Çift motorlu jet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Boeing 737 Twinjet
Vought F7U Cutlass ilk modern çift jet motorlu avcı uçaklarından biriydi.

Çift motorlu jet veya Twinjet, iki motorla çalışan bir jet uçağıdır. Çift motorlu jetler, çalışan tek bir motorla iniş yapmak için yeterli süre boyunca uçabilir, bu da bir motorun arızalanması durumunda tek motorlu bir uçaktan daha güvenli olmalarını sağlar.[1] Çift motorlu jetler yakıt verimliliği açısından daha fazla motoru olan uçaklardan daha iyidir.[2] Bu hususlar, yolcu uçakları, sabit kanatlı askeri uçaklar ve diğerleri de dahil olmak üzere çift motorlu jetlerin yaygın olarak kullanılmasına yol açmıştır.

Uçak konfigürasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüz itibarıyla, çift motorlu jet uçaklarının en yaygın üç konfigürasyonu vardır. Yolcu uçakları gibi büyük uçaklarda yaygın olan birincisi, genellikle her bir kanadın altına veya ara sıra üstüne veya içine monte edilmiş podlarda motorlara sahiptir.

İkinci grup, gövdenin kuyruk kısmının her iki tarafına monteli iki jet kullanır, birçok iş jeti bu konfigürasyona sahiptir.

Üçüncü yapılandırmada her iki motor da yan yana, gövdenin içindedir. Bu konfigürasyon 1960'lardan beri birçok avcı uçağı tarafından kullanılmaktadır. Bu yapılandırmayı kullanan savaş uçaklarına örnek olarak Su-27 Flanker, F-15 Eagle ve F-22 Raptor gösterilebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "For Transoceanic Flights, Are Two Engines Enough?". Popularmechanics.com. 16 Temmuz 2014. 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 
  2. ^ "Aerospace | Popular Science". Popsci.com. 18 Kasım 2015. 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016.