Tosun Paşa (film, 1976)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tosun Paşa
Filmin afişi
YönetmenKartal Tibet
YapımcıErtem Eğilmez
Nahit Ataman
SenaristYavuz Turgul
Hikâye (eser)Nâzım Hikmet
OyuncularKemal Sunal
Müjde Ar
Şener Şen
Adile Naşit
Ayşen Gruda
Sıtkı Akçatepe
Akil Öztuna
Görüntü yönetmeniKriton İlyadis
StüdyoArzu Film
CinsiSinema filmi
TürüKomedi
RenkRenkli
Yapım yılı1976
Çıkış tarih(ler)i1 Şubat 1977
Süre85 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Tosun Paşa, yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı, senaryosunu Yavuz Turgul'un kaleme aldığı ve yapımcılığını Ertem Eğilmez ile Nahit Ataman'ın üstlendiği 1976 yapımı komedi türündeki Türk sinema filmidir.[1] Başrollerinde Kemal Sunal, Şener Şen, Müjde Ar, Adile Naşit ve Ayşen Gruda yer almaktadır.[2] Filmin hikâyesi, Nâzım Hikmet'in 1939 yılında kaleme aldığı aynı adlı senaryosundan uyarlanmıştır.[2][3][4] Film ayrıca Kartal Tibet'in yönetmenlik yaptığı ilk filmdir.[4]

Filmde Kemal Sunal'ın canlandırdığı "Tosun Paşa" karakteri, dönemin Mısır valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın oğlu Ahmed Tosun Paşa'dan esinlenilerek oluşturulmuştur.[4]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin olay örgüsü, 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Mısır Eyaleti'nde geçmektedir. Tellioğulları ve Seferoğulları adlı iki meşhur aile, İskenderiye'nin en değerli yeri olan Yeşil Vadi için birbirleriyle