Tri pesni o Lenine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tri pesni o Lenine
Три песни о Ленине
YönetmenDziga Vertov
YapımcıBoris Savelieviç
SenaristDziga Vertov
MüzikYuri Shaporin
DağıtıcıGorki Film Stüdyosu
CinsiBelgesel film
TürüDevrimci tarihi film
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1934 (90 yıl önce) (1934)
Süre59 dakika
ÜlkeSovyetler Birliği
DilRusça

Tri pesni o Lenine (Rusça: Три песни о Ленине, Türkçe karşılığı Lenin için Üç Şarkı), yönetmenliğini Dziga Vertov'in yaptığı, Bolşevik lider Vladimir Lenin'in ölümünün 10. yılı olan 1934 tarihinde çekilen Sovyetler Birliği yapımı belgesel film.[1]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Tri pesni o Lenine

Film, Sovyetler Birliği halklarının Lenin'i nasıl gördüğünü ve onun hakkında söylenen 3 anonim şarkıyı konu almaktadır.

"Yüzüm Karanlıkta Sıkıştı" isimli birinci şarkıda (3:40'tan itibaren) Lenin'in Orta Asya halklarındaki feodal ve eski İslami kalıntıları nasıl modern eğitim ve teknolojilere dönüştürdüğünü anlatılır. Yeni sosyalist ilişkilerin bu kalıntıları yerle bir ettiğinden bahsedilir.

"Bozkırlardaki Aşk Gibi O'nu Sevdik" adlı ikinci şarkıda (18:44'ten itibaren), Lenin'in ölümü üzerine Sovyetler Birliği'ndeki tüm halkların üzüntüsü gösterilir.

"Büyük Bir Taş Şehir" isimli üçüncü şarkıda ise (38:38'den itibaren) Lenin'in ölümünden sonra halkların çalışmaya devam etme konusu anlatılır. Bu kısımda üretim liderleri ile röportaj, çeşitli büyük binaların resimleri ve halkın sevinç dolu hareketleri konu alınır.

Ayrıca filmde Doğu'nun eski şarkı da bulunmaktadır.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dziga Vertov 17 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) Erişim tarihi: 16 Aralık 2015.
  2. ^ MacKay, John. Allegory and Accommodation: Vertov’s THREE SONGS OF LENIN (1934) as a Stalinist film. 23 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., (İngilizce) Erişim tarihi 16 Aralık 2015.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]