Johann Rattenhuber

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Johann Rattenhuber
Doğum30 Nisan 1897(1897-04-30)
Münih
Ölüm30 Haziran 1957 (60 yaşında)
Münih
Bağlılığı
Branşı Schutzstaffel
Hizmet yılları1933-1945
Rütbesi SS-Gruppenführer
Birimi13. Bavyera Piyade Alayı
16. Bavyera Piyade Alayı
Freikorps
KomutasıReichssicherheitsdienst
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (1. Sınıf) Demir Haç (2. Sınıf) Siyah Yaralı Rozeti Bronz NSDAP Hizmet Madalyası (10. Yıl)

Johann Rattenhuber (30 Nisan 1897 - 30 Haziran 1957), Alman polis ve SS Generali (Gruppenführer, yani Korgeneral) idi. 1933-1945 yılları arası Alman diktatör Adolf Hitler'in özel Reichssicherheitsdienst'in (RSD) koruma şefiydi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rattenhuber Münih'te doğdu ve bir polis memuru olarak kariyer yaptı. I. Dünya Savaşı sırasında 16 ve 13. Bavyera Piyade Alaylarında görev yaptı. Savaştan sonra Freikorps'ta görev yaptı. Mart 1933 yılında Hitler'in özel koruması Reichssicherheitsdienst'in başkanlığına atandı. Bu birimin üyeleri başlangıçta Bavyera polis memurlarından oluşuyordu. Rattenhuber 24 Şubat 1945 tarihinde SS Generali (Gruppenführer) rütbesine terfi ettirildi. 1944 yazında, 20 Temmuz'da Hitler'e yapılan başarısız suikast girişimi sırasında Hitler'in koruma şefi oldu. RSD şefi olarak, Rattenhuber, Hitler'in alan merkezinin güvenliğinden sorumlu oldu.

1945 Ocak ayında, Rattenhuber, Berlin merkezi hükûmet sektöründeki Reich Başbakanlık bahçesinin altında bulunan Führerbunker'e Hitler ve onun maiyetine eşlik etti. Heinrich Himmler, Folke Bernadotte'in yoluyla Batılı Müttefiklerle gizlice teslim anlaşması için pazarlık yapmaya çalıştığı ortaya çıkınca, 28 Nisan'da, Rattenhuber askeri mahkemeye çıkarılmak üzere Hitler'in verdiği emirle Himmler'in SS irtibat subayı Hermann Fegelein'ın yakalanması ve askeri mahkemenin çıkarılmasında rolü oldu.

Hitler'in intiharından ertesi gün, 1 Mayıs'ta, Rattenhuber Führerbunker'den kaçan on gruptan birine katıldı. Diğer ana grupların ikisi SS Tugay Komutanı Wilhelm Mohnke ve Werner Naumann tarafından yönetiliyordu. Rattenhuber'in içinde bulunduğu grupta dahil, kaçan gruplar aynı gün veya ertesi gün Sovyetler tarafından ele geçirildi.

Rattenhuber, 20 Mayıs'ta Hitler'e ve bunker kompleksinde Nazi liderliğinin son günlerinin ayrıntılı açıklamalarını yaparak Moskova'ya götürüldü ve Sovyetler tarafından savaş esiri oldu.

Rattenhuber 15 Şubat 1952 tarihinde Moskova Askeri Bölge mahkemesi tarafından 25 yıl hapse mahkûm edildi. Eylül 1955'te Yüksek Sovyet Prezidyumunun bir kararnamesi ile serbest bırakıldı ve Alman Demokratik Cumhuriyeti yetkililerine teslim edilerek Batı Almanya'ya gitmesine izin verildi. 1957 yılında Münih'te öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]