The Son Also Draws

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"The Son Also Draws"
Family Guy bölümü
Bölüm no.1. sezon
6. bölüm
YönetmenNeil Affleck
SenaristRicky Blitt
YapımcıDavid Zuckerman
Prodüksiyon no.1ACX06
Yayın tarihi9 Mayıs 1999 (1999-05-09)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"A Hero Sits Next Door"
Family Guy (1. sezon)
Family Guy bölümleri listesi

"The Son Also Draws" (TürkçeErkek Çocuk Çizer de), komedi dizisi Family Guy'ın birinci sezonunun altıncı bölümü olup, Fox kanalında 9 Mayıs 1999 (1999-05-09)'da yayımlandı. Bölümde Chris, Genç İzciler kulübünden atılır ve babası Peter aileyi izci kulübünün binasına götürerek Chris'i yeniden kulübe aldırtmaya çalışır. Dinlenmek için durdukları bir Kızılderili kumarhanesinde Lois kumarda ailenin arabasını kaybeder ve Peter, kendisinin bir kızılderili olduğuna kumarhane yönetimini inandırmaya çalışarak arabasını geri almaya çalışr. Kökenini ispat etmesi için bir göreve gönderilen Peter'a Chris eşlik eder ve bu sırada babasına aslında izciliği sevmediğini, kendisinin resim yapmayı sevdiğini söyler. Açlıktan deliye dönen Peter, hayalinde ruhanî lideri Fonzie'yi görür ve onun tavsiyesi üzerine Chris'i dinler. Birbirleri ile barışan baba oğul, kumarhaneye geri döner ve Peter arabasını geri alır.

"The Son Also Draws", Ricky Blitt tarafından yazıldı ve Neil Affleck tarafından yönetildi. Bu bölüm, hem Blitt'in hem de Affleck'in Family Guy için yaptıkları ilk yazarlık ve yönetmenlik denemesi oldu. Bölümde oyuncular Suzie Plakson, Kevin Michael Richardson, Fred Tatasciore ve Wally Wingert'in konuk oyunculuklarına yer verildi. Dizide tekerrür eden ses oyuncuları arasında yazar ve karikatürist Butch Hartman ve oyuncu Patrick Bristow da bu bölümde yer aldı. Bölümün mizahının büyük çoğunluğu, dizi ile özdeşleşmiş olan, esprilerin kesit sahneler dahilinde gösterilmesine bu bölümde de yer verildi ve bu sahnelerde, Happy Days, Nova, One Day at a Time ve The More You Know gibi popüler parodi kültürü öğelerine referans verildi.

Bölümün eleştirel karşılaması karışık oldu. Bazı eleştirmenler bölümün, diğer bölümlerin olduğu gibi "derhal klasikleşen bir bölüm olmadığını" ancak buna rağmen bölümün "unutulmaz" ve "mükemmel" olduğunu belirtirken, diğerleri bölümü birinci sezonun yüz karası olarak nitelendirdi. Bölüm, bölüm sonunda Peter'ın "Kanada boktan bir yer." demesi gerekçesiyle Kanada'da tartışmaya yol açtı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailenin genç oğlu Chris Griffin, "Genç İzciler" kulübünde (Family Guy'ın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Boy Scouts versiyonu) yer almaktan nefret etmektedir ve kulüpten ayrılmak istemektedir ancan bunu babası Peter'a söylemekten korkmaktadır. Chris, izciler arasında düzenlenen bir araba yarışı sırasında izci liderine arabasıyla çarpması sonucunda kulüpten atılır. Peter, Chris ve ailenin geri kalanını (Peter'ın karısı Lois, kızları Meg ve bebekleri Stewie) Manhattan'da bulunan Genç İzciler kulübünün binasına götürerek Chris'i kulübe geri aldırtmayı denemekte ısrar eder. Aile evden ayrılırken evin konuşan köpeği Brian, Nova dizisini izlemektedir. Programa, One Day at a Time dizisinin birkaç bölümünün gösterilmesi için ara verildiğinde Brian kanalı değiştirmeye çalışır ancak ne kanalı değiştirebilir ne de televizyonu kapatmayı başarır. Brian, bunun üzerine dizinin birkaç bölümünü izledikten sonra aklını kaybeder.

