Yeni Zelanda başbakanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeni Zelanda Başbakanı
Prime Minister of New Zealand
Te Pirimia o Aotearoa
Yeni Zelanda Başbakanlığı Forsu
Görevdeki
Christopher Luxon

27 Kasım 2023 tarihinden beri
Oluşum7 Mayıs 1856
Açılışı yapanHenry Sewell
Websitesiprimeminister.govt.nz

Yeni Zelanda başbakanı, Okyanusya ada ülkesi Yeni Zelanda hükûmetinin başıdır. Başbakanlık görevi geleneksel olarak seçimler sonucu parlamentoda çoğunluğu elde eden partiye verilmektedir. Bu iş ya en çok oyu alan partiye verilir ya da koalisyon ise parlamentonun seçtiği birine verilir. Başbakan olarak seçilen kişi Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi üyesi olması gerekmektedir. Genel vali tarafından başbakan olarak açıklanacak kişi ilk olarak Yürütme Kurulu'na dâhil edilir ve bu adımın ardından Genel Vali söz konusu ismi başbakan olarak atayacağı belgeyi imzalamaktadır.

Yeni Zelanda başbakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülkenin ilk başbakanı bu göreve 7 Mayıs 1856 yılında gelen Henry Sewell olurken, güncel olarak son başbakan bu görevi 27 Kasım 2023'te üstlenen Christopher Luxon'dur.


Christopher LuxonChris HipkinsJacinda ArdernBill EnglishJohn KeyHelen ClarkJenny ShipleyJim BolgerMike MooreGeoffrey PalmerDavid LangeRobert MuldoonBill RowlingNorman KirkJack MarshallKeith HolyoakeWalter NashKeith HolyoakeSidney HollandPeter FraserMichael Joseph SavageGeorge William ForbesJoseph WardGordon CoatesFrancis BellWilliam MasseyThomas MackenzieJoseph WardWilliam Hall-JonesRichard SeddonJohn BallanceHarry AtkinsonRobert StoutHarry AtkinsonRobert StoutHarry AtkinsonFrederick WhitakerJohn HallGeorge GreyHarry AtkinsonJulius VogelDaniel PollenJulius VogelWilliam FoxGeorge Marsden WaterhouseEdward StaffordWilliam FoxEdward StaffordFrederick WeldFrederick WhitakerAlfred DomettWilliam FoxEdward StaffordWilliam FoxHenry Sewell