Vikipedi:Biçem el kitabı/Gizli metin

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gizli metin veya yorum, sayfa kaynağını değiştirirken veya Görsel Düzenleyici kullanırken görülebilen, ancak sayfanın yayımlanmış hâlinde görünmeyen metindir.

Gizli metinler, maddede düzenli olarak meydana gelen yaygın hatalar, bir bölüm başlığının gelen bir bağlantının hedefi olması veya madde içeriği ile ilgili fikir birliği oluşturan bir tartışmayı işaret etmesi gibi konularda diğer kullanıcıları bilgilendirmek adına oldukça yararlıdır. Diğer kullanıcılara belirli değişiklikleri yapmamalarını söylemek için kullanılabilir ancak bu şekilde kullanımı belli başlı kurallara tabidir. Vikimetni karmaşık hâle getirmemek adına çok fazla görünmez yorum eklemekten kaçınılmalıdır.

Gizli metinlerin uygun kullanımları[kaynağı değiştir]

Gizli metnin maddelerde yer almasının uygun olduğu bazı durumlar şu şekildedir:

  • Değiştirilmesi zor olabilecek bir maddenin nasıl değiştirileceği konusunda yönlendirmeler.
<!-- Bu bölümün başlığını değiştirirseniz, .... sayfalarındaki bağlantıları da değiştirin. -->
<!-- Tablo girişleri eklerken, metinde verilen toplamı güncellemeyi unutmayın. -->
  • Yaygın bir hatayı önlemede diğer kullanıcılara yardımcı olacak bilgiler sağlamak. Örneğin, yanlış olduğu bilinen bir kaynak varsa, bu kaynağın yeniden eklenmesini önlemek için diğer kullanıcıları bu konuda bilgilendirmek.
  • Kullanıcıları, sayfaya yerleştirilen belirli bir isteğe bağlı yaptırımı ihlal edecek değişiklikler yapmamaları konusunda bilgilendirmek. Bu yöndeki kullanım, üzerinde fikir birliği bulunan veya kalıcı sürüm niteliğindeki bir metni, temel içerik politikalarına uygun olmayabilecek değişikliklere karşı gözetmek için kullanılmalıdır.
  • Maddenin bir başlığına verilmiş yönlendirmeler olduğunu diğer kullanıcılara bildirmek. Bu, başlığın değiştirilmesi durumunda yönlendirmelerin de değiştirilmesine olanak sağlar.
  • Güncel gelişmelere dair bilgiler içeren maddelerde, yeni güncellemelerin nerelere yapılabileceği konusunda diğer kullanıcıları yönlendirmek.
  • Başkalarına, sık sık ihlal edilen Vikipedi politikalarını hatırlatmak. Örneğin birçok maddede, kullanıcılara uygunsuz bağlantılar eklememelerini hatırlatmak için gizli metin gereklidir. Yardım:İçindekiler/Başlarken sayfasında, başkalarının o sayfaya ilk maddelerini yazmamalarını bildirmek için gizli metin kullanılır.
<!-- Lütfen bu bölüme yalnızca güvenilir kaynaklarda bahsedilmiş ve alıntılanmış öğeler ekleyin.. -->
  • Gelecekte maddeye eklenecek küçük miktarlarda bilgi hazırlamak (bilinen bir olayın ne zaman gerçekleşeceği gibi). Maddenin tartışma sayfasının bir alt sayfasında veya kullanıcı alanında daha büyük miktarda bilgi hazırlanmalıdır.
  • Fikir birliği beklenirken geçici olarak kaldırılan metnin bir kısmı gizlenebilir. Ancak, bu tür bir metni maddenin tartışma sayfasının bir alt sayfasına aktarmak tercih edilebilir.
  • Tartışılan kategorilerdeki ; gibi botlar için ipuçları.
  • {{Kaynak belirt}} ya da {{anlam ayrımı gerekli}} gibi bakım şablonları öncesi ya da sonrasında, bu şablonlarla belirtilen sorunların giderilmeye çalışılsa da neden başarısız olunduğuna dair açıklamalar.

