William Phillips

Vikipedi, özgür ansiklopedi
William Daniel Phillips
William Daniel Phillips
Doğum5 Kasım 1948
Wilkes-Barre, Pensilvanya, ABD
MilliyetAmerikalı
Mezun olduğu okul(lar)Juniata College, Massachusetts Institute of Technology
Ödüller 1997 Nobel Fizik Ödülü
Kariyeri
DalıFizikçi
Çalıştığı kurumlarMaryland Üniversitesi, (College Park)
Metodisttir, Uluslararası Bilim ve Din Toplumu 'nu kurmuştur.

William Daniel Phillips (5 Kasım 1948 doğumlu) "atomları lazer ışığıyla soğutma ve hapsetme yöntemlerini geliştirdikleri için" Claude Cohen-Tannoudji ve Steven Chu ile birlikte 1997 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan fizikçidir.

Phillips günümüzde Maryland Üniversitesi'nde ders vermektedir.

5 Kasım 1948 tarihinde Pensilvanya, ABD'de; İtalyan ve Gal kökenli bir Amerikalı olarak; William Cornelius Phillips ve Mary Catherine Savino çiftine doğdu. Phillips 1959 yılında ailesi ile birlikte Camp Hill 'e taşınmalarının ardından girdiği Camp Hill Lisesi 'nden mezun oldu. 1970 yılında Juniata College'deki eğitimini onur listesine geçerek tamamladı. Daha sonra Massachusetts Institute of Technology'de fizik doktorası yaptı.

Doktora tezini H2O'daki protonun manyetik momenti üzerine yapması, Phillips'in daha sonraki araştırmaları için birtakım bağlantılar kurmasına yardımcı oldu. Daha sonra Bose-Einstein yoğunlaşması üzerine çalışmalar yürüttü. 1997 yılında Claude Cohen-Tannoudji ve Steven Chu ile birlikte Ulusal Standart ve Teknoloji Enstitüsü 'ndeki (NIST) çalışmaları sırasında "gaz halindeki atomların hareketlerini yavaşlatmak için kullanılan bir teknik olan lazer soğutmaya olan katkıları için" Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

Özel yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

MIT'ye girmeden kısa bir süre önce Jane Van Wynen ile evlendi. Çift 1979 yılında, diğer kiliselerden farklı olduğunu düşündüklerinden dolayı, Maryland'deki Fairhaven Birleşik Metodist Kilisesi 'ne katıldı. Phillips ayrıca, Uluslararası Bilim ve Din Toplumu 'nun (International Society for Science & Religion) kurucu üyesidir.

UMCP Kimya ve Biyokimya Departmanı'ndaki Optik Tuzaklamalarda Uyumlu Atomlar başlıklı bir seminer sırasında, Phillips "Rubidyum Bose-Einstein yoğunlaşmasına Tanrı'nın bir armağanıdır" diye konuşmuştur.

Phillips çiftinin iki çocukları vardır; Rebound Designs 2 Haziran 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'ın kurucusu Caitlin Phillips (d. 1979) ve İngiltere'de arkeoloji okuyan Christine Phillips (d. 1981).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]