Yargıç Dredd (film, 2012)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yargıç Dredd
Dredd
YönetmenPete Travis
Yapımcı
SenaristAlex Garland
UyarlamaJudge Dredd
John Wagner
Carlos Ezquerra
Oyuncular
MüzikPaul Leonard-Morgan
Görüntü yönetmeniAnthony Dod Mantle
KurguMark Eckersley
Stüdyo
Dağıtıcı
TürüBilimkurgu - Aksiyon
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i11 Temmuz 2012 (2012-07-11) (San Diego Comic-Con)
7 Eylül 2012 (2012-09-07) ( Birleşik Krallık)
28 Eylül 2012 (2012-09-28) ( Güney Afrika)
28 Eylül 2012 (2012-09-28) ( Türkiye)
Süre95 Dakika
Ülke
Dilİngilizce
Bütçe30–45 milyon $
Hasılat41.5 milyon $
Filmde Yargıç Dredd rolüne can vermesine rağmen yüzü tam olarak görünmeyen başrol oyuncusu Karl Urban

Yargıç Dredd, çizgi roman karakteri Yargıç Dredd'e dayanılarak çekilen, yönetmenliğini Pete Travis'in üstlendiği 2012 yapımı bir bilimkurgu ve aksiyon filmidir.

1995 yapımı başrolünü Sylvester Stallone'nin oynadığı Yargıç Dredd sonrası çizgi romanın ikinci uyarlaması olan filmde, polisvari bir karakterin distopik bir dünyada bir çete ile olan mücadelesi anlatılır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD'de geleceğin metropolleri gökdelen benzeri yapılarla donatılmıştır. Boston, Washington, DC ve New York'tan oluşan bölgede kurgusal şehir Mega City One kurulmuştur. Radyoaktivite yüzünden dünyada yaşamanın zor hale geldiği böyle bir dünyada inşa edilen gökdelenler ile birlikte tek bir şehirde 800 milyon insan yaşayabilecek duruma gelmiştir. Suç oranının çok yüksek olduğu bu şehirde ve gökdelenlerde, belirli çeteler kontrolü ele geçirerek kendi kurallarını uygulatır hale gelmiştir. Böylesi devasa bir şehirde suçlulara karşı mücadele etmek için devlet, yargıç olarak adlandırılan bir grup eğitimli kişiye, hem polis, hem hakim, hem yargıç hem de gerektiğinde cellat olabilme yetkisini vermiştir ve bu sayede suçlulara karşı mücadele etmektedir.

Filmin başında Yargıç Dredd'in bir grup suçluyu takip edişi gösterilir. Uyuşturucu etkisi altında araç kullanan bu bireyler, alkol ve madde etkisi altında araç kullanımı cezasından korktukları için Dredd'ten kaçmakta ve ona ateş etmektedirler. Kaçış yolunda suçsuz bir kişinin ölümüne sebep oldukları için Yargıç Dredd haklarında ölüm kararını verir. Kaçışları sırasında başarısız olan gruptan bir trafik kazası sonrası sadece tek bir kişi sağ kurtulur. Bir gökdelene doğru kaçarak orada bir esir alan bu suçluyu takip eden Dredd, suçluya teslim olması durumunda ölmeyeceğini ve ömür boyu hapse atılacağını söylese de, suçlunun teslim olmaması üzerine onu vurarak öldürür.

İçinde yaşanılan distopik dünyaya giriş niteliğinde gösterilen bu ilk bölümün sonunda Dredd'in yanına yeni bir yargıç adayı verilir. Cassandra Anderson, öksüz ve yetim olarak büyümüş, banliyö çevrelerinden gelen bir kadındır. Cassandra yargıçlık sınavını da başarılı tamamlayamamıştır ancak insanların düşüncelerini okuyabilmek gibi özel telepatik bir yeteneği vardır. Testlerde başarısız olmasına rağmen pratikte başarılı olabileceğine inandığı için yargıçlık programını kontrol eden bir görevli Cassandra'yı test edilmes üzere Yargıç Dredd'in yanına verir. Buna göre günün sonunda Yargıç Dredd, Cassandra'nın yargıç olup olamayacağı konusunda karar verme yetkisine sahiptir.

