İTÜ Radyosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İTÜ Radyosu
Tam adıİstanbul Teknik Üniversitesi Radyosu
Kuruluş1945
İştiraklerİTÜ TV (1952-1972)
Sahibiİstanbul Teknik Üniversitesi
FormatıKlasik Batı Müziği, Rock, Caz/Blues tarzlarında üç kanal
SloganTürkiye'nin ilk üniversite radyosu
Genel merkezİTÜ Ayazağa Yerleşkesi, İstanbul
WebsitesiRadyo İTÜ
Dinlenebilirlik
İnternet yayını
[1]İTÜ Radyosu - Klasik
[2]İTÜ Radyosu - Rock
[3]İTÜ Radyosu - Caz/Blues

İTÜ Radyosu (İstanbul Teknik Üniversitesi Radyosu), günümüzde internet üzerinden yayın yapan, Türkiye'nin ilk üniversite radyosu.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1945 yılında, Elektrik Fakültesi Yüksek Frekans Tekniği Kürsüsü öğretim görevlileri Prof. Dr. Mustafa Santur, Doç. Dr. Adnan Ataman, Doç. Dr. Tahsin Saya, asistanları ve öğrencileri tarafından Gümüşsuyu'nda kurulmuştur. Radyonun açılış müziği Mozart'ın 11 numaralı piyano sonatının Türk Marşı adıyla da bilinen 3. bölümüdür. İlk zamanlarında Taksim Belediye Gazinosunda sezonun ilk konserleri İTÜ Radyosundan dinlenir. Hatta sporseverler Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşmalarını bile Teknik Üniversite radyosundan dinlemeyi ister.

1954 yılında, Türkiye'nin Frekans Modülasyonlu (FM) ilk radyo vericisini kullanıma sokmuştur. 1957'de Taşkışla binasına, 1963'te Maçka Maden Fakültesi'ne taşınır. 1 Mayıs 1964’te yürürlüğe giren 359 Sayılı TRT Kanunu’nun yayın tekeli istisnalarını belirleyen 2. maddesinde "eğitim amaçlı radyo" kategorisinde yasal statüsü belirlenir.[2] 12 Mart Muhtırası'nın ardından TRT Kanunu'nda yapılan değişiklikte, istisna maddesinden isminin silinmesi üzerine, düzenli yayınlara bir süreliğine son verilir. Düzenleme bir süre sonra değiştirilir. 1971 yılında İTÜ Radyosu FM'den Türkiye'de ilk stereo yayını başlatır.[3] 1982 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan, İTÜ Radyosu'nun programcılığının Radyo 3 ile karşılaştırıldığı bir köşe yazısının ardından TRT harekete geçer. 14 Kasım 1983'te Resmi Gazete'de yayımlanan yeni TRT Kanunu'ndaki istisna maddesinden bir kez daha İTÜ Radyosu'nun ismi silinince yayınına son vermek zorunda kalır.

90'lı yıllarda Türkiye'de özel radyoculuğun serbest bırakılmasıyla birlikte uzun bir aradan sonra, radyo yayınlarını yeniden başlatma projesi dönemin rektör yardımcısı Prof. Dr. Gülsün Sağlamer tarafından yürürlüğe konmuştur. İki yıllık bir çalışma sonucunda, Cumhuriyet'in 72. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 1995 Pazar tarihinde İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde, karasal yayınla Avrupa Yakasında 92.5 MHz, Anadolu Yakasında ise 92.4 MHz frekansları ile ayrıca kablolu TV şebekesi üzerinden düzenli yayınlara başlanır. Ancak buna da kamu kurumu üniversitelerin yayın yapamayacağını belirten dönemin Radyo-TV yasası engel olur. Bu nedenle 1999 Nisan'ında verici susar.

İstanbul'da bir dönem 103.8 Frekansından yayın yapmış daha sonra karasal yayını sonlandırıp 1998 yılından sonra tamamen internet üzerinden yayına geçmiştir.

Günümüzde İTÜ Radyosu[değiştir | kaynağı değiştir]

1998 yılı başında internet üzerinden yayın başlamıştır. Yayın sorumluluğunu Öğr. Gör. Suha Çalkıvik yürütmektedir. 2012 yılının Nisan ayında günümüzde Türkiye'nin 7 gün 24 saat Klasik Batı Müziği yayını yapan tek radyosu olan 2. kanal açılmıştır. Mayıs ayından itibaren ise Rock, Klasik Batı Müziği ve Caz/Blues olmak üzere 3 ayrı kanaldan dinleyicilerine seslenmektedir. Tune in mobil uygulaması verilerine gore, Türkiye'de internet üzerinden dinlenen üniversite radyoları arasında, ilk 6 radyonun 3'ü, İTÜ Radyosunun kanallarıdır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2009. 
  2. ^ Serhan Yedig (25 Eylül 2015). "Aç kapa, aç kapa İTÜ Radyosu 70 yaşında". Haber. Kültür Servisi. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023. 
  3. ^ "Türkiye'nin İlk Üniversite Radyosu İTÜ Radyosu 75 Yaşında". Basın bülteni. İstanbul Teknik Üniversitesi. 22 Ekim 2020. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023.