İbrahim Bayram Bayazit

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İbrahim Bayram Bayazit
1960'larda Bayram Bayazit
LakabıBayram Çavuş
Doğum7 Temmuz 1893
Sivas Vilayeti (Kayseri) Aziziye (Pınarbaşı) Pazarviran(Pazarören) Yeregeçen Köyü, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm3 Ağustos 1971 (78 yaşında)
Yeregeçen, Pınarbaşı,Kayseri
Bağlılığı Osmanlı İmparatorluğu Türkiye
Hizmet yılları1912–1922
RütbesiÇavuş
KomutasıTürk askeri
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı

Türk Kurtuluş Savaşı

ÖdülleriKırmızı şeritli İstiklâl Madalyası
Sonraki işiÇiftçi, öğretmen

İstiklal Gazisi İbrahim Bayram Bayazit (7 Temmuz 1893 - 3 Ağustos 1971, Yeregeçen, Pınarbaşı,Kayseri) I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı'nda, onbaşı ve çavuş rütbesi ile savaşmış ve 2 Eylül'de Yunan komutanlarından General Nikolaos Trikupis'i esir alan Türk askeridir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

7 Temmuz 1893'te Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinin Yeregeçen köyünde doğan Bayram Bayazit Oğuzların Afşar boylarındandır. Babasını ve annesini erken yaşta kaybetmesinden dolayı çiftçilik ile savaştan sonra cumhuriyetin ilk yıllarında köy okullarında öğretmen olarak görev yaptı. Babası olan Bayazit Han Osmanlı İmparatorluğu'nda vergi tahsildarı olarak görev yapıyordu.

İstiklal madalyası[değiştir | kaynağı değiştir]

İbrahim Bayram Bayazit, TBMM tarafından kabul edilen İstiklal Madalyası Kanunu gereğince, Milli Orduda vazife alması nedeniyle muhariplere verilen kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile onurlandırıldı. Kayseri Milli Mücadele Müzesi (Eski Kayseri Lisesi) İstiklâl Madalyası, Mosin-Nagant marka tüfek, nüfus ve hüvviyet cüzdanı ve diğer eşyaları sergilenmektedir.

Son günleri ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

İbrahim Bayram Bayazit, hayatının son dönemlerinde çocuklarının ve torunlarının eğitimi ile ilgilendi. Savaşla ilgili belgeleri Pınarbaşı Askerlik Şubesinde imzalı ve parmak izli resmi evraklar günümüzde Kayseri Milli Mücadele Müzesinde yer almaktadır. İbrahim Bayram Bayazit 3 Ağustos 1971'de hayatını kaybetti.[1][2]

Cenazesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İstiklal Gazisi Bayram Bayazit'ın Türk bayrağına sarılı cenazesi, törenin ardından Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi Yeregeçen köyü mezarlığında saygı atışı eşliğinde toprağa verildi. Mezarın üstüne çiçekler bırakıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Milli mücadele kahramanının eşyaları, müzede sergileniyor". DHA | Demirören Haber Ajansı. 3 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2022.