Gizli metinlerin uygunsuz kullanımları[kaynağı değiştir]

Eklenmemesi gereken gizli metin türleri şunlardır:

  • Bir maddenin sahipliğini belirten uyarılar
<!-- Bu madde mükemmel. Sen buna karışma.! -->
<!-- Bu bölümü değiştiren vandallara: yapma!. -->
<!-- Bu arada, bu müzik albümü mükemmel arada sırada dinleyin -->
<!-- X kullanıcısı buradaydı. -->
  • Tartışma sayfası gibi kullanmak
  • Vikiproje duyuruları

Gizli metinlerde verilen telkinler güçlü birer tavsiye niteliğinde olsa da, temel içerik politikalarına uygun içeriğin eklenmesinin önüne geçemez ve madde mülkiyeti belirtmez. Böylesi metinlerde kullanıcı adı veya kullanıcı grubu ismi belirtilemez. Örneğin:

  • <!-- Devir teslim törenine kadar bilgi kutusunda cumhurbaşkanının isminin değiştirilmesi hizmetliler tarafından yasaklanmıştır. -->

veya

  • <!-- Anonim kullanıcıların cumhurbaşkanının ismini değiştirmesi yasaklanmıştır. -->

yerine

  • <!-- Lütfen devir teslim törenine kadar bilgi kutusunda cumhurbaşkanının ismini değiştirmeyiniz. -->

ifadesinin tercih edilmesi gerekir.

Gizli metin ekleme[kaynağı değiştir]

Sayfaya <!-- Yorum --> ifadesini ekleyin ve "Yorum" kısmını kendi gizli metniniz ile değiştirin.

Gizli metninizin, yayımlanan sayfada istenmeyen beyaz boşluklar oluşması gibi biçemi değiştirmediğini kontrol edin. Bu durum genellikle, yorumlarda satır boşlukları, yani kopmaları olduğunda meydana gelir. Örneğin:

1915 yılında inşa edilen saat kulesi,<ref name="Kaynak1"/>

<!-- Bazı kaynaklar 1918'de inşa edildiğini belirtir. -->

1922'de restore edildi.<ref name="Kaynak2"/>

Yukarıdaki örneğin görünümü şu şekilde olacaktır:

1915 yılında inşa edilen saat kulesi,[1]


1922'de restore edildi.[2]

Bu sorun, yorumun öncesi ve sonrasındaki satır geçişleri kaldırılınca çözülecektir:

1915 yılında inşa edilen saat kulesi,<ref name="Kaynak1"/><!--

Bazı kaynaklar 1918'de inşa edildiğini belirtir.

-->1922'de restore edildi.<ref name="Kaynak2"/>

Yukarıdaki kullanım sonucunda aşağıdaki görünüm elde edilir:

1915 yılında inşa edilen saat kulesi,[1] 1922'de restore edildi.[2]

Çok sayıda maddeye gizli metinler eklenmesi için Vikipedi veya Vikiproje ad alanlarında fikir birliği oluşturulması gerekir. Bazı durumlarda, ısrarcı olarak işleyişi aksatıcı değişiklikler yaşanan maddelerde, hizmetliler tarafından koruma uygulama yerine geçici bir tedbir olarak gizli metin kullanımı da düşünülebilir.

Gizli metinlerde verilen telkinler yeterince spesifik olmalıdır. Örneğin "Bu madde bir seçkin maddedir. Lütfen herhangi bir değişiklikten önce tartışma sayfasını kullanın." gibi genel ve Vikipedi'nin değiştirilebilirlik ilkesine ters düşen metinler eklenemez.

Gizli metinler, madde tartışmalarında üstünlük sağlamak için kullanılamaz. Bu metinler üzerinden oluşabilecek herhangi bir ihtilaf durumunda üçüncü bir görüş aranabilir veya hizmetlilere bildirimde bulunulabilir. Gizli metinlerin değiştirilmesi de Vikipedi'nin geri kalanında olduğu üzere üç geri dönüş kuralına tâbidir.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]