Yamashita'nın altınları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tomoyuki Yamashita, 1945

Yamashita'nın altınları, diğer adıyla Yamashita hazinesi, II. Dünya savaşı sırasında Japon ordusu tarafından savaş ganimeti olarak Güneydoğu Asya'da ele geçirilen ve mağaralarda, tünellerde ve Filipinler'deki yer altı komplekslerinde saklanan altın ve eserleri anlatmaktadır. Japon general Tomoyuki Yamashita'nın ismiyle anılmaktadır ve bu general "Malaya Kaplanı" lakabıyla da tanınmaktadır. Hazinenin miktarı nedeniyle elli yılı aşkın süredir hazine avcıları tarafından aranmaktadır. Hazinenin varlığı konusunda pek çok uzman, miktarının sanıldığı kadar olmadığını iddia etmektedirler.[1][2] Ancak hazinenin olabileceğinin rivayeti bile Havai'de 1988 yılında Rogelio Roxas adlı bir hazine avcısı ve Filipinler'in eski başkanı Ferdinand Marcos arasında karışık bir davanın konusu olmuştur.[3]

Savaş ganimetleri ve konunun izlerinin kaybı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yamashita'nın altınları konusunu savunan ve dile getirenler arasında Sterling Seagrave ve Peggy Seagrave yakın zamanda yazdıkları The Yamato Dynasty: the Secret History of Japan's Imperial Family (2000) ve Gold Warriors: America's Secret Recovery of Yamashita's Gold (2003) kitapları ile konuyu yeniden gündeme taşımışlardır. Seagraveslere göre savaş ganimeti işi çok organize bir olaydı ve hem Yoshio Kodama gibi bir yakuzayı, hem de İmparator Hirohito gibi yüksek düzeyde kişileri içeriyordu.[4] Japon hükümeti savaş esnasında kaynakları sağlayabilmek için Güneydoğu Asya'daki bu ganimeti gerekli görmekteydi.[4] Seagraveslere göre Hirohito'nun bu işle kardeşi ilgilenmekteydi ve o da Prens Yasuhito Chichibu idi. Bu amaçla Kin no yuri ("Altın zambak") adlı bir örgü kurmuşlardı. Rivayete göre savaş süresince bu ganimetlerin yerini bilen pek çok kişi de öldürülmüştür veya sonrasında savaş suçları mahkemesinde yargılanarak ortadan kaldırılımışlardır.[4] Yamashita da 23 Şubat 1946 tarihinde savaş suçları mahkemesince yargılanarak ölüme mahkûm edilmiştir.

Raporlara göre çalınmış eşyalar çok çeşitli parçalardan oluşmaktaydı. Bunlar arasında çeşitli bankalardan alınmış çeşitli boylarda emanet kutuları, tapınak, cami ve kilise eserleri, evlerden ve müzelerden alınmış malzemeler bulunmaktadır.[4] Bunların tümü 1944 yılında Filipinler'de Japon kuvvetlerinin komutanı olan General Tomoyuki Yamashita adına toplanmıştır.

Çeşitli kaynaklara göre ganimet önce Singapur'da toplanmış ve daha sonra Filipinler'e nakledilmiştir.[4] Japonların planına göre savaş bitiminde ganimetin tamamı gemilerle Japonya'ya taşınacaktı. Bu arada kısmen nakliye başlamıştı ancak diğer yandan Pasifik savaşı sürerken Amerikan donanması Japon nakliye gemilerine ağır hasarlar verdirmekteydi. Japonya'ya ganimet taşıyan bazı gemilerin bu esnada battığı da söylenmektedir.

Seagraves ve bazı araştırmacılara göre[4] Amerikan ordusu ganimetin saklandığı pek çok yeri bulmuştu; ancak bunu gizlemek için Hirohito ve bazı üst düzey kişilere ciddi bedeller ödenmişti. Bu ganimet de Soğuk Savaş yıllarında Amerikan ekonomisini finanse etmek için kullanılmıştı. Bu iddialar pek çok hazine avcısı tarafından da dile getirilse de Filipinli tarihçiler bu iddiaların arkasında ciddi bir destek olmadığını düşünmektedirler.[5]

1992 yılında, Imelda Marcos Yamashita altınlarının eşi Ferdinand Marcos'un zenginliğinin kaynağı olduğunu iddia etmiştir.[6][7]

Filipinli veya başka ülkelerden, bireysel veya gruplar halinde olmak üzere halen hazine aramaları devam etmektedir. Bu nedenle pek çok ölüm, kaza, sakatlanma ve iflaslar oluşmuştur.[8]

Günümüzde, Filipinler'in Doğal Kaynaklar Bakanlığı'nın Maden ve Yerküre Araştırmaları Bölümü tarafından hazine arama izni verilebilmektedir.

Alıntılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Asian Pacific Post, "Searching for the lost treasure of Yamashita" (Wednesday, August 24, 2005) 7 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Access date: January 10, 2007. "Enduring Myths by Ambeth R. Ocampo (January 17, 2004)"[ölü/kırık bağlantı] Access date: December 6, 2007.
  2. ^ "The loot of Luzon, Tokyo gold buried in the Philippines–really?". 12 Eylül 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  3. ^ ""Supreme Court of Hawaii, Roxas v. Marcos, November 17, 1998"". 9 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  4. ^ a b c d e f Chalmers Johnson, "The Looting of Asia" ; review of Gold Warriors 27 Mayıs 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., London Review of Books v. 25, no. 22 (November 20, 2003)
  5. ^ Asian Pacific Post, "Searching for the lost treasure of Yamashita" (Wednesday, August 24, 2005) 7 Aralık 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Access date: January 10, 2007
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2011. 
  8. ^ See, for example, Asian Pacific Post, 2005, Ibid and; BBC, "WWII Japanese bomb kills Philippines treasure hunters" (March 22, 1998) 25 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Access date: January 10, 2007.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Roxas ve Marcos davasına ilişkin olanlar: