Yarı metal

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yarı metaller (veya metaloidler), metallerle tepkime verirken ametal, ametallerle tepkime verirken de metal gibi davranır.[1] Genellikle kristal yapıda bulunurlar. Ayrıca yarı iletken özellikleri vardır. Diyot ve transistör gibi modern elektroniğin temel parçalarının ham maddeleridirler. Bor, Silisyum, Germanyum, Arsenik, Antimon, Tellür ve Polonyum, yarı metallere örnektir. Bu elementlerin fiziksel özellikleri metallere, kimyasal özellikleri ametallere benzer.

Yarı metaller, metallerden daha az iletken, ametallerden ise daha çok iletkendirler. Bunun yanı sıra parlak veya mat olabilirler. İşlenebilir, tel veya levha hâline getirilebilirler. Kırılgan değildirler.

Yarı metaller toplam sekiz tanedir.

Periyodik tabloda metal ve ametallerin arasında yer alırlar.[2]

Alkali metal Toprak alkali metal Lantanit Aktinit Geçiş metalleri Zayıf metaller Yarı metal Ametal Halojen Soy gaz Bilinmeyen


Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Metal Ametal ve Yarı Metal Nedir". 23 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2023. 
  2. ^ Aycan, Nihat; Aycan, Hediye Şule (25 Aralık 2019). "150. Bulunuş Yılında Periyodik Tablonun Sosyokimya Açısından Değerlendirilmesi". Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi. 10 (2): 100-110. 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023.