Şahan Natali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şahan Natali
Şahan Natali
DoğumHagop Der Hagopyan
14 Temmuz 1884
Elazığ, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm19 Nisan 1983
Watertown, Massachusetts
Defin yeriMount Auburn Mezarlığı
Takma adJohn Mahy
MeslekYazar ve siyasetçi
İkametABD
VatandaşlıkOsmanlı
ABD'li
EğitimFırat Koleji; Boston Üniversitesi
TürRoman
Önemli eser"Türkler ve biz"; "Ankara'dan görünen Türkçülük"; "Aleksondropol anlaşması"

Şahan Natali (Ermenice: Շահան Նաթալի, d. 14 Temmuz 1884, Elazığ - ö. 19 Nisan 1983, Watertown, Massachusetts), Ermeni Devrimci Federasyonu'nun üyesi ve Nemesis Operasyonu'nun yöneticilerinden biri olan Ermeni yazardır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1884 yılında Elazığ Hüseynik köyü'nde Hagop Der Hagopyan adıyla doğdu. Babası Hamidiye Olayları'nda öldürüldü. Zengin bir Ermeni tüccar aracılığıyla önce İstanbul'da sonra Boston Üniversitesi'nde eğitim aldı. 1904 yılında Ermeni Devrimci Federasyonu'na katıldı. Adana Olayları'ndan sonra Osmanlı'dan ayrıldı. 1923 yılında Amerikan vatandaşlığına geçti ve adını John Mahy olarak değiştirdi.

Şahan Natali Taşnak Partisi'nin Osmanlı ve Azerbaycan yönetiminde Ermeni tehcirini organize eden kişilerin öldürülmesi amacıyla düzenlenen Nemesis Operasyonu'nun kurucu ve yöneticilerinden biridir. Natali'ye göre en önemli hedef Talat Paşa'ydı.

Şahan Natali ilk olarak Nemesis Operasyonu'nun finansal giderlerini karşılayan özel fonda yöneticilik yaptı. Ayrıca Ermeni saldırılarının fikir babalarından biri olarak Ermeni silahlı birliklerinin ayaklanması konusunda ülkesinde öncülük yaptı. 1920 yılında Natali'nin Drastamat Kanayan ve Garegin Njdeh gibi isimlerle ters düştü. Partiden ayrıldıktan sonra çeşitli gazetelerde yazarlık yaptı.

Şahan Natali "Ermeni meselesi" ne dair bir takım eserler kaleme almış "Türkler ve biz", "Ankara'dan görünen Türkçülük" "Aleksondropol anlaşması" adlı kitapları yayınlanmıştır. 1970 - 80 yıllarında Türk diplomatlara karşı gerçekleştirilen saldırıları desteklemiş ve saldırıları yapanlara teşekkür etmiştir. Şahan Natali, 1983 yılında Watertown, Massachusetts şehrinde 99 yaşında ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • General Andranik and the Armenian Revolutionary Movement, by Dr. Antranig Chalabian, 1988, p. 513
  • Encyclopedia of Literature, Vol. 1, by Joseph T. Shipley, 2007, p. 62