Aile, Peter'ın tuvalet ihtiyacını gidermesi için bir Kızılderili kumarhanesinde mola verir. Lois, çok geçmeden kumara bağımlı olur ve kumarda ailesinin arabasını kaybeder. Bunu duyan Peter, kendisinin bir Kızılderili olduğunu söyleyerek arabayı geri almayı dener. Kızılderili ihtiyarlar, Peter'ın soyunu kanıtlaması için onu bir göreve gönderir. Chris, babasına aslında bir izci olmak yerine resim yapmayı tercih ettiğini söyleyebileceği umuduyla bu görevde ona katılır. Çölde açlıktan deliye dönmek üzere olan Peter, ağaçlarla konuşmaya başlar ve ruhanî lideri Fonzie ile karşılaşır. Fonzie'nin tavsiyesi üzerine Peter Chris'in şikayetlerini dinler ve oğlunun aslında yetenekli bir sanatçı olduğunun farkına varır. İkili bunun üzerine kumarhaneye geri döner ve arabalarını alır. Bölüm, Lois, Stewie ve Meg'in sırasıya Kızılderililer, Meksikalılar, İsveçliler hakkında espriler yapmasının üzerine Peter'ın "Kanada çok boktan bir yer." demesiyle son bulur.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Saçlarını arkaya atmış beyaz bir kadın, mikrofona gülümsüyor.
Alex Borstein, bölümün yazımında yardımcı oldu.

"The Son Also Draws", Family Guy dizisinde ilk kez bu bölümde yazarlık denemesi yapmış olan Ricky Blitt tarafından yazıldı ve yine dizi için ilk yönetmenlik denemesini yapmış olan eski Simpsonlar yönetmeni Neil Affleck tarafından yönetildi.[1] Önceki bölümlerde yardımcı yönetmenlik görevini yapan Peter Shin ve Roy Allen Smith, bu bölümün de yardımcı yönetmenliğini üstlendi.[1] Lois'i seslendiren Alex Borstein, Family Guy yazar ekibinin ilk kadın yazarı olarak bu bölümün yazımına yardımcı olurken, programın yaratıcısı Seth MacFarlane onun Lois karakterinin oluşturulmasına yönelik yaptığı katkıların son derece yardımcı olduğunu söyledi.[2] Andrew Gormley ve ses oyuncusu Mike Henry bu bölümün yazar ekibinde yer alırken Ricky Blitt, Neil Goldman ve Chris Sheridan, hikâye editörlüğü görevini üstlendi.[1] "The Son Also Draws" isimli bölümün Lois'in arabayı kumarda kaybettiği alt hikâyesi, 1985 yılında gösterime giren komedi filmi Lost in America'dan esinlendi.[2] Peter'ın arabasını geri almak için bir Kızılderili olduğunu öne sürdüğü sahne, gerçek hayatta bazı insanların kumarhene örgütlerinden para almak için kendilerinin birer Kızılderili olduğunu iddia ettiği olaylardan esinlendi.[2]

Dizinin tekerrür eden oyuncu kadrosunun yanı sıra bu bölümde Suzie Plakson, Kevin Michael Richardson, Fred Tatasciore ve Wally Wingert konuk oyuncu olarak yer aldı.[1] Tekerrür eden ses oyuncuları arasında yazar ve karikatürist Butch Hartman ve oyuncu Patrick Bristow yer aldı.[1]

Kültürel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer Family Guy bölümlerinde olduğu gibi "The Son Also Draws" isimli bölüm de popüler kültür öğelerine ait pek çok referans içermektedir. Programın başlarında ailenin izlemekte olduğu televizyon programı 1974 yılında ABC'de yayımlanan Happy Days isimli dizinin bir bölümüne aittir.[3] Ailenin geri kalanı Manhattan'a doğru yola çıktığında Brian Nova dizisinin bir bölümünü izlemektedir. Dizi, programa One Day at a Time isimli diziye ait birkaç bölümün gösterileceği gerekçesiyle bir süreliğine ara verileceğini söyleyen PBS duyurusuyla bölünür.[3] Speed Racer isimli programdan Speed ve Pops, Chris'in katıldığı araba yarışının başlama çizgisinde ve Griffinlerin Manhattan'a doğru yola çıkmaya başladıkları an görüntülenir. Peter ruhanî liderini aramaya koyulduğunda onun Happy Days isimli dizideki Fonzie karakteri olduğu anlaşılır.[3] Bölüm, The More You Know'a ait bir parodinin ardından bir dizi kamu hizmeti duyurusu ile son bulur.[3]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Son Also Draws" bölümüne ait eleştirel incelemeler karışık oldu. 2008 yılındaki incelemesinde IGN'den Ahsan Haque, bölüme 10 üzerinden 8 puan verdi ve bölümün her ne kadar "derhal klasikleşecek bir bölüm olmadığını" söylese de, bölümün "güçlü bir bölüm" olduğunu ve bölümde "birden fazla zekice hazırlanmış sahne"nin var olduğunu belirtti. Bölümde kesit sahnelerin en az düzeyde tutulduğuna dikkat çeken Haque, bölümün mizahının büyük bir çoğunluğunun bölümün hikayesinden geldiğini belirtti. Haque, eleştirel incelemesine, bölümün, diğer bölümlerin aksine, izleyenlerin yüksek sesle gülmesine yol açan bir bölüm olmadığını ancak dizinin ilerleyen bölümlerinde kendisi ile özdeşleşeceği kara bir mizaha sahip olduğunu söyleyerek noktaladı.[3]

