Güneykutpu deniz ayısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güney Kutbu Deniz Ayısı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Carnivora (Etçiller)
Familya: Otariidae
(Denizaslanıgiller)
Cins: Arctocephalus
Tür: A. gazella
Arctocephalus gazella
(Peters, 1875)

Dağılımı

Güney Kutbu deniz ayısı (Arctocephalus gazella), Güney deniz ayıları (Arctocephalus) cinsindeki sekiz deniz aslanı türünden biridir. İsminden de anlaşılacağı gibi Güney Kutbu civarında yaşarlar. Dünya nüfusunun % 95'i yavrulamak için Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları'ı tercih eder. Bu türün ilk örneği Kerguelen Adaları'nda Alman fırkateyni SMS Gazelle tarafından tespit edildiği için bu ad verilmiştir.

Fiziksel özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ailenin diğer üyeleri ile kıyaslandığında kısa ve geniş burunlu bir türdür. Yetişkin erkeklerin renkleri koyu kahverengidir. Dişiler ve yetişkin olmayanlar genç bireyler griye çalar ve alt kısımları daha açık renklidir. Renkleri çok değişik olabilir ve bazı bilim adamları subantarktik deniz ayısı ile bir melezleşmenin olduğuna inanırlar. Yavrular doğduklarında koyu kahverengi, neredeyse siyah renklidirler. 1000 Güney Kutbu deniz ayısından biri soluk renkli "sarışın" türdendir.

Erkekler dişilerden belirgin şekilde büyüktür. Boyları 2 metreye kadar, ağırlıkları ise 91 kilodan 209 kiloya kadar ulaşır. Erkekler 15 yıl kadar, dişiler ise 25 yıl kadar yaşar.

Kuzey Kutbu deniz ayıları avlanma ve göç sırasında yalnız hareket eder gibidir. Erkekler çok eşlidir, güçlü bir erkek bir sezonda bir düzine kadar dişiye sahip olabilir. Ekim veya kasım başlarında üreme mevsimi geldiğinde hakimiyet alanları kurulur, küf kokan erkekler haremlerini koruma konusunda oldukça saldırgandır. Dişiler yılda bir gebe kalır ve kasım ya da aralık ayında yavrularlar. Yavrular 4 aylık olduklarında sütten kesilir. Erişkin olmayan bireyler, üreme döngüsüne katılmaya başlayana kadar birkaç yıllarını denizde geçirirler.

En yaygın besin kaynağı krildir. Bir deniz ayısı yılda 1 ton kadar kril tüketir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]