El, ayak ve ağız hastalığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
El, ayak ve ağız hastalığı
11 aylık erkek çocukta tipik ağız çevresi lezyonları
UzmanlıkEnfeksiyon hastalıkları Bunu Vikiveri'de düzenleyin

El, ayak, ağız hastalığı, picornaviridae ailesinden bağırsak virüslerinin neden olduğu ve insanlarda görülen bir hastalıktır. En sık neden olan virüsler coxsackie A virüs ve enterovirus 71 (EV-71)'dir.[1]

Hastalık genellikle bebek ve çocukları etkiler ve oldukça yaygındır. Orta derecede bulaşıcıdır ve mukus, salya ya da hasta bir kişinin dışkısı ile doğrudan temas yoluyla yayılır. Tipik olarak, genellikle yaz ve sonbahar aylarında, anaokulu veya kreşlerde küçük salgınlara yol açar. Olağan kuluçka süresi 3-7 gündür. Erişkinlerde daha az görülür, ancak immün yetmezlikli olanlar hastalığa karşı çok hassastırlar.

Belirti ve bulgular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ellerde döküntü.
Ayaklarda döküntü

Semptomlar:[2]

Tedavi[değiştir | kaynağı değiştir]

El, ayak, ağız hastalığı için özel bir tedavi yoktur. Semptomatik tedavi verilir. Ateş ve döküntülerden kaynaklanan ağrı için analjezikler kullanılabilir. Kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Büyük çocuklar, ergenler ve erişkinlerde tipik olarak hafif seyreder ve bazen daha uzun sürebilmesine rağmen yaklaşık 1 hafta sürer.

Hastalarının sadece çok küçük bir kısmında hastaneye yatış gerekebilir. Özellikle nadir nörolojik komplikasyonların gelişmesi (ensefalit, menenjit veya akut flask paralizi) veya pulmoner ödem / akciğer kanaması gibi durumlar hastane yatışı gerektirir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Suhaimi, Nur Dianah (20 Nisan 2008). "HFMD: 1,000 cases a week is unusual, says doc". Singapore: The Sunday Times (Straits Times). ss. 1-2. 
  2. ^ "Hand, Foot and Mouth Disease: Signs & Symptoms". mayoclinic.com. The Mayo Clinic. 1 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2008. 
  3. ^ "HAND". babymd.net. Baby MD. 12 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıflandırma
Dış kaynaklar