The TV Critic yazarı Robin Pierson, diğer eleştirmenlerin aksine bölüm hakkında daha acımasız yorumlarda bulunarak, bölüme sezondaki diğer bölümlerin en düşük puanı olan 100 üzerinden 44 puan verdi.[4] Pierson, bölümün çok zayıf olduğunu, hikâyenin sıkıcı ve herhangi bir odağının olmadığını belirtti.[4] Bölüm sonunda Peter'ın Kanada'nın çok boktan bir yer olduğunu söylediği sahne, programın Kanadalı izleyicileri arasında tepkiye yol açarak, izleyicilerin programın yapımcılarına bu konuda duyduğu hoşnutsuzluklarını içeren mektuplar göndermelerine yol açtı.[2] Bölümün yazarı ve ilgili sahnenin bölümde yer almasından sorumlu olan Ricky Blitt aslında bir Kanadalıdır.[5]

Ev videosu[değiştir | kaynağı değiştir]

"The Son Also Draws"'un yanı sıra dizinin birinci ve ikinci sezonlarının yer aldığı DVD koleksiyonu, Family Guy Seri Bir adı altında piyasaya sürüldü. standard çözünürlüğe sahip dört disklik DVD kutu seti, 1. bölgede 15 Nisan 2013'te,[6] dizinin üçüncü sezonunun başlamasından üç ay önce piyasaya sürüldü. Dağıtımı 20th Century Fox Television tarafından yapılan bu sette, bölüm yorumları, sahne arkası görüntüleri ve çevrimiçi tanıtım videoları gibi bazı ekstralara yer verildi.[6][7][8] Ekstraların yer almadığı aynı bölümler, 2. Bölge'de 12 Kasım 2001'de ve 4. Bölge'de 20 Ekim 2003'te piyasaya sürüldü.[9][10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Family Guy – Mind Over Murder Cast and crew" (İngilizce). Yahoo!. 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2011. 
  2. ^ a b c d Seth MacFarlane (2003). Family Guy Seri 1 DVD'sindeki "The Son Also Draws" bölümüne ait yorumlar (DVD) (İngilizce). 20th Century Fox. 
  3. ^ a b c d e Haque, Ahsan. "Family Guy: "The Son Also Draws" Review" (İngilizce). IGN. 6 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2009. 
  4. ^ a b Pierson, Robin (18 Ağustos 2009). "Episode 6: The Son Also Draws". The TV Critic (İngilizce). 10 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010. 
  5. ^ Callaghan, Steve (2005). Family Guy: The Official Episode Guide Seasons 1–3 [Family Guy: 1-3. Sezon Resmî Bölüm Rehberi] (İngilizce). New York: Harper Collins. s. 32. ISBN 978-0-06-083305-3. 
  6. ^ a b "Family Guy – Volume 1". TVShowsOnDVD.com (İngilizce). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2010. 
  7. ^ Conrad, Jeremy (20 Mart 2003). "Family Guy - Volume 1: DVD Review" [Family Guy - Seri 1: DVD İncelemesi]. IGN (İngilizce). 26 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2010. 
  8. ^ "Family Guy – Vol. 1 (Seasons 1 & 2) DVD" [Family Guy - Seri 1 (1. & 2. Sezonlar) DVD'si]. Fox Shop (İngilizce). 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2010. 
  9. ^ "Family Guy  Season 1 DVD" [Family Guy - 1. Sezon DVD'si]. dvdorchard (İngilizce). 22 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2010. 
  10. ^ "Family Guy – Season 1" [Family Guy - 1. Sezon]. Amazon.co.uk (İngilizce). Erişim tarihi: 3 Kasım 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]