İvan Babuşkin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İvan Babuşkin
Doğumİvan Vasilyeviç Babuşkin
3 Ocak 1873
Vologda Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm18 Ocak 1906 (33 yaşında)
Mysovsk, Rus İmparatorluğu
Ölüm sebebiKurşuna dizilme
MilliyetRus
MeslekDevrimci, Gazeteci, Siyasetçi
Siyasi partiRusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi

İvan Babuşkin (Rusça: Иван Васильевич Бабушкин - İvan Vasilyeviç Babuşkin) (takma adı: Nikolay Nikolaeviç) (d. 3 Ocak 1873, Vologda - ö. 18 Ocak 1906, Mysovaya İstasyonu), Rus devrimci. Bolşevik hareketinin kurucularındandır.

Vologda eyaletinin Totemski bölgesinin Ledenskoe köyünde doğan Babuşkin, Sankt-Peterburglu bir işçiydi. 1894 sonbaharında St. Petersburg'daki ilk ajitasyon bildirisini hazırlamakta etkin bir görev aldı ve bildiriyi kendisi dağıttı. St. Petersburg'da İşçi Sınıfının Kurtuluşu İçin Mücadele Birliği kurulduğunda hareketin etkin üyelerinden biri oldu ve tutuklanana kadar bu hareket içinde çalıştı. Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin birleştirilmesi için yurt dışında bir gazete çıkartılmasını destekledi ve İskra gazetesinde aktif olarak çalıştı. Daha sonra merkez bölgeden güneye geçti; Katerinoslov'da tutuklandı ve Aleksandrovsk'ta hapsedildi. Bu hapishaneden hücresinin pencere demirlerini keserek diğer bir arkadaşıyla birlikte kaçtı. Yabancı dil bilmemesine karşın Londra'ya giderek, İskra'nın buradaki merkezinde çalışmaya başladı. Tekrar Rusya'ya döndüğünde tutuklanarak Verhoyansk'a sürgüne gönderildi. 1905'te çıkan aftan sonra Rusya'ya doğru yola çıktı ancak Sibirya'da siyasi hareketliliğin canlı olması nedeniyle İrkutsk kuruluna katıldı. Burada yoğun bir propaganda faaliyeti ve ayaklanma hazırlığı örgütledi. Beş arkadaşıyla birlikte bir demiryolu arabasında, Çita’dan aldıkları büyük bir silah yükünü götürürken Çar'ın sadık generallerinden Paul von Rennenkampf'a bağlı askerler tarafından yakalandı. 6 kişi yargılanmadan Mysovaya İstasyonu'nda Çarlık askerleri tarafından kurşuna dizildi. Hiçbiri kendi kimlikleri hakkında bilgi vermediklerinden, Babuşkin'in kurşuna dizilmiş olduğu ancak 1910'da açığa çıkartılabildi.

Babuşkin'in idam edildiği yerin yakınındaki Mysovsk kasabasına 1941 yılında onun adı verilmiştir. 1910 yılında Lenin, Babuşkin'in diğerleri gibi "kendilerini işçi sınıfının kurtuluşu için mücadeleye yürekten adamış ulusal bir kahraman" olduğunu belirtmiştir.[1] 1941 yılında Vologda Oblastı'nın Ledengsky Bölgesi ve Ledengskoye selosunun adı sırasıyla Babuşkinsky Bölgesi ve İmeni Babuşkina selosu olarak değiştirilmiştir.[2] Ayrıca birçok Rus şehrinde (Moskova, Ivana Babuşkina Caddesi dahil) Babuşkin'in adını taşıyan sokaklar bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lenin: Ivan Vasilyevich Babushkin". 18 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 
  2. ^ Справка об изменениях административно-территориального устройства и сети партийных и комсомольских органов на территории Вологодской области (1917-1991) (Rusça). Архивы России. 17 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2011.