Trianon Antlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Triyanon Antlaşması
TürBarış Antlaşması
İmzalanma4 Haziran 1920
YerTriyanon
Yürürlük31 Temmuz 1920

Triyanon Antlaşması ya da Trianon Antlaşması, 4 Haziran 1920 tarihinde, I. Dünya Savaşı'nın galip İtilaf Devletleri ile Macaristan arasında, Fransa'nın Versay kentindeki Trianon Sarayı'nda imzalanan ve savaşı resmen sona erdiren antlaşmadır.

Söz konusu antlaşma sonucunda Macaristan, savaş öncesindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na bağlı Macaristan Krallığı'nın sahip olduğu toprakların yalnızca %28'ini, nüfusunun da yalnızca %36'sını elinde tutabilmiştir.

Bu anlaşma Macaristan'da da Almanya'da olduğu gibi tepkiyle karşılanmış ve kaybettiği toprakları geri almaya yönelik politikalar izlenmesine neden olmuştur.

Hazırlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Müttefik Devletler'in savaştan sonra Macaristan'a barış şartlarını sunması oldukça gecikti. Bunun nedeni önceleri Macaristan'da Béla Kun liderliğindeki komünist rejimin varlığı ve sonraları daha ılımlı iktidarlar gelmesine rağmen Romanya'nın Budapeşte'yi işgali döneminde (Ağustos - Kasım 1919) yaşanan siyasi çalkantılardı. Sonunda Müttefikler yeni bir hükûmeti tanıdılar ve 16 Ocak 1920 tarihinde antlaşmanın bir ön metnini Macar delegesine verdiler.[1]

Antlaşmanın şartları[değiştir | kaynağı değiştir]

Toprak kaybı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu antlaşma ile Macaristan, topraklarının ve nüfusunun 2/3'ünü kaybetti:[1] Bu anlaşmayla 2 milyona yakın Macar, ülke sınırlarının dışında kaldı.

Diğer şartlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Milletler Cemiyeti'nin sözleşmesi, antlaşmaya dahil edildi.[1]
  • Macaristan ordusu, 35 bin kişi olarak sınırlandırıldı. Hafif silahlı bu ordu sadece iç güvenlik ve sınır güvenliğinden sorumlu olacaktı.[1]
  • Macaristan'ın ödeyeceği ağır savaş tazminatları sonradan belirlenecekti.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "of Trianon Trianon Antlaşması." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc.