Trainspotting

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trainspotting
YönetmenDanny Boyle
YapımcıAndrew Macdonald
SenaristRoman:
Irvine Welsh
Uyarlama:
John Hodge
OyuncularEwan McGregor
Jonny Lee Miller
Robert Carlyle
Ewen Bremner
Kevin McKidd
Kelly Macdonald
MüzikDamon Albarn, Lou Reed, Sleeper, Underworld, Primal Scream, Pulp, Iggy Pop, New Order, Elastica, Leftfield, Brian Eno, Blur, Bedrock ve KYO
Görüntü yönetmeniBrian Tufano
KurguMasahiro Hirakubo
DağıtıcıPolyGram Filmed Entertainment
CinsiSinema filmi
TürüDram, Güldürü, Suç
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i23 Şubat 1996
Süre94 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe3,500,000£
Hasılat72,000,000£

Trainspotting, 1996 yılında Danny Boyle tarafından yönetilen ve Irvine Welsh'in yazdığı aynı isimli romandan sinemaya uyarlanan bir filmdir.

Edinburgh'da yaşayan bir grup eroin bağımlısı genç ve onların hayatlarından bir pasajı anlatır. Filmin ana karakterlerini oynayan oyuncular; Ewan McGregor (Mark Renton rolünde), Ewen Bremner (Spud Murphy rolünde), Jonny Lee Miller (Sick Boy rolünde), Kevin McKidd (Tommy rolünde), Robert Carlyle (Begbie rolünde) ve Kelly Macdonald (Diane rolünde). Yazar Irvine Welsh'un da filmde, uyuşturucu satıcısı olarak kısa bir rolü vardır.

Senaryo Walsh'ın romanından Johne Hodge tarafından uyarlandı. Film konu olarak uyuşturucu ile alakası olmayan train spotting (demiryolları ve trenlerle alakalı özel ilgiye sahip insanlar) isimli hobiye bir gönderme yapmamaktadır. Filmin adı doğrudan orijinal kitaptaki bir olaya, Begbie ve Renton' nın, Begbie' nin yoksul babasına Leith Merkez tren istasyonunda rastlamalarına dayanmaktadır. Baba onlara (zayıf ama esprili bir şekilde) trainspotting olup olmadıklarını soruyor.

Film birçok ülkede uyuşturucuya özendirdiği konusunda tartışmalara yol açmıştır. Filmde Mark Renton ve arkadaşlarının uyuşturucu bağımlılıkları işlenir, konu odağı daha çok Mark Renton olarak kalır. Renton ve arkadaşlarının hayatlarında uyuşturucu dışında bir konu yoktur. Renton defalarca uyuşturucu bırakma deneyiminin ardından bir gün altın vuruşla ölümle burun buruna gelir. Bu deneyimin ardından bambaşka biri olmaya karar verir.

Amerikalı senatör Bob Dole filmi daha önce hiç seyretmemiş olduğunu kabul etmesine rağmen, 1996 Amerikan başkanlık seçimi kampanyaları boyunca filmin ahlaki bozukluğunu ve uyuşturucu kullanımını yüceltiğini söyleyerek kötülemiştir. Tüm tartışmalara rağmen, film yaratıcılığı açısından övgüler almış ve aynı yıl içinde En İyi Senaryo Uyarlama dalında Akademi Ödüllerinde aday olarak gösterilmiştir. 1999 yılında film İngiltere' de BFI poll' da onuncu oldu ve 2004 yılında Total Film tarafından tüm zamanların en iyi dördüncü İngiliz filmi olarak gösterilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Devam[değiştir | kaynağı değiştir]

Boyle, Trainspotting devam filmini orijinalinden 10 yıl sonra çekmek istediğini ve bununda Irvine Welsh'in devam romanı olan porn'dan uyarlanacağını söylemişti. Boyle şu anda resmi olarak, orijinal oyuncuların görsel olarak aynı karakterleri tekrar canlandırabilecek kadar yaşlanmalarını bekliyor. Boyle, esprili bir şekilde oyuncuların dış görünüşlerine gösterdikleri özenin bu bekleme süresini uzattığını söylüyor.

Diğer versiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD'deki ilk çıkışına kadar, Trainspotting ' in ilk 20 dakikası farklı diyaloglarla yeniden düzenlendi. Güçlü İskoç aksanı ve karakterlerin kullandığı dilden dolayı Amerikan izleyicisinin filmi anlamakta güçlük çekeceği düşünülmüştü. Orijinal diyaloglar 2004 yılında çıkarılan "Director's Cut (Collector's Edition)" DVD'sinde ilk şekliyle kullanıldı.

Sahne uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Basımından kısa bir süre sonra kitap sahne için uyarlanmıştı. Sahne versiyonu filmin esinlenmesine yol açmış ve 1990' ların ortasında İngiltere'de turneye çıkmıştı.

Önce Harry Gibson tarafından tiyatroya uyarlanarak İngiltere'de izleyiciyle buluştu. 2006'da Ani Haddeler Pekman tarafından Türkçeye kazandırılan Trainspotting Türkiye'de ilk defa Işıl Kasapoğlu'nun yönetmenliğinde Semaver Kumpanya tarafından sahnelendi. Semaver Kumpanya'nın sahnelediği Transpotting'de Baba Zula müzikleri yaptı, Çıplak Ayaklar Kumpanyası danslarıyla, Nehir Çinkaya sahnede resmettiği resimleriyle oyuna eşlik etti.

Parodiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin bir parodisi The Simpsons isimli FOX yapımı çizgi filmin 317. bölümünde gerçekleştirildi. Bunun yanında yine FOX yapımı Family Guy isimli dizide filmin parodisi yapıldı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Trainspotting IMDB Sayfası 2 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.