Gdansk Teknik Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gdansk Teknik Üniversitesi
Politechnika Gdańska
Harita
SloganGeçmiş bilgeliktir, gelecek ise mücadeledir
Kuruluş1904
TürDevlet üniversitesi
Eğitim dil(ler)iPolonyaca, İngilizce
Öğrenciler18,000
KonumGdańsk, Polonya
Web sitesipg.edu.pl/en/

21 Ocak 2015'te Gdansk Teknik Üniversitesi senatosu tarafından "Geçmiş bilgeliktir, gelecek ise mücadeledir" sloganıyla eğitim vermektedir.

Gdansk Teknik Üniversitesi Gdansk'ın Wrzeszcz ilçesinde bulunup, dokuz fakültesiyle Polonya'daki en eski üniversitelerden biridir. Üniversite günümüzde 1200’ü akademisyen olmak üzere toplamda 2500 çalışanı bünyesinde barındırmaktadır. Üniversite ayrıca 2015 yılında Cesaer üyeliğini de elde etmiştir.

1904 ve 2014 yılları arasında 111.000'in üzerinde öğrenci mezun olmuştur. Bu öğrencilerin arasında Polonya'nın önde gelen firmalarının CEO'ları, kamu ofislerinde yüksek mevkilerde bulunan şahıslar, girişimciler, önde gelen markaların kurucuları ve ünlü mimarlar bulunmaktadır. Bu kişiler çoğunlukla üniversitede verilen teknik ve pratik eğitimi takdirle karşılamaktadır.

Diploma programlarının birçoğu İngilizce olarak öğretilmektedir. Öğrenciler modern laboratuvarlara, konferans salonlarına, 1.2 milyon hacmini aşkın kütüphanesi ve çeşitli spor dallarını barındıran spor tesislerine erişim sağlayabilmektedir. Öğrenciler ayrıca 60’ı aşkın öğrenci bilim ve dil kulüplerine ya da diğer organizasyonlara katılabilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda üniversitenin geleneklerini korumak kaydıyla, ekonomik ve sosyal talepleri karşılamak adına birçok yenilik yapılmıştır. Üniversite şu anda dijital üniversite yerine akıllı üniversite olarak uluslararası projelerde yenilikçi teşvikleri hayata geçirerek, büyük bir değişim içerisine girmiştir.

Üniversite, İsveç Chalmers Teknik Üniversitesi ile anlaşma içinde bulunan Massachusets Teknoloji Enstitüsü tarafından kurulan CDIO etkileşimine üye olan ilk ve tek Polonya üniversitesi özelliğine sahiptir. CDIO’nun temel amacı mühendislere düşünce, tasarım, uygulama ve yönetme alanlarında ve profesyonel teknoloji sistemleri üzerine gelişimini sağlayan eğitim vermektir.

Başta Baltık Bilim Araştırma Kuruluşu (Nanoteknoloji Araştırma ve Eğitim Koordinasyonu) Baltık Üniversiteler ağı ve Baltık Denizi Bölgesi ağı olmak üzere birçok ağ ve dernekte aktif üyeliğini sürdürmektedir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite 1904 yılında "Gdansk Kraliyet Teknik Üniversitesi" olarak kurulmuştur. O yıllarda Danzig olarak da bilinen Gdansk, Alman İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Şehrin hikayesi oldukça karmaşık olmakla birlikte şehir belirli zaman aralıklarında Almanya ve Polonya arasında el değiştirmiştir. Savaş yılları arasında ise "Özgür Şehir" olarak bilinir. Eğitim enstitüleri şehrin bu durumundan etkilenerek isimlendirilmiştir. Üniversite birçok farklı isimle bilinir.

  • 1918–1921: Gdansk Teknoloji Üniversitesi
  • 1921–1939: Özgür Gdansk Şehri Yüksek Teknik Okulu
  • 1939–1941: Gdansk Teknik Üniversitesi
  • 1941–1945: Gdansk Ulusal Üniversitesi

Konum[değiştir | kaynağı değiştir]

Gdansk Teknik Üniversitesi, Gdansk şehrinde bulunmasıyla birlikte 1000 yılı aşkın gelenekleriyle, Baltık Denizi üzerinde bulunan Vistula Nehrinin ağzında yer almaktadır. Şehrin ekonomisi gemi inşasına ve denizciliğe dayanmaktadır. Yaklaşık 500.000 nüfusu ile Gdansk, Pomeranian bölgesinin başkentidir. Bu bölgede birçok yüksek eğitim kurumları bulunmaktadır. Bu grup içinde en büyük olan Gdansk Teknik Üniversitesi, ayrıca Polonya’nın en eski teknik üniversitesidir.

