AID

Vikipedi, özgür ansiklopedi
AID
Sloganİyilik değil, hizmet...
Kuruluş2011
LiderDr. Mevlit Yurtseven
Resmî site[1]

AID (Uluslararası Doktorlar Derneği, Alliance of International Doctors) din, dil, ırk, etnik köken, milliyet ayrımı yapmadan tüm dünyada tıbbi çalışmalar yürüten uluslararası bir organizasyondur.

2011 yılında İstanbul'da kurulduğundan beri sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu coğrafyalarda ve afet bölgelerinde yaşayan insanların yanında olmayı kendine görev bilen AID, tıbbi yardım ve desteğe ihtiyaç duyan herkese ulaşmayı kendine hedef edinmiştir. Derneğin başkanı Dr. Mevlit Yurtseven'dir.

Faaliyet Alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

AID gönüllüsü bir doktor Arakan'da bir çocuğu muayene ediyor.

Acil Tıbbi Yardım[değiştir | kaynağı değiştir]

AID, doğal afetler ve insan kaynaklı afetlerden sonra kriz bölgelerinde acil müdahale, yardım ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. AID Haiyan Tayfunu'ndan sonra Filipinler'e ve Arakan'da yaşanan çatışmadan sonra kurulan kamplarda birinci basamak sağlık hizmeti vermiştir.[1] Gazze'ye 2012 saldırsı sırasında bir cerrah ekibi gönderen AID,[2] Suriye İç Savaşı'nın başından itibaren Türkiye ve Suriye'de sağlık çalışmaları yürütmüştür. AID gönüllüleri, Eylül 2014'te Kobane'den gelen mültecilere mobil sağlık tırında birinci basamak sağlık hizmeti vermiştir.[3]

Kalıcı ve Koruyucu Sağlık Hizmetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dadaab Mülteci Kampı'nda AID'e ait klinikte sıra bekleyen hastalar

Yeterli sağlık hizmetinden mahrum bölgelerde kalıcı, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri yürütmekte olan AID, Kenya Dadaab Mülteci Kampı'nda bir yıl boyunca Somalili mültecilere yönelik birinci basamak sağlık hizmeti vermiştir.[4] Kenya ve Uganda'da sıtma önleme amaçlı cibinlik dağıtımı gerçekleştiren AID, Uganda'da bir hastanenin anne-çocuk sağlığı ünitesini inşa etmiş ve hastanenin tıbbi teçhizatını yenilemiştir.[5]

Nijer'de katarakt ameliyatından önce yapılan muayene

AID, İHH İnsani Yardım Vakfı, İslam Kalkınma Bankası, TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içerisinde Nijer Katarakt Projesi'ni yürütmektedir. Nijer'de Abdou Moumouni Üniversitesi Lamorde Hastanesi'nde kurulan oftalmoloji departmanında beş yıl süre boyunca 30,000 ücretsiz katarakt ameliyatları yapılması ve lokal personelin alanda eğitilmesi hedeflenmektedir. AID, projenin sağlık iş gücü ve malzeme temin ve takibinden sorumludur. Proje kapsamında Dünya'da körlükle mücadele eden diğer kuruluşlar ile ortak çalışmalar gerçekleştirilecektir. Proje bitiminde departman Nijerli yetkililere devredilecektir.

Sağlık Eğitimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Afet ve Acil Durumlarda uygulama eğitimi

AID, yerel sağlık çalışanları ve kurumlarla koordineli olarak çeşitli coğrafyalarda sağlık eğitimi hizmetleri vererek mevcut tıbbi hizmetlerin iyileştirilmesine katkı sağlamayı ve sağlık çalışanları arasında bilgi ve tecrübe alışverişinin gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Somali'de ebe ve doktorlara yönelik eğitimler,[6] Azerbaycan'da doktorlara yönelik yenidoğan canlandırma (NRP) eğitimleri,[7] Türkiye ve Bosna Hersek'te afet ve acil durum eğitimleri,[8] Türkiye'de Afetlerde Psikolojik ilk yardım eğitimleri gerçekleştirilmiştir.

Psikolojik Rehabilitasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Psiokososyal destek çalışmasında AID gönüllüsü Suriyeli bir çocuk ile ilgileniyor

Gülen Yüzler Projesi ile Türkiye'deki yetim çocuklar ve ailelerinin yaşadıkları travma ve kayıpla başa çıkabilmeleri için psikososyal destek sağlayan AID, İstanbul'da Zeytin Dalı Projesi ile savaş mağduru Suriyeli çocuk ve annelerine savaş ve göçün yarattığı yıkıcı etkileri azaltmak için destek olmaktadır.[9][10] Proje kapsamında bireysel psikoterapilerin yanı sıra çocuklara yönelik sanat ve beceri atölyeleri, Türkçe dersleri, ders takviyeleri, annelere yönelik hukuksal danışmanlık ile iş ve uğraş terapileri düzenlenmektedir. AID, Suriye'deki Şemmarin Kampı'nda da yetim çocuklar ile psikososyal destek çalışması yürütmüştür.[11]

Koronavirüs Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

AID, tüm dünyada etkisi sürmekte olan pandemi sebebiyle halkı bilgilendirme amacıyla, Telegram üzerinde koronavirüsle bilgilendirme kanalı açmıştır.[12] Kanalda halkın koronavirüs hakkındaki merak ettiği sorular, uzman hekimler aracılığı ile cevaplanmış, tüm içerikler Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde servis edilmiştir. AID bilgilendirici içeriklerin yanı sıra, maske kullanımı konusunda farkındalığı artırmak için İstanbul'un belirli bölgelerinde 5000'in üzerinde insanın maske kullanımını incelemiş ve bir rapor şeklinde sunmuştur.[13]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi site 15 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://www.yenisafak.com.tr/dunya/arakana-saglik-goturduler-427180 [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ http://www.yenisafak.com.tr/dunya/gazzenin-yardimina-turkiyeli-doktorlar-kostu-425556 2 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2015. 
  12. ^ "AID - Bilgilendirme - Awareness - التوعية". Telegram. 7 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  13. ^ "İstanbul'da Maske Kullanımı – AID Uluslararası Doktorlar Derneği". 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021.