İspanya'da futbol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Santiago Bernabeu, Real Madrid'in Stadyumu

Futbol, İspanya'da en çok tanınan spor dalıdır. Ulusal yönetim organı olan İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu, La Liga ile Copa del Rey'i düzenlemek ve İspanya millî futbol takımını yönetmek ile görevlidir. İspanya modern futbol ile 19. yüzyılın sonlarında; Büyük Britanyalı göçmenler, gemiyle ülkeye gelen yabancı denizciler ve Britanya'da okuduktan sonra ülkeye geri dönen İspanyol öğrenciler tarafından tanıştırılmıştır.

İspanya'nın en eski kulübü, Dr. Mackey ve Britanyalı işçi çalıştıran Rio Tinto Şirketi tarafında 23 Aralık 1889'da kurulan Recreativo de Huelva'dır. 1886'da kurulan CG Tarragona ve 1890'da kurulan Sevilla kulüpleri 1914 ve 1905 yıllarına kadar bir futbol branşına sahip olmadığı için ilk kurulan kulüp olarak nitelendirilmemektedir. İspanya'daki ilk resmi futbol karşılaşması, 8 Mart 1890 yılında Sevilla'da bulunan Tablada Hipodromu'nda yapıldı. Recreativo de Huelva takımı, tamamı Sevilla'da su işçisi olarak çalışan insanlarla kurulu olan Sevilla FC takımına karşı oynadı. İki İspanyol oyuncu haricinde iki takımda da oynayan tüm oyuncular Britanyalıydı. Bu, Sevilla takımının isminin Sevilla CF (club de fútbol) değil de, Sevilla FC (football club) olmasının gerekçesi olarak gösterilmektedir. Maçı, Sevilla takımı 2-0 kazandı.

Camp Nou, Barcelona'nın Stadyumu

1890'lı yıllarda Bask Bölgesi'nde; İngiliz tersane işçileri ve madenciler tarafından kurulan Bilbao Futbol Kulübü'nün ismi, Basklı öğrencilerin Britanya'dan dönmesiyle Athletic Bilbao olarak değiştirildi. Erken başlayan bu Britanya akımı, Recreation Club, Athletic Club ve Football Club gibi İngilizce olan kelimelerin kullanılmasına neden oldu.

Hem ulusal lig hem de kıtasal kupalar ele alındığında İspanya'nın en başarılı iki takımı Barcelona ve Real Madrid'dir. Bu iki takım toplamda 13 tane Şampiyonlar Ligi kupasını müzesine götürürken üçer defa da Şampiyonlar Ligi ikincisi oldu. Real Madrid 9 Şampiyonlar Ligi ve 2 UEFA Ligi kupasını kazanarak Avrupa'nın en başarılı takımı olma unvanını elinde bulundurmaktadır. Barcelona ve Real Madrid toplamda 54 tane La Liga kupasının sahibidir. İspanyol kulüpler yıllar boyunca 7 kere UEFA Kupa Galipleri Kupası'nı ve 6 kere UEFA Avrupa Ligi kupasını kazanmıştır.

Copa del Rey[değiştir | kaynağı değiştir]

Copa del Rey, İspanya'da her yıl düzenlenen ve eleme üsulu oynanan maçlar sonunda kupayı kazanın belirlendiği futbol turnuvasıdır. Kupanın tam ismi "Copa de S.M. El Rey Don Juan Carlos I" (Majesteleri Kral I. Don Juan Carlos Kupası)' dır. 1902 yılında düzenlenmeye başlayan kupanın ilk ismi "Copa del Ayuntamiento de Madrid" (Madrid Belediye Kupası)dır. Daha sonra 1905 ile 1932 yılları arasında "Copa de S.M. El Rey Alfonso XIII" (Majesteleri Kral XIII. Alfonso) kupası olarak anıldı. 1931 ile 1939 yılları arasında İspanya'nın geçirdiği İkinci Cumhuriyet dönemi boyunca kupa ismi "Copa del Presidente de la República" (Cumhurbaşkanlığı Kupası) olarak değiştirilmiştir. Daha sonra İspanya diktatör Franco dönemi geçirdi ve bu sefer kupanın adı "Copa del Generalísimo" (General Kupası) olarak değiştirildi.

La Liga[değiştir | kaynağı değiştir]

La Liga, İspanya futbol liginin en üst düzey ligidir. Ligin ana sponsoru Kraliyet ailesidir. Genel olarak en üst düzey lig olan 1. lig için kullanılsa da tüm ligleri kapsar. En üst seviyedeki iki lig olan Primera división (1. Lig) ve Segunda división (2. Lig) profesyonel takımlardan oluşurken diğer ligler amatördür.Çeşitli kulüplerin altyapı takımları da ligde oynayabilirler.Örneğin Real Madrid'in B takımı olan Real Madrid Castilla 'second division'da mücadele etmektedir.

İspanyol kupaları sahibi kulüpler[değiştir | kaynağı değiştir]

Barcelona (63)
Real Madrid (61)
Athletic Bilbao (33)
Atlético Madrid (23)
Valencia (15)
Sevilla FC (7)
Real Zaragoza (7)
RC Deportivo de La Coruña (6)
Real Sociedad (5)
Espanyol (4)
Real Unión (4)
Real Betis (3)
RCD Mallorca (2)
Arenas Club de Guecho (1)
Valladolid (1)
Son güncelleme: 19 Ağustos 2013

Kadınlar için futbol[değiştir | kaynağı değiştir]

İspanya'da kadınlar için futbol küçük bir daldır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]