Geceyarısı Leydisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geceyarısı Leydisi
Lady Midnight
Geceyarısı Leydisi'nin türkçe baskısının kapağı
YazarCassandra Clare
ÇevirmenZeynep Arıkan
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürlerFantastik, Macera
Yayım8 Mart 2016 (özgün)
3 Haziran 2016 (Türkçe)
YayımcıArtemis Yayınları
Sayfa825
Karanlık Sanatlar serisi

Geceyarısı Leydisi, Cassandra Clare tarafından yazılan, fantastik bir seri olan Karanlık Sanatlar serisinin ilk kitabıdır.[1] Kitapta, Annabel Lee şiirinden ilham alınmıştır.

Cennet Ateşi Şehri'nde olan olayların üzerinden beş yıl geçmiştir. Bu seride, Emma Carstairs artık bir çocuk olmadığını ve anne babasını gerçekte kimin öldürdüğünü keşfedecektir; ayrıca gölge dünyasının derinliklerine dalacaktır. Emma'nın parabataisi Julian Blackthorn ile yaşadığı yasak aşk da onun yolunda duran engellerden birisidir. Çünkü, bir gölgeavcısı asla parabataisine aşık olmamalıdır, Konsey'in söylemine göre yasa yasadır ve uyulmaz ise sonuçlarına katlanılması gerekir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Cehennem Makineleri karakterlerinden birisi olan Jem'in soyundan gelen Emma Carstairs, ailesinin ölümüyle yüzleşir. Ama alaycı, savaşçı ve cesur bir kişiliği olan Emma bunun üstesinden gelmeyi çok iyi başarmıştır. Emma, dünyada her şeyden çok değer verdiği parabataisi Julian'a normal bir arkadaş gözüyle değil de başka bir gözle bakmaktadır. Bir yandan da ailesinin katilinden intikam almak için ant içmiştir ve artık kendi ailesi yerine Blackthorn'ları koymuştur. Konsey, Emma'ya ailesini öldürenin Sebastian olduğunu söylemiştir ama Emma hala bunun doğru olduğuna inanmamaktadır. Çünkü ailesinin cesetlerinin üzerlerinde bilinmeyen bir dilde yazılmış yazılar bulunmaktadır.

Los Angeles'ta başlayan bir dizi cinayetin işleniş şekilleri Emma'nın ailesiyle aynı olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun bir tesadüf olmadığını düşünen Emma bu konu hakkında araştırma yapmaya başlar. O sırada, 5 sene önce Los Angeles Enstitüsü saldırısında kaçırılan Julian'ın yarı peri abisi Mark Blackthorn periler tarafından gölgeavcılarına geri verilir. Ama karşılığında periler bir şey isterler; o da cinayetlerin çözülmesinde gölgeavcılarının yardım etmesidir. Çünkü; öldürülen bazı kurbanlar peri halkındandır.

Karanlık Savaş sırasında Sebastian ile saf tuttukları için aşağı dünyalılar ve gölgeavcılarının periler ile iletişim halinde olması yasaktır. Ama Emma ve Blackthorn'lar perilerin önerdiği anlaşmayı kabul etmek zorundadırlar; çünkü Mark'ı geri alabilmek için ellerine başka şans geçmeyeceğini bilirler. Mark peri dünyasında kaldığı süre boyunca fiziksel olarak aynı kalsa da zihnen çok değişmiştir. İlk geri döndüğünde kardeşlerini tanımamış hatta Julian'ı babası zannetmiştir ki bu durum Blackthorn ailesi için oldukça zor olmuştur. Mark'ın dönüşünü ve cinayetler hakkında yaptıkları araştırmaları Konsey'den gizlemeye çalışan Emma ve Julian bir yandan da birbirlerine karşı besledikleri duygular ile savaşmak zorunda kalırlar.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Emma Carstairs
  • Julian Blackthorn
  • Mark Blackthorn
  • Cristina Rosales
  • Diego Rosales
  • Diana Wrayburn
  • Arthur Blackthorn
  • Kieran
  • Malcolm Fade
  • Gwyn ap Nudd
  • Iarlath
  • Blackthorn Çocukları; Dru, Livvy, Tavvy ve Ty

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Geceyarısı Leydisi oldukça iyi eleştiriler almıştır. Booklist "Zevk alıncak çok şey var... ayrıca hepsi taze ve mükemmel bir şekilde anlatılmış" eleştirisini yapmıştır.[2] Publisher’s Weekly ise "Cassandra'nın gelişmiş kahramanları, karmaşık ve aksiyon dolu yan serileri, kafa karıştırıcı aile bağları ve muhteşem büyü sistemi gelişmeye devam ediyor" diyerek olumlu bir eleştiri yapmıştır.[3] School Library Journal "Geceyarısı Leydisi tamamen aksiyon ve beni nefes nefese bırakan duygusal drama dolu, kitabı okuduktan sonra bile hala etkisindeydim. Öyle bir fantastik roman dı ki bir daha böyle bir romanı okuyacağımı sanmıyorum, sözüme güvenin. Ve umarım hepiniz okumaktan keyif alırsınız" demiştir ki bu kitabı oldukça öven bir eleştiridir.[4] Kirkus Reviews "Clare; fiziksel betimlemesi, esrarengiz tatlı çocukları ve iğneleyici şakaları ile geri dönmüş" sözünü söylemiştir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lady Midnight 18 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Cassandraclare.com. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016.
  2. ^ "Lady Midnight, by Cassandra Clare 21 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Booklist. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016.
  3. ^ "Children's Book Review: Lady Midnight by Cassandra Clare 1 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Publisher’s Weekly. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2016.
  4. ^ "Lady Midnight: A Shadowhunters Novel by Cassandra Clare 16 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". School Library Journal, 8 Mart 2016. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2016.
  5. ^ "LADY MIDNIGHT by Cassandra Clare 21 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Kirkus Reviews. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2016.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]