Yanagawa Shigenobu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fujin Shokunin, Sakae Nishiki Sha, Kohagi (anlam: "Sakae Tekstil Firması'nın Kohagi adlı kadın usta" (Kongre Kütüphanesi'nde Hataori olarak kaydedilmektedir.) adlı Edo Bunka dönemine ait Ukiyo-e eseri.

Yanagawa Shigenobu (柳川 重信) (1787; Edo - 18 Ocak 1833; Edo), Edo döneminin ikinci yarısında faaliyetleri göstermiş olan Japon Ukiyo-e ustası. Katsushika Hokusai'nin öğrencilerinden ve üvey oğlu. Ukiyo-e (Nishiki-e ve Nikuhitsu-ga)'nin dışında surimono, goukan, yomihon, ninjōbon, kyokabon'un sashi-e (ilustrasyon) çalışmalarıyla bilinir.

1787 (Tenmei döneminin 7. yılı) Edo'da dünyaya geldi. Soyadının Suzuki olduğu aktarılmaktadır. Adı Jūbei. Önce Edo'nın Honjo Yanagawa-chō mahallesinde oturduğu için "Yanagawa-chō no Shigenobu" olarak hitap edildi ve zamanla Yanagawa Shigenobu adını kullanmaya başladı.

Hokusai'nin büyük öğrencilerinden Totoya Hokkei (魚屋 北渓)'nin tavsiyesiyle Hokusai'nin öğrencisi oldu. Ancak az sonra kovuldu. Shigenobu Ukiyo-e tahta baskı çizerek ekmek parasını kazanmaya çalıştıysa da Hokusai basımevlerine baskı uygulayarak Shigenobu'nun çalışmalarını engellemeye kalkıştı. Ancak yazar Ryūtei Tanehiko (柳亭 種彦)'nun arabulculuk girişiminin sonucu barıştılar. Bundan dolayı Ryūtei'nin '柳' harfini alıp Yanagawa soyadını kullanmaya başladığına dair tez vardır. Daha sonra Hokusai'nin en büyük kızı Miyo (美與) ile evlendi ve Hokusai tarafından "Raito" (雷斗) gōsu verildi. Bu çiftin bir oğlu oldu fakat sonra boşandılar.

1822 (Bunsei dönemin 5. yılı)'de Osaka'ya taşındı ve Kamigata'daki Ukiyo-e camiasını büyük bir ölçüde etkiledi. 1825'te Edo'ya döndü ve 1829'da Negishi Ōtsuka köyüne taşındı.

18 Ocak 1833'te öldü. Cenazesi Shitaya Sakamoto'da bulunan Sōkei-ji'ne defnedildi. Aynı yıl konfüçyüsçü Shiga Risai'nin üçüncü oğlu olup Shigenobu'nun öğrencilerinden biri Jūzan (重山), Shigenobu adının ardılı oldu (Yanagawa Shigenobu II).

Son haikusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Nageire no Mizu mo todokazu Yanagi kana
投入れの水もとどかず柳かな

Eserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 為永春水「春色梅児誉美」'nin sashie'si
  • 柳亭種彦「京一番娘羽子板」'nin sashie'si
  • 曲亭馬琴「南総里見八犬伝」'nin sashie'si

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]