Şal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azeri bir gelinin giydiği nişan şalı.

Şal (Köken: Farsçaشال şāl,[1] ve Sanskritçe: शाटी śāṭī[2]), sade olarak kullanılan bir giysi türü. Genellikle omuz üzerine salaş şekilde giyilir. Bedenin üst kısmı ve kolların bir bölümünü örter. Bazen başörtüsü işlevinde de kullanılabilir. En çok dikdörtgen veya kare biçimindeki türleri vardır. Sıklıkla ortadan üçgen şeklinde ikiye katlanarak kullanılsa da üretimi üçgen şekilli şallar da vardır.[3]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Şal ve paşmina adı Keşmir'den gelmektedir. Ancak özgün formu İran'daki Hamedan'dır. Tarihî kaynaklar dikkate alındığında kaşmir işi kumaşların Mir Sayyid Ali Hamadani adındaki İranlı tarafından tanıtıldığı düşünülmektedir.[4] 14. yüzyılda Hamedani, Ladak'a ulaşmış ve paşmina keçilerinin ana vatanı olan bu topraklarda, tarihte ilk kez Ladak'ta yetişen keçilerin yumuşak yünleriyle niteklikli kumaşlar üretilebileceğini düşünmüştür. Sonrasında birkaç yün keçisi alarak, bu keçilerin tüylerinden çorap üretmiştir. Ürettiği ürünlerden, dönemin Keşmir sultanı, Sultan Kutabdin'e hediye etmiştir. Sonrasında Hamedani, Keşmiş sultanına yün kullanarak Keşmir'de şal dokuma sanayisinin kurulmasını teklif etmiştir. Paşmina şalının kökeni buradan gelmektedir.[5] UNESCO, 2014'te Hamedani'yi Keşmir kültürünü şekillendiren temel tarihî figürlerden biri olarak tanımlamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Shawl". Online Etymology Dictionary. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". The Free Dictionary by Farlex. 2 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  3. ^ Bhatnagar 2005
  4. ^ UNESCO report 2014
  5. ^ Shiraz number shah hamdan number 2004 Kashmir Academy Art and culture by Jeelani Allaie