Volontarizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Voluntarizm sayfasından yönlendirildi)
Voluntaristler tarafından yaygın olarak kullanılan bir sembol.
Anarko-kapitalist bayrak Voluntaristlerce de kullanılır.

Volontarizm ya da iradecilik, istenççilik veya gönüllülük, insanlar arasındaki tüm ilişkilerin gönüllülük esasına dayanması gerektiğini savunan liberteryen siyasi görüştür.[1] Çoğu kez eşanlamlı olarak anarko-kapitalizm kavramı da kullanılır. Voluntarist görüşü desteklemek için en sık kullanılan ilke saldırmazlık ilkesidir.

Birçok voluntarist, Robert LeFevre ve Murray Rothbard'ın fikirlerini temel alır.

Genel duruş[değiştir | kaynağı değiştir]

Voluntaristler seçim siyasetini, voluntarist prensiplere aykırı olduğu için hem teoride, hem de uygulamada reddederler. Hükûmetler iktidarlarını sürdürebilmek için işlerini ahlaki meşruluk içinde yapmak zorundadır; siyasi metotlar ise bu meşruluğu kuvvetlendirir. Voluntaristler ise devletin gayri meşru olduğunu anlatıp, devlet gücünün dayandığı iş birliği ve anlaşmaların çekilmesi gerektiğini savunur.

Voluntarizm, mülkiyetin korunması ve minimal devlet için güç kullanımına karşıdır. Bunun yerine, tüm ekonomik düzenlemelerin gönüllülükle yapılmasını savunur. Eğer bir taraf sözleşmeyi bozarsa, örneğin istenen hizmete karşılık anlaşılan malları temin etmezse, o halde mağdur taraf daha fazla anlaşma yapmaz ve diğer talep eden taraflara da diğer tarafın davranışını bildirir. Kötü nam, uzun vadede zarar verici etkiye sahip olduğundan anlaşmalara uyulması konusunda güçlü bir istek böylece kendiliğinden oluşur. Voluntaristler devlete dayanan her değişim metodunu reddederler, buna lobicilik ve oy vermek de dahildir. Diğer taraftan, devletle iş birliği yapmamak, örneğin vergi vermeyi reddetmek, jüri olarak hizmet vermemek, çocuklarını devlet okuluna göndermemek voluntarist metoda mükemmel bir şekilde uyar.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Watner, Carl. On the History of the Word "Voluntaryism" 22 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Voluntaryist 11 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim tarihi: 1 Nisan 2009.