Yağmur Adam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rain Man
Yağmur Adam film posteri
YönetmenBarry Levinson
YapımcıPeter Guber
Jon Peters
David McGiffert
Mark Johnson
Gerald R. Molen
SenaristSenarist:
Barry Morrow
Ronald Bass
Hikâye:
Barry Morrow
OyuncularDustin Hoffman
Tom Cruise
Valeria Golino
MüzikHans Zimmer
Görüntü yönetmeniJohn Seale
KurguStu Linder
DağıtıcıUnited Artists
Çıkış tarih(ler)i16 Aralık 1988
Süre133 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe25 milyon $
Hasılat172 milyon $

Rain Man (Yağmur Adam); En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında Oscar Ödülü kazanan Yağmur Adam'ın yönetmenliğini Barry Levinson yapıyor. Başrollerde Tom Cruise ve Dustin Hoffman yer alıyor.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Los Angeles'ta yaşayan ve bir ithal araba satıcısı olan Charlie (Tom Cruise); başkalarının düşüncelerine saygı duymayan, bencil, üçkâğıtçı ve fırlama bir şehir çocuğudur. Senelerdir görmediği ve uzak kaldığı babasının öldüğünü ve 3 milyon dolar miras bıraktığı haberini alır. Babasının cenazesine gittiğinde, kendisine sadece 1949 model bir Buick Roadmaster marka araba bıraktığını ve tüm mirasını daha önce varlığından bile haberdar olmadığı ağabeyi Raymond'a (Dustin Hoffman) bıraktığını öğrenir. Raymond engellilerle ilgilenilen bir klinikte bakıma muhtaç, otistik bir dâhidir. Raymond Savant sendromuna sahiptir ve katı rutinlere bağlıdır. Mükemmel bir hatırlama yeteneğine sahiptir. Charlie mirasın en azından bir kısmından vazgeçmek niyetinde değildir. Charlie, paranın kontrolünü ele geçirmek için kardeşinin velayetini almaya karar verir. Abisi ile beraber yavaş ilerleme kaydederler çünkü Raymond her gün televizyonda Yargıç Wapner'ı izlemek ve saat 23.00'e kadar yatmak da dâhil olmak üzere rutinlerine sadık kalmakta ısrar eder. Charlie, otistik abisi Raymond'u kaldığı klinikten kaçırıp ülke çapında bir seyahate çıkarır. Yol boyunca abisinin yaşamı zorlaştıran alışkanlıklarıyla, takıntılarıyla çileden çıksa da otistik abisinin matematik ve hafızalama konusundaki insanüstü yeteneği ve de yüzlerce nesneyi anında sayma yeteneği karşısında hayretler içerisine düşer. En sonunda Las Vegas'taki kumarhanelerde abisinin bu az bulunan kabiliyetinden yararlanarak büyük paralar kazanmaya çalışır ve 86 bin dolar kazanır. Yol boyunca Charlie, sadece Raymond'u değil, geçmişinin bir parçasını ve belki de kendini keşfetme fırsatı da bulacaktır.

Los Angeles'ta Charlie, Raymond'dan uzaklaşması için 250.000 dolar teklif eden Dr. Bruner ile bir araya gelir. Charlie para teklifini reddeder ve babasının vasiyetinden mahrum bırakıldığı için artık üzülmediğini ancak erkek kardeşiyle bir ilişki yaşamak istediğini söyler. Mahkeme tarafından atanan bir psikiyatristle yaptığı görüşmede Raymond, ne istediğine kendisi karar veremez. Charlie sorgulamayı durdurur ve Raymond'un kardeşi olduğu için mutlu olduğunu söyler.

Raymond, Dr. Bruner ile zihinsel kuruma dönmesi için trenine biner. Charlie, Raymond'a iki hafta içinde ziyaretine geleceğine söz verir.

Aldığı Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • En İyi Film Altın Küre Ödülü
  • En İyi Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülü
  • En İyi Film Oscar Ödülü
  • En İyi Yönetmen Oscar Ödülü
  • En İyi Orijinal Senaryo Oscar Ödülü
  • En İyi Erkek Oyuncu Oscar Ödülü
  • En İyi Sanat Yönetmeni Oscar Ödülü Adaylığı
  • En İyi Görüntü Yönetmeni Oscar Ödülü Adaylığı
  • En İyi Kurgu Oscar Ödülü Adaylığı
  • En İyi Orijinal Müzik Oscar Ödülü Adaylığı

Popüler Kültürde Yağmur Adam[değiştir | kaynağı değiştir]

Yağmur Adam filminin ana karakter durumu hakkındaki betimlemesi, otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin tipik olarak savant yeteneklerine sahip olacağı yönünde yanlış bir klişeye sebep olmuştur. Diğer taraftan Yağmur Adam, otizm ile ilgili diğer çok sayıda yanlış kanının giderilmesinde önemli rol oynamıştır.[1]

Film ayrıca kart saymanın illegal olduğu yönünde yanlış kanıya sebep olmuştur.[2]

Güzel Dedektif, Felekten Bir Gece, Tropik Fırtına: Al Bakalım gibi filmlerde de Yağmur Adam filminden bahsedilmiştir.

Qantas ve Havayolu Tartışması[değiştir | kaynağı değiştir]

1989 yılının Haziran ayında Qantas hariç en az on beş büyük havayolu şirketi, Raymond'un uçuş yapmayı reddettiği sahnelerin kesildiği şekliyle Yağmur Adam filmini gösterdi. Bu havayollarından bazıları, uçak yolcularının uçak içi eğlence sırasında Raymond'a yakınlık duyarak rahatsız hissetmelerini engellemeyi gerekçe gösterse de bu sahne Qantas uçuşlarında tam olarak gösterildi. Eleştirmenler, Raymond'un bu havayolundan uçakları "hiçbir zaman kaza yapmamış" tek havayolu olarak bahsetmesine dikkat çekti.[3][4] Filmin Qantas'ın güvenlik kaydını ABD'deki tüketicilere tanıttığı düşünülüyor.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Treffert, Darold. "Rain Man, the Movie/Rain Man, Real Life". 27 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2020. 
  2. ^ Rose, I. Nelson; Loeb, Robert A. (1999). Blackjack and the Law. Rge Pub. ISBN 978-0-910575-08-9. 
  3. ^ "Airlines Cut Scene From 'Rain Man'". The New York Times. 29 Haziran 1989. 13 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 
  4. ^ Weinstein, Steve (29 Haziran 1989). "Uneasy Airlines Get Final Cut on 'Rain Man'". Los Angeles Times. 16 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 
  5. ^ Kamenev, Marina (24 Kasım 2010). "Qantas: Airline Safety's Golden Child No More?". Time. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 
  6. ^ "Is Qantas still the world's safest airline?". News.com.au. 7 Ocak 2014. 7 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]