Kurucular[değiştir | kaynağı değiştir]

Johannes Hevelius (1611-1687) dünyanın en büyük astronomik ve teleskoplarla donatılmış olan gözlemevini hazırlamıştır. Hevelius ayrıca bir fizikçi ve yüzlerce yıldır süregelen manyetik sapmaları keşfeden kişidir. Ayrıca, Polonya'nın ilk sarkaçlı saatinin, düşünce, dizayn ve inşasını da bizzat kendince yaptığı dünyanın ilk periskopunun, bunlara ek olarak Gdansk Kent Konseyinin bünyesinde bulunan ilk mikrometrik vidanın geliştiricisi olarak bilinen bir teknisyendir. Daniel Gabriel Fahrenheit (1686-1736) Gdansk doğumlu olup cıvayı ilk kez sıcaklık ölçme cihazları üzerinde kullanan (daha önce alkol kullanılmaktaydı) ve 0 ile 212 derece arasında ilk ölçeği tasarlayan kişi olarak adından söz ettirmektedir. Hevelius ve Fahrenheit, Gdansk Teknik Üniversitesince ve Polonya’nın seçkin iki bilim insanı olarak hafızalarda yer almaktadır. Senato kararı sayesinde, üniversitenin ana binasında bulunan avluları, bu iki bilim insanının adını taşımaktadır. Bu iki bilim insanı, "üniversitenin bilim adamları" olarak ve süper bilgisayarlarla genetik algoritma ile oluşturulan kabartmalarıyla anılmaktadır.

Tarihteki Yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversitenin ana binası Hermann Eggertt ve Albert Carsten tarafından 1990 ve 1994 yılları arasında yapıldı ve aynı zamanda elektroteknik enstitüsü , makine ve kimya laboratuvarları inşa edildi. Tüm binalar Art Nouveau tarzında Kuzey Rönesans stilinde dizayn edilmiştir.

Kampüs[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversitenin kampüsü yüzyılı aşkın birçok mimari stili içinde barındıran yapılardan oluşmaktadır. Anıtsal ana bina 20. yüzyılın başlarında Hollanda Neo-Renaissance stilinde, üniversitenin sembolü ve ayrıca profesörü olan Albert Cersten tarafından dizayn edilmiştir.İkinci Dünya Savaşı yıllarında binaların yüzde atmışı ve çatıların yüzde yetmişi tahrip edilmiştir. Saat kulesinin ise sadece çelik iskeleti hayatta kalmıştır. Tahrip edilen bölgeler tamir edilmiştir. Fakat yenilenmesi birçok kez ertelenmiştir. 13 Mayıs 2012’de üniversitenin ana binası yenilenmiştir.

Üniversitenin kampüsü yenilenmektedir. Dersler modern salonlarda ve profesyonel laboratuvarlarda verilmektedir.

Aşağıda, üniversitenin bünyesinde bulunan modern eğitim ve araştırma merkezleri ve destek üniteleri görülmektedir.

  • 25 modern ve alanında öncü atom seviye ölçüm cihazlarıyla teçhizatlandırılmış, Nanoteknoloji Merkezi,
  • Linte2 Yenilikçi Elektrik Güç Teknolojileri ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Laboratuvarı
  • Matematik modelleme ve data gösterimi için Modern ICT teknoloji ve araçlarını kullanan, Matematik ve Uzaktan Eğitim Merkezi
  • Pomerania bölgesinde Kuyavia ve Mazovia ile işbirliği içinde bulunan 100’ü aşkın firmayla çalışan, ICT Eğitim ve Araştırma Merkezi
  • Tüm öğrencilerin ve çalışanların erişimine açık 25m ve 12,5m ebatlarında yüzme havuzu , 64mx105m ebatlarında futbol sahası, voleybol salonu, açık tenis kortları, vücut geliştirme kürek çekme ve judo spor salonları bulunan, Akademik Spor Merkezi.

Gdansk Teknik Üniversitesi şehrin en cezbedici üç farklı yerinde bulunan ve 2500’ü aşkın kişiyi barındırabilen, 13 modern öğrenci yurduna sahiptir.

Gdansk Teknik Üniversitesi European ERASMUS Programı, Erasmus Plus, LLP Erasmus, LLP Erasmus Intensive Programları, Erasmus Mundus, Jean Monnet, CEEPUS, TEMPUS ve Leonardo da Vinci programlarının bir parçasıdır.[1]

Yabancı öğrencilerin sayısı her geçen gün artmakla birlikte yabancı öğrenciler çoğunlukla İspanya, Ukrayna ve Çin’den gelmektedir. Üniversite ayrıca Iroq formu ve Baltık Denizi bölgesi ağında aktif olmakla birlikte, bu vesileyle Üniversiteler arası uluslararasılaşma, öğrenci değişimleri, kültürlerarası iletişim, ortak lisans programları, yurt içi veya yurt dışı tanıtımı amaçlamaktadır.

Gdansk Teknik Üniversitesi'nin 100. yıl dönümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite, 2014 yılı boyunca 110. yaşını kutlamıştır. Jübile yılı Ocak 2014’tür. Tören senatonun akademik tanıtımlar vesilesiyle açık oturum şeklinde gerçekleşmiştir. 110. yılın ilk açılışı özellikle 6 Ekim 2014 tarihinde akademik jübile yılıyla başlamıştır. Jübileye eski Cumhurbaşkanı Lech Walencia, Bilim ve Yükseköğrenim Bakanı gibi seçkin kişiler katılmışlardır. Kutlamaların doruk noktası ise Princeton Üniversitesi profesörlerinden ve ayrıca dünyaca ünlü kimyacı Robert Cava’ya fahri doktora ödülünün verilmesi olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Erasmus+ Incoming students | Gdańsk University of Technology". pg.edu.pl. 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2021.