Yonca Evcimik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yonca Evcimik
2017 yılında Yedi Kocalı Hürmüz oyunundaki "Safinaz" rolüyle Yonca Evcimik
Genel bilgiler
Doğum adıFatma Yonca Evcimik[1]
Diğer adlarıYonca, Yoncimik, Yoncimix
Doğum16 Eylül 1963 (60 yaşında)
İstanbul, Türkiye
TarzlarPop · Rock · Dance · R&B · House · Disco · Club · Jameican Rap · Oryantal · Arabesk · Fantezi
MesleklerŞarkıcı, oyuncu, sunucu ve dansçı
Etkin yıllar1977-günümüz
Müzik şirketiŞahin Özer (1991-1994, 1997, 2002)
İstanbul (1995)
Raks (1998)
Universal (2001)
Sony BMG (2005)
Mucize İşler (2008)
DMC (2004, 2010-2014, 2016-)
İrem Records (2014-2016)
İlişkili hareketlerÇıtır Kızlar, Birkaç İyi Adam, Uğur Yıldıran (U.UR), PopKorn
Resmî siteyoncaevcimik.com
Harun Özakıncı
(e. 1992; b. 1997)

Fatma Yonca Evcimik (d. 16 Eylül 1963, İstanbul), Türk şarkıcı, dansçı, oyuncu, yapımcı ve sunucudur.

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Eylül 1963 tarihinde İstanbul'da doğdu. Sanat hayatına 1977 yılında çocuk tiyatrosu ile başladı.[2] Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yüksek Bale Bölümü'nden mezun oldu. 1978-1990 yılları arasında müzikallerde dansçı ve şarkıcı olarak çalıştı. Aynı tarihlerde birçok tiyatroda oyunculuk yaptı.

1979'da Şan Tiyatrosu'na girdi. 1984'e kadar burada Yedi Kocalı Hürmüz, Hisseli Harikalar Kumpanyası, Şen Sazın Bülbülleri, Nükhet Duru ve On Yıl Geçti, Ajda Pekkan Süperstar, Hababam Sınıfı, Carmen gibi birçok oyun ve müzikallerde yer aldı. Bu dönemde ayrıca Hababam Sınıfı Güle Güle ve Kızlar Sınıfı filmlerinde oynadı. 1985-1988 yılları arasında, Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda Yasaklar, Aşk Olsun, Geceler, Reklamlar ve Deliler adlı oyunlarda rol aldı. 1989-1990 yılları arası Gülhane Etkinlikleri'nde sunucu ve show girl olarak çalıştı.[3]

Müzik hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1991 yılında ilk albümü "Abone"yi piyasaya sürdü. İlk 2,5 ay satmayan albüm Evcimik'in TRT'de yayınlanan Yarım Elma isimli programa dansçılarıyla birlikte katılması ile patladı.[3] 2009 yılında açıklanan rakamlara göre albüm 2 milyon 800 bin sattı.[4] Programdan sonra çok beğenilmesiyle Evcimik'in ilk olarak "Abone" ve "Şok" isimli şarkılarına ardından albümündeki birçok şarkıya klipler çekildi. Albüme adını veren "Abone" şarkısının sözlerini Aysel Gürel yazmış, bestesini Garo Mafyan yapmıştır.

1992 yılının sonunda ikinci albümü "Kendine Gel"i piyasaya sürdü. Bu albüm Türkiye'de ilk kez reklam kampanyası şeklinde hazırlanan albüm oldu. Klip kartoneti, bilbordlardaki fotoğraflar ve çekilen ilk klip birbirini tamamlayıcı nitelikte hazırlandı. İlk kez vücut ritmi de bu albümde kullanıldı. O zamanlar Türkiye'de vücut ritmiyle çıkarılan sesleri kayıt etmek için özel bir aygıt bulunmadığı için Yonca Evcimik ve 11 dansçı stüdyoda mikrofonlar yardımıyla dans koreografisindeki vücut seslerini müziklerinde kullanmışlardır. Albümün ilk klibi ayrıca profesyonel anlamda çekilen ilk Türk klibi olma özelliğini taşır.

