde
  • Fintan McKeown, Amory Lorch rolünde
  • Emmet O'Riabhaigh, Wounded Lannister rolünde
  • Donal Gallery, Erkek Lannister Tutsağı rolünde
  • Slavko Juraga, On Üçlülerin Üyesi rolünde
Bölüm kronolojisi
Game of Thrones (2. sezon)
Game of Thrones bölümleri listesi

"Garden of Bones" (TürkçeKemiklerin Bahçesi), HBO kanalının yayınladığı fantezi türündeki Game of Thrones dizisinin ikinci sezonunun dördüncü ve dizinin toplamda on dördüncü bölümüdür. 22 Nisan 2012'de yayımlandı. Vanessa Taylor tarafından senaryolaştırıldı ve David Petrarca tarafından çekildi.

Bölüm ismi, Sör Jorah Mormont'un Qarth şehrini Daenerys'e Kemiklerin Bahçesi diye tarif etmesinden geliyor.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Öküzağzı Dışında[değiştir | kaynağı değiştir]

Robb Stark (Richard Madden), Öküzağzı yerleşkesinde Lannister askerlerine gece ansızın gece yarısı saldırır ve Lannister güçlerini yerle bir eder. Ertesi sabah savaş sonunda Lord Roose Bolton (Michael McElhatton) ile yakalanan Lannister askerlerinin ne olacağı konusunu tartışır. Bolton, yakalanan esirlerin konuşturulması için işkence yapılmasının onlara yapılacak büyük bir iyilik olduğunu söylese de Robb ona kız kardeşlerinin hala Kralın Şehri'nde Lannisterların elinde olduğunu hatırlatır. Robb ardından orada hemşire olan Talisa (Oona Chaplin) ile tanışır ve etkilenir.

Kralın Şehri'nde[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Joffrey Baratheon (Jack Gleeson) günden güne daha çok zalimleşir; Robb Stark'ın yendiğini duyunca Sör Meryn Trant'a (Ian Beattie) emir verir ve Robb'un kardeşi Sansa'yı (Sophie Turner) dövdürür. Tyrion Lannister (Peter Dinklage) ve Bronn (Jerome Flynn) ise son anda yetişir ve Tyrion buna engel olur. Bronn, Tyrion'a kralın seks yaparsa rahatlayacağından bahseder ve Tyrion da bunun için kralın odasına fahişe Ros'u (Esmé Bianco) ve Daisy'yi (Maisie Dee) gönderir. Joffrey de sadist bir şekilde Ros'a emir vererek Daisy'yi dövmesini söyler. Ardından Sör Lancel Lannister (Eugene Simon), Tyrion'ı ziyaret eder ve Kraliçe Cersei Lannister'ın Yüce Üstat Pycelle'i serbest bırakma emri verdiğini söyler. Tyrion ise Lancel'a ablasıyla yasak ilişkisini bildiğini ve bunu Joffrey'den saklayacağını söyler. Tabii ki karşılık olarak ise Cersei'nin hareketlerini kendisine bildirmesini ister.

Harrenhal'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Arya Stark (Maisie Williams), Gendry (Joe Dempsie) ve Hot Pie (Ben Hawkey) yakalandıktan sonra Lannister birlikleri onları Harrenhal'a götürür. Birliğin başındaki Gregor "Dağ" Clegane (Ian Whyte), esirlere günlerce işkence yaparak öldürür ve "Sancaksız Kardeşlik" hakkında bilgi edinmek ister. Gendry sıradaki kişi seçilince son anda Lord Tywin Lannister (Charles Dance) gelir, tutsakları çalıştırmalarını emreder ve Gendry yara almadan sorgusu son bulur. Polliver (Andy Kellegher) ise Arya'yı kendi kılıcı İğne'ye bakar halde yakalar ve onu tehdit eder. Tywin buna şahit olunca kız olduğunu anlar ve yanına hizmetçi olarak alır.