Birlikte 3 kişinin öldürüldüğü Peach Trees gökdelenine giden ikili olayı araştırmaya başlarlar. Öldürülenler uyuşturucu ticareti ile meşgul olan kişilerdir ve Ma-Ma adı altında tanınan gökdeleni ele geçirmiş çetenin yöneticisiiMadeline Madrigal'in emri üzerine öldürülmüş, derileri yüzülmüş ve zaman algısını yavaşlatan bir uyuşturucu verilerek gökdelenden aşağıya atılmışlardır. Gökdelenin ilk katlarına yaptıkları baskın sonucu burada üç kişinin ölümünden sorumlu olabileceği tahmin edilen bazı kişileri yakalarlar. Cassandra, telepatik yeteneklerini kullanarak yakaladıkları kişilerden birisinin öldürülen üç kişinin katillerinden olduğunu tespit eder. Yargıç Dredd bunun üzerine bu kişiye sorgulamak üzere tutuklar ancak bu kişinin tutuklandığını kameralardan gören Ma-Ma bilgisayar uzmanı bir kişinin yardımıyla gökdelenin demir kapılarını kapattırır ve iki yargıcın başına para ödülü koyduğunu hoparlörden duyurur. Kapanan demir kapılar dışarısı ile bağ kurmayı imkânsız hale getirdiğinden, iki yargıç cephanesine dikkat ederek gökdelenden sağ çıkmanın yolunu aramaya başlar. İlk saldırılardan yara almadan kurtulan ikili, Ma-Ma'nın kontrolündeki bilgisayar uzmanı sayesinde bir katta köşeye kıstırılır ve Ma-Ma evin karşı tarafından makineli tüfekle bu kata ateş etmeye başlar. Birçok insan hayatını kaybetse de, Yargıç Dredd ve Cassandra hayatta kalmayı başarmışlardır ve dahası bir duvarın yıkılması ile aldıkları frekans ile yardım istemişlerdir. Hala tek bir yara almayan Dredd, Ma-Ma'nın gözleri önünde onun en iyi adamını gökdelenin boşluğuna atarak cezalandırır.

Dredd gitgide sorgulamak üzere götüreceği suçlunun ne sakladığı konusu merak etmeye başlar. Cassandra telepatik yeteneklerini kullanarak suçlunun beynine girerek sakladığı bilginin bu gökdelenin algıyı yavaşlatan Slo-Mo uyuşturucusunun merkezi üretim bölgesi olduğunu öğrenir. Bu esnada Dredd'in istediği yardım bölgeye geldiyse de, Ma-Ma'nın yanındaki bilgisayar uzmanı demir kapıları güvenlik sistemindeki bir hatayı gerekçe göstererek açmaz. Yargıç Dredd ve Cassandra İki ergen tarafından tehdit edildikleri sırada kendisini plastik kelepçelerinden kurtaran suçlu, Cassandra'yı yanına alarak asansöre biner ve Ma-Ma'nın yanına, gökdelenin 200. katına çıkar. Ma-Ma avantajlı görünse de Yargıç Dredd'i yakalamak imkânsız görünmektedir. Bunun üzerine Ma-Ma rüşvet vererek 4 yargıcı Yargıç Dredd'i öldürmeleri için çağırtır. Bölgeye ulaşan bu ekip, kapının önünde bekleyen yardımcı yargıçları geri gönderirler ve demir kapının açılması ile içeri girerek Dredd'i aramaya başlarlar. Yargıç Dredd, gelen ekipten birisi ile karşılaştığında yaptığı bir konuşma hatası sayesinde onun rüşvet aldığını ve Ma-Ma ile anlaştığını anlar ve onu öldürür. Aynı esnada Cassandra'yı öldürmek isteyen suçlu, Cassandra'nın silahını kullandığı için DNA tanıma sistemi sebebiyle patlamaya maruz kalır ve akabinde Cassandra tarafından öldürülür. Yargıç Dredd de peşindeki diğer yargıçlardan kurtulur ancak ağır şekilde yaralanır.

Ma-Ma'nın bilgisayar uzmanının beyninden Cassandra'nın telepati yetenekleri sayesinde Ma-Ma'nın evinin şifresini aldıktan sonra buraya giren ikili, karşısında vücuduna bir tetikleme sistemi bağlamış olan Ma-Ma'yı bulur. Ma-Ma, ikiliyi kalp atışının durması durumunda gökdelenin havaya uçucağı konusunda tehdit etse de, Yargıç Dredd tarafından Slo-Mo uyuşturucusu etkisi altında gökdelenin boşluğuna atılır. Yaşananlar sonrası Yargıç Dredd, Cassandra'nın yargıçlık sınavını geçtiğini yargıçlık komitesi başkanına bildirir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Production 2012, s. 31.