1993 yılında Erol Temizel'in piyasaya çıkardığı "Dom Dom Kurşunu" adlı Türkiye'nin ilk teklisinin ardından 1994'te Yonca Evcimik, "8.15 Vapuru" adlı Türkiye'nin ikinci teklisini yaptı. Evcimik tek şarkı ve onun 3 remiksinden oluşan tekliyle yeni albümünün tanıtımını yapmış oldu. Şarkının klibi Kadıköy'de; İzel, Ercan Saatçi ve Seden Gürel ile beraber çekildi. Bu single yaklaşık 400.000 adet sattı.[kaynak belirtilmeli]

Evcimik, 1994 yılının Temmuz ayında "Yonca Evcimik '94" adlı albümünü piyasaya sürdü. Farklı bir tarz deneyen şarkıcı, Jamaican Rap Sound'un Türkiye'de ilk kez kullanıldığı bu albümle popülaritesinden ve başarısından bir şey kaybetmediğini kanıtladı. Bu albüm Abone'den sonra Evcimik'in en çok satan ikinci albümü oldu.

Aralık 1995'te "I'm Hot For You" adlı albümünü piyasaya sürdü. Albüm ilk olarak Hollandalı bir yapım şirketi tarafından 3 şarkılık tekli olarak piyasaya sürüldü. 30 Eylül 1995'te albümün tanıtımı Avrupa'nın en önemli kulüplerinden biri olan Amsterdam Chemistry Club'da yapılmış, Radio2019 bu lansmanı canlı olarak radyodan vermişti. 29 Eylül 1995'te parçanın klibi MTV Party Zone’da gösterildi. Gerek promosyonun tamamıyla Avrupa’ya dönük olması ve gerekse tekli formatının sadece Avrupa’da piyasaya çıkacak olması, bu girişimi daha da önemli kıldı. Parça, Hollanda'da 12 inch (promo) ve cd formatında basıldı ve "I'm Hot For You", onun Dub Miksi ve "Haydi Durma Dans Et" adlı üç parçalık maksi tekli, 1 Ekim 1995'te Avrupa'da satışa sunuldu. Parçanın klibi, yurtdışından gelen bir ekip tarafından üç gün çalışılarak çekildi. Klibin yönetmenliğini Rene Nujiens yaparken, prodüktörlüğünü "I'm Hot For You" isimli parçanın da söz yazarı olan Richard Cameron yaptı. Daha sonra Evcimik bu albümü 5 Türkçe ve 3 İngilizce şarkı ve 4 remix olarak Türkiye'de piyasaya sürdü. Albümdeki sözü ve müziği Nazan Öncel'e ait olan "Sallan Yuvarlan" adlı şarkı Türkiye'nin ilk Rock'n Roll şarkısıdır.[kaynak belirtilmeli]

1997 yılında "Yaşasın Kötülük" isimli tekli çalışması piyasaya sürüldü. Sezen Aksu'nun söz yazarlığını yaptığı teklinin yayınlanması ile aynı dönemde hararetli bir şekilde tartışılan siyasi olaylar ile paralel şekilde sözlerinin denk düştüğü şarkının bestesini Garo Mafyan, video klibin yönetmenliğini Erhan Ceyhan yaptı.

1998'de "Günaha Davet" albümünü piyasaya sürdü. Evcimik'e bu albümde Sezen Aksu, Şebnem Ferah, Fatih Erkoç gibi isimler vokal olarak eşlik etti. Bu albümün gündemde olduğu yıllarda Sezen Aksu "Eğer Madonna'ya verilen imkanlar Yonca'nın elinde olsaydı, bugün Yonca Evcimik Madonna'dan daha ileride olurdu." açıklamasında bulunmuştur.[kaynak belirtilmeli] Evcimik ayrıca, bu albümündeki "Tatlı Kaçık" şarkısıyla 5. Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde 1998 yılının "Pop Müzik En İyi Kadın Sanatçısı" ödülüne lâyık görüldü.[5]

Müzik çalışmalarına üç yıl ara veren Yonca Evcimik, 2001 yılında "Herkes Baksın Dalgasına" adını verdiği 6. stüdyo albümüyle müzik piyasasına geri geldi. Evcimik, bu albümde ayrıca "Bir Şans Daha" isimli bir ilahi seslendirdi.

2002 yılının yaz mevsiminde, 1991-1994 arasındaki albümlerinde yayınladığı 12 şarkısının, Türkiye'nin en ünlü DJ'leri tarafından yapılan remixleri ile hazırladığı "The Best of Yoncimix - Remixes" adlı derleme albümünü yayınladı. Evcimik ayrıca bu albümün şarkı seçiminde resmi fan kulüp üyelerinin fikirlerini aldı ve albüm kartonetinde fan kulüp üyelerinin kolaj çalışmalarına yer verdi. Albümün ilk video klipleri "Abone", "8.15 Vapuru" ve "Bandıra Bandıra" şarkılarının megamix versiyonlarına çekildi.

2004'te DMC etiketi ile "Aşka Hazır" adlı EP'sini yayınladı. Bu albümde "Sallayalım Dünyayı" ve "Aşkım" şarkılarına video klipler çekildi. 2005 yılında söz yazarlığını ve bestesini kendi yaptığı "Oldu Gözlerim Doldu" adlı teklisini çıkardı.

21 Ekim 2008′de 3 yıllık aradan sonra "Şöhret - İbret Öyküsü" adındaki albümünü piyasaya sürdü. PopKorn adlı kız grubuna ve şarkılarına söz yazan dansçı Uğur Yıldıran (U.UR)'a kendi albümünde yer verdi. Albüme ismini veren "Şöhret" isimli şarkının sözlerini Bora Öztoprak ve Yonca Evcimik birlikte yazıp müziğini Bora Öztoprak yaptı. Albümdeki "Çapkın Kız" isimli şarkıya klip çekildi.

Evcimik, 2010 yılında "Tweetine Bandım" isimli tekliyi piyasaya sürdü. Şarkı sosyal paylaşım sitelerindeki sözcükler kullanılarak "Tiridine Bandım" türküsünün müziğine uyarlandı. Sözleri Merve Gürcan'a, müziği Emre Gürcan'a ait olan şarkının klibini Uğur Yıldıran (U.UR) çekti. Evcimik "Bu tekli benim müzik kariyerimde bir değişiklik yaptığımı göstermiyor. Sadece eğlence amaçlı, gülelim ve eğlenelim diye yaptığımız bir şarkı." açıklamasını yapmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Yonca Evcimik, hayvan hakları için başlattığı "Var Olmak Haktır" adlı sosyal sorumluluk projesi için 2011 yılında çeşitli sanatçılarla birlikte "Seni Hâlâ Seviyorum" isimli single'a imza attı.[6]

Eylül 2012'de sözleri Barlas Erinç'e, bestesi Tolib Kuliev'e, düzenlemesi İskender Paydaş'a ait olan "Yallah Sevgilim" isimli bir single yaptı. 2014'ün Haziran ayında ise "15." adlı albümünü piyasaya sürdü.

Yonca Evcimik'in "Abone" ile başlayan müzik kariyerinde aldığı ödüller arasında "En Çok Satan Albüm Ödülü", "Ümit Vaad Eden Sanatçı Ödülü", Türkiye'de dönemin en önemli ve etkili video müzik kanalının düzenlediği organizasyonda "Pop Müzik En İyi Kadın Sanatçı Ödülü"[5] ve KKTC'de düzenlenen bir törende "Yılın Kadın Pop Sanatçısı Ödülü", doğaya ve canlılara verdiği önemden ve bu konudaki çalışmalarından dolayı Doğa ve Çevre Derneği'nden "Yılın Çevrecisi Ödülü" bulunmaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Diğer çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kariyeri boyunca birçok TV projesinde yer aldı. 1993’te Karambol Show adlı show programı hazırlayıp sunan Evcimik, 1996 yılında Çılgın Bediş dizisinde "Bediş" rolünde başrol olarak oynadı. 2006 yılında ilk kez Benimle Dans Eder misin? adlı dans yarışmasında jüri koltuğuna oturdu. Yarışmanın dört sezonunda yer alan Yonca Evcimik, 2007 yılında Cumartesi sabahları ekrana gelen "Yoncimik Harikalar Diyarı" adlı çocuk programını sundu. 2008 yaz aylarında yayınlanan "İkizler" adlı yarışmada da jüri olarak yer aldı.

Evcimik’in ayrıca prodüksiyon çalışmalarında da bulundu. Kendi kliplerinin yanı sıra, tekli ve albümlerinin prodüktörlüğünü yaptığı Çıtır Kızlar ve Birkaç İyi Adam gruplarının birçok video klibine ve 2007 yılında Yeliz'in "Yalan" adlı şarkısının klibine yönetmenlik yaptı.

Şarkıcının müzik dünyasına girdiği ilk yıllarda basın ve sevenleri tarafından kendisine yakıştırılan "Yoncimik" lakabını Türkiye’nin lisanslı markası haline getirmeyi hedefleyen Evcimik, bu konu ile ilgili en önemli girişimini 2006 nisan ayında yayınladığı, psikiyatr ve pedagogların denetiminde kendi kaleme aldığı "Yoncimik'in Maceraları 1 - Bayram" ve "Yoncimik'in Maceraları 2 - Doğum" ile gerçeğe dönüştürdü. Evcimik, serinin ilk ve ikinci sayısı Yoncimik projesi kapsamında "Yoncimik Bebekleri"ni satışa sundu. "Yoncimik" projesi kapsamında ele aldığı bir diğer alan olan gençlik dergisi projesi "Yoncimix" ise 2006 ağustos ayında yayınlanmaya başladı. Yoncimik markasının çantalarını da 2008 yılında piyasaya sürmüştür.

Yonca Evcimik, Şubat 2013'te Yonca Evcimik TV adında, kendi adını taşıyan ve internetten yayın yapan bir web televizyon kanalı açtı. Kanalda; Yeliz, Çiğdem Tunç, Cenk Erdem gibi isimler programlar yaptı.[7]

Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Teklileri, EP'leri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1994 - 8.15 Vapuru
  • 1995 - I'm Hot For You
  • 1997 - Yaşasın Kötülük
  • 2004 - Aşka Hazır (EP)
  • 2005 - Oldu Gözlerim Doldu
  • 2008 - Şöhret (EP, PopKorn & Uğur Yıldıran U.UR)
  • 2010 - Tweetine Bandım
  • 2011 - Seni Hâlâ Seviyorum
  • 2012 - Yallah Sevgilim
  • 2016 - Aha!
  • 2017 - Kendine Gel (feat. İrem Derici & Gökçe)
  • 2017 - Ortaya Karışık (EP)
  • 2020 - Ayıp Şeyler
  • 2022 - Vurula Vurula

Remiks albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2002 - The Best of Yoncimix - Remixes
  • 2016 - Aha! - Remixler

Arşiv albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2012 - 5'i 1 Yerde - Altın Albümler (Abone, Kendine Gel, '94, Yaşasın Kötülük, Yoncimix)

Düetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Videografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Video klipleri listesi, yayımlanma yılı ve yönetmen(ler)i
Yıl Video Klip Yönetmen(ler)
1991 "Abone" Yok
"Taksit Taksit" Yok
"Yalancı Bahar" Yok
"Cesaretim Yok" Yok
"Şok" Yok
"Sonbaharda Geleceğim" Yok
"Sen de Yalansın" Yok
"Biraz Nefes Almak İstiyorum" Yok
"Kıymetini Bil" Yok
"Yaktın Beni" Yok
"Çok Canlar Yaktım" Yok
1993 "Kendine Gel" Yok
"Henüz Çok Gencim" Yok
"Haberin Olsun" Samim Değer
"Haberin Olsun (İkinci versiyon)" Yok
"Laf Olsun Torba Dolsun" Yok
"Karambol" Yok
"Durum Kötü" Yok
"In & Out" Yok
"Gözümle Gördüm" Yok
"Çok Âlemsin" Yok
"Bırak Ellerimi" Yok
1994 "8.15 Vapuru" Samim Değer
"Bandıra Bandıra" Sinan Çetin
"Tükendik" Yok
"Gel Gel" Yok
"Anne" Yok
"Boomerang" Yok
"Fındık" Yok
1995 "I'm Hot For You" Rene Nujiens
"Boza" Mete Özgencil
"Sallan Yuvarlan" Yonca Evcimik
"Dokunuver" Yok
1996 "Çılgın Bediş" (Albümsüz/Dizi jeneriği ve görüntülerinden oluşan video klip) Yok
1997 "Yaşasın Kötülük" Erhan Ceyhan
1998 "Tatlı Kaçık" Deniz Akel
"Günaha Davet" Deniz Akel
"Vurula Vurula" Yonca Evcimik[8]
"Şeker Şeyler" Kemal Doğulu
2001 "Sexy" Deniz Akel
2003 "Yoncimik - Megamix" Yok
2004 "Sallayalım Dünyayı" Yok
"Aşkım" Kemal Doğulu
2005 "Oldu Gözlerim Doldu" Yok
2008 "Çapkın Kız" Deniz Akel
2010 "Tweetine Bandım" Uğur Yıldıran
2012 "Yallah Sevgilim" Burak Ertaş
2014-2015 "Burası İstanbul" Nihat Odabaşı
"Sana Ne?" Yönetmensiz (Sosyal medyadan gelen gönderilerle kurgulanmış video klip)
"Çok mu Zor?" feat. Okay Barış Kutay Denizler
2016 "Aha!"
2017 "Kendine Gel" Nihat Odabaşı
"Son Kalan Aşk"
2020 "Ayıp Şeyler" Behzat Uygur
2022 "Vurula Vurula" Alişan Günay Yıldırım

