Ören, Burhaniye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ören
Falezlerden Ören Plajı
Balıkesir üzerinde Ören
Ören
Ören
Ören'in Balıkesir'deki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeEge
İlBalıkesir
İlçeBurhaniye
İdare
 • MuhtarSalih Erden
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
10700
Alan kodu(+90) 266
Plaka kodu10

Ören, Burhaniye'nin denize kıyısı olan 4 mahallesinden biri ve en turistik olanıdır. Güneyde, Karınca Deresi ile Öğretmenler mahallesinden ayrılır. Antik Adramytteion şehri buradadır. Mahallenin ismi de bu kalıntılardan gelir. Merkezindeki asırlık meşe ağaçları ile bilinir ve ilçede yazları düzenlenen "Burhaniye Ören Turizm Kültür ve Sanat Festivali" 'ne ev sahipliği sapar.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahalle güney sınrını, Karınca deresi ve Ögretmenler mahallesi oluşturur. Bu iki mahalle arasında ulaşım tek gidiş-gelişli bir köprü yardımıyla sağlanır. Tüm sahil kesimi kumsal olan mahallede, kumsal bitiminde, Ören tepe ve falezler yer alır. Bu alan Antik Adramytteion'unda akropolü sayılabilir. Mahallede bulunan tepeler şöyledir;

  • Ören Tepe; sahil kenarında yükselen tepedir, Antik kentin akropolüdür.
  • Koca Tepe; 31 m yüksekliği ile mahalledeki en yüksek noktadır. Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bu tepede yer alır
  • Yılanlı Tepe; antik bir kült merkezidir.
  • Bergaz Tepe; ismini bir caddeyede veren tepedir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılanlı Tepe kült merkezi bölgedeki en eski tarihi mekandır. Bunun dışında mahalle, Adramytteion kentinin merkezidir. Çıkan parçalar mahalle meydanında sergilenmektedir. Başlıca buluntular mezarlar, erken döneme tarihlenen bir kilise ve özellikle sular çekilince beliren antik limandır. Antik kentin daha iç kesimlere taşınmasıyla, mahalle bulunduğu bölge boşalmıştır. Antik kentte kazılar yapılmadan, Ören mahallesi bölgeye kurulduğu için birçok tarihi eser kaybedilmiştir.

Ören mahallesi 1960' yılında dönemin Burhaniye kaymakamı Hüseyin Öğütçen (1954-1960), ve belediye başkanı Avni Meço (1957-1963) tarafından kurulmuştur. Ören'e bir plaj sitesi kuralım şeklinde 1957 yılındaki gelişen ilk fikir üzerine, ilgili bölgedeki tarlalar dönümü 300 liradan kamulaştırılır ve Burhaniye Ören tepe mavi evler 99 isimli kooperatif kurulur. Yüksek Mimar Abdullah Ardalı çizdiği mimar planı doğrultusunda mahalle inşa edilir. 1955 yılında Burhaniye'nin bağlı Gömeç'te yaşanan sel baskını sonrası, selzedeler için Ören'de 55 ev yapılır. Ama evlere yerleşmeyen Gömeçliler, nedeniyle evler belediyeye kalır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]