Yaşam tarzı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yaşam tarzı bir grub, kültür veya bireyin ilgi alanı, görüş, davranış ve yönelimleridir.[1][2] Avusturyalı psikolog Alfred Adler tarafından 1929 tarihli The Case of Miss R. adlı kitabında "bir kişinin erken çocukluk döneminde kurulan temel karakteri" anlamında kullanıldı.[3] Bir "yaşam stili veya tarzı [3] olarak daha geniş yaşam tarzı anlayışı 1961'den beri belgelenmiştir. Yaşam tarzı, soyut veya somut faktörlerin bir kombinasyonudur. Somut faktörler özellikle demografik değişkenlerle, yani bireyin demografik profiliyle ilgiliyken, soyut faktörler kişisel değerler, tercihler ve bakış açıları gibi bireyin psikolojik yönleriyle ilgilidir.

Kırsal bir çevre, bir metropole kıyasla farklı tarza sahiptir. Kentsel yaşamda bile mahallenin doğası, zenginlik dereceleri arasındaki farklılıklar ve doğal ve kültürel çevrelere yakınlıklar o kişinin sahip olduğu yaşam tarzlarını etkiler. Örneğin, denize yakın bölgelerde bir sörf kültürü veya yaşam tarzı bulunabilir.

Bireysel kimlik veya aidiyet olarak[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşam tarzı tipik olarak bireyin tutumu, değerleri veya dünya görüşünü yansıtır. Bu nedenle, yaşam tarzı, bir benlik duygusu oluşturma ve kişisel kimlikte yansıtılan kültürel semboller yaratmanın bir yoludur.

Yaşam tarzının tüm yönleri gönüllü değildir. Kişiyi çevreleyen sosyal ve teknik sistemlerve bireye sunulan olanaklar sınırlandırıcı faktörlerdir.[4]

Modern toplumda kişisel kimlik ile belirli bir yaşam tarzını işaret eden günlük işler arasındaki çizgiler bulanıklaşmaktadır.[5]

Örneğin, "yeşil yaşam tarzı", daha az kaynak tüketimi ve daha küçük bir ekolojik ayak izi ile bir benlik duygusu elde etmek anlamına gelir.[6] Bazı yorumcular, modernitede yaşam tarzı inşasının mihenk taşının, farklı yaşam biçimlerine işaret eden farklı ürün veya hizmetlerle benliği yaratma ve daha da bireyselleştirme olanağı sunan tüketim davranışı olduğunu öne sürerler.[7]

Yaşam tarzı, siyaset, din, sağlık, kültürel yakınlık ve daha fazlası hakkında bilgi verir ve bunlar birinin yaşam tarzını şekillendirmede rol oynar.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lifestyle 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. from Merriam-Webster's Dictionary
  2. ^ Lynn R. Kahle; Angeline G. Close (2011). Consumer Behavior Knowledge for Effective Sports and Event Marketing. New York: Routledge. ISBN 978-0-415-87358-1.  Yazar eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ a b "lifestyle | Search Online Etymology Dictionary". www.etymonline.com. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2021. 
  4. ^ Spaargaren, G., and B. VanVliet (2000) "Lifestyle, Consumption and the Environment: The Ecological Modernisation of Domestic Consumption", Environmental Politics 9(1): 50-75.
  5. ^ Giddens, A. (1991) Modernity and self-identity: self and society in the late modern age, Cambridge: Polity Press
  6. ^ Lynn R. Kahle, Eda Gurel-Atay, Eds (2014). Communicating Sustainability for the Green Economy. New York: M.E. Sharpe. ISBN 978-0-7656-3680-5. 
  7. ^ Ropke, I. (1999) "The Dynamics of Willingness to Consume", Ecological Economics 28: 399-420.
  8. ^ Giuffrâe, K., & DiGeronimo, T. (1999) Care and Feeding of Your Brain : How Diet and Environment Affect What You Think and Feel, Career Press.