Yönetmenliğini yaptığı klipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tiyatro oyunları ve müzikalleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Oyun/Müzikal Rol Notlar
1980 Hisseli Harikalar Kumpanyası Dansçı, oyuncu
1981 Hababam Sınıfı
Yedi Kocalı Hürmüz
Artiz Mektebi
Carmen
Ajda Pekkan Süperstar
Nükhet Duru ve On Yıl Geçti
1982 Şen Sazın Bülbülleri
1983 Neşeli Kuklalar Dansçı, oyuncu, şarkıcı
Devekuşu Kabare (Yasaklar, Aşk Olsun, Geceler, Reklamlar, Deliler)
2011 Yeliz Kabare Show Koreograf, yönetmen
2017-2019 Yedi Kocalı Hürmüz[9] Safinaz Dansçı, oyuncu, şarkıcı

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
1979 Doktor
1981 Hababam Sınıfı Güle Güle Yonca
1984 Kızlar Sınıfı Nurgül
1995 Bay E Köylü Kadın
2013 Kral Yolu - Olba Krallığı Yoncimik
2018 Bizim Köyün Şarkısı
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1993 Karambol Show TV programı
1995 Reyting Hamdi
1996-2001 Çılgın Bediş Bediş Başrol oyuncusu
2005-2011 Benimle Dans Eder misin? Yarışma programı, jüri
2006 Acemi Cadı -Kendisi- 1 bölüm
Selena
2009 Altın Kızlar
2010 Sen Harikasın Bale Hocası
2013 Heberler
Aşk Kaç Beden Giyer
2016 Hayatımın Aşkı -Kendisi-
2020 Benimle Söyle Yarışma programı, jüri kaptanı (2. sezon 4. bölüm)
İnternet
Yıl Yapım Rol Notlar
2023 Üniversdeli tabii, Konuk oyuncu

Ödülleri ve adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Töreni Kategori Şarkı/Albüm Sonuç K.
1995 1. Kral TV Video Müzik Ödülleri En İyi Söz Yazarı Tükendik Adaylık [10]
Pop Müzik En İyi Kadın Sanatçı Bandıra Bandıra Adaylık
94'ün En İyisi Adaylık
1999 5. Kral TV Video Müzik Ödülleri Pop Müzik En İyi Kadın Sanatçı Tatlı Kaçık Kazandı [5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "MÜYORBİR ASIL ÜYE LİSTESİ" (PDF). muyorbir.org. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  2. ^ Şengül, Yüksel (4 Mart 2017). "Tükenmeyen bir ergenlik enerjim var". sozcu.com.tr. 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2017. 
  3. ^ a b Denker, Sema (14 Ekim 2005). "Yoncimik çeyrek asrı devirdi". hurriyet.com.tr. 19 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2018. 
  4. ^ "Turkpopmuzik.net - Sanatçı - Yonca Evcimik". turkpopmuzik.net. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2020. 
  5. ^ a b c "1998 Kral Müzik Ödülleri". Kral Müzik. 9 Kasım 2017. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022. 
  6. ^ a b "Seni Hala Seviyorum". turlerarasidayanisma. 23 Haziran 2011. 4 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022. 
  7. ^ "Yoncimik kendi TV'sini kurdu". sabah.com.tr. 9 Şubat 2013. 10 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2013. 
  8. ^ "Bali'de klip çekti". hurriyet.com.tr. 1 Mart 1999. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2016. 
  9. ^ "7 Kocalı Hürmüz | tiyatrolar.com.tr". tiyatrolar.com.tr. 11 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022. 
  10. ^ "1994 Kral Müzik Ödülleri". Kral Müzik. 9 Kasım 2017. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]