Qarth'ın Dışında[değiştir | kaynağı değiştir]

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), Kovarro'dan (Steven Cole) yakınlarda Qarth diye bir şehir olduğunu ve "Ejderhaların Annesi"'ni ağırlamak istediklerine dair mektup alır. Sör Jorah Mormont (Iain Glen) ise Qarth'ın "Kemiklerin Bahçesi" bölgesinde yer aldığını ve orasının büyülü olduğunu söyleyerek uyarır. Daenerys'in kafilesi Qarth'a ulaştığında On Üçlüler tarafından karşılaşırlar. Aralarından bir tanesi baharat tüccarıdır (Nicholas Blane) ve grup adına konuşur. Daenerys'in ejderhalarını görmek karşılığında onlara dinlenme ve yemek yeme ihtiyaçlarını karşılayacağını söyler. Daenerys ise sadece ejderhaları görmek istediklerini iddia ettikten sonra On Üçlü ile tartışır ve ardından ordularını alınca intikam için buraya döneceğini ve şehri yıkacağını söyler. Xaro Xhoan Daxos (Nonso Anozie) ise On Üçlü'ye Daenerys adına kefil olur, ardından kafile şehre girer.

Fırtına Toprakları'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Petyr "Serçeparmak" Baelish (Aidan Gillen), Fırtına Topraklarına ulaşır ve Renly Baratheon (Gethin Anthony) ile görüşür. Ardından Margaery Tyrell (Natalie Dormer) ile evlilikleri ve Renly'nin kardeşi Loras (Finn Jones) ile ilişkisini bildiğini söylese de Margaery inkâr eder. Ardından Catelyn Stark (Michelle Fairley) ile görüşür. Serçeparmak, Lannisterların Sansa ve Arya'yı hala tuttuklarını ve Sör Jaime Lannister karşılığında takas edileceğini söyler. Ardından iyi niyet olarak Ned Stark'ın eşyalarını ve kemiklerini de vereceğini söyler.

Renly ve Catelyn, Stannis Baratheon (Stephen Dillane) ve Melisandre (Carice van Houten) ile buluşur. Stannis, Renly'ye teslim olmasını ve kendi koruması altına girmesi teklifinde dahi bulunsa da Renly kabul etmez. Daha büyük desteği olduğunu ve ordusundaki asker sayısının daha çok olduğunu söyler. Stannis ise ayrılmadan önce teklifinin gün doğumuna kadar devam ettiğini belirtir.

Gece Stannis, Davos Seaworth'e (Liam Cunningham) Melisandre'yi de alıp görünmediklerinden emin olmalarını söyler. Melisandre ile kayıkta bir kalenin altına girerler ve Melisandre burada aniden duman şeklinde bir silüet doğurur.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

Richard Madden'ın performansından etkilenen yazarlar dizide karaktere ağırlık verdi.

"Garden of Bones", Vanessa Taylor tarafından yazılan iki bölümden biridir. George R.R. Martin'in Kralların Çarpışması adlı kitabındaki Arya VI, Tyrion VII, Catelyn III, Sansa III and Davos II kısımlarını (bölümler 27, 30, 32, 33 ve 43) içerir.[1]

Bölüm, kitaptaki orijinal hikâyeden ayrıldı ve büyük değişiklikler yapıldı. Kitaptaki Jeyne Westerling karakteri Talisa olarak değiştirildi ve karakter yapısı tamamen değişti. Karakterin annesi kitapta ufak bir Lannisterlara bağlı ailedeyken dizide Özgür Şehirler'den Volantis'te yabancı bir kadın olarak anlatıldı.[1] Yapımcılar, Robb'un hikâyesi için "Dizi ile kitaptaki sapmalar arasındaki büyük bir fark," dedi. Bunun sebebini ise Robb'un hikâyesinin kitaplarda savaş ağırlıklı geçmesi olduğunu ve bunu yansıtırlarsa daha az görüneceği olarak açıkladılar ve bunun için ona aşk hikâyesi yazdılar.[2]

Diğer bir fark ise Serçeparmak'ın Tyrell ordusunun yanına erken gidişi ve burada Catelyn ile karşılaşmasıydı. Kitapta daha geç gidiyordu ve o vardığında Catelyn ayrılmıştı. Melisandre'nin iki ayrı gölge doğurması tek gölge olarak düzenlendi. Fırtına Burnu kuşatması ve Sör Cortnay Penrose karakteri silindi ve Tywin'in Arya'nın cinsiyetini fak etmesi de eklendi. Kitaplarda Arya kız olduğunu gizliyordu ve mutfaklarda çalışıyordu. Ayrıca bölüm için Joffrey'nin fahişelere işkence çektirme sahnesi ve Daenerys'in Qarth kapılarından çevrilme sahnesi özel olarak yazıldı.[1]

Oyuncu seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüme Olenna Tyrell rolü için seçilen Oona Castilla Chaplin dahil oldu. Ağustos 2011'de HBO, Oona'yı seçtiğini duyurunca bilgilere sadece "Jeyne" yazdı ve bir soyadı vermedi. Bu da kitaptaki Jeyne Westerling karakterini canlandıracağı tartışmalarını başlattı.[3] Ancak dizi yayımlandığında ismi Talisa Maegyr olarak değiştirildi.[4] Chaplin, role seçilmeden önce kitapları okuduğunu ve dizinin büyük bir hayranı olduğunu söyledi.[5]

Charles Dance, Tywin Lannister karakteri ile geri döndü ve ana kadroya eklendi. İlk sezonda konuk oyuncu olarak yer almıştı. İlk sezonda Gregor Clegane'i Conan Stevens canlandırırken ikinci sezonda Ian Whyte rolü aldı ve "The Night Lands" adlı bölümde girdi. Whyte, dördüncü sezonda diziye dönmeyince onun yerine İzlandalı Hafthór Júlíus Björnsson diziye girdi, ayrıca beşinci sezondaki "Hardhome" ve "The Dance of Dragons" bölümlerindeki Wun Wun adlı karakteri de canlandırdı.[6]

Çekim yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün son sahnesi Cushendun Mağaraları'nda çekildi.

"Garden of Bones"'un prodüksiyonu Belfast'deki The Paint Hall stüdyolarında yapıldı, Renly'nin kampı ise Larrybane Körfezi'nde kuruldu.

Bölümde ayrıca Qarth şehrinin seti Dubrovnik yakınlarındaki Dubac'da kuruldu.[7] Renly'nin kampının yakınlarındaki mağara sahneleri Cushendun Mağaraları'nde çekildi.[8] Harrenhal adlı yıkıntı kale sahneleri ise Banbridge'de çekildi.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Garcia, Elio. "EP204: Garden of Bones". westeros.org. 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012. 
  2. ^ Ryan, Maureen (18 Nisan 2012). "'Game of Thrones' Producer On Season 2 Book Differences, Fan Feedback And What's To Come". The Huffington Post. 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012. 
  3. ^ Garcia, Elio (12 Ağustos 2011). "Oona Chaplin is Jeyne". westeros.org. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012. 
  4. ^ Garcia, Elio (23 Nisan 2012). "Interview with Richard Madden". westeros.org. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012. 
  5. ^ "Interview with Oona Chaplin". winter-is-coming-net. 19 Nisan 2012. 17 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012. 
  6. ^ Hardhome, 31 Mayıs 2015, 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 29 Haziran 2015 
  7. ^ "Game of Thrones location under construction". The Dubrovnik Times. 8 Eylül 2011. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012. 
  8. ^ "Game of Thrones on location". Ballymoney Times. 13 Eylül 2011. 4 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012. 
  9. ^ "Day 51: Filming during a hurricane". winter-is-coming-net. 13 Eylül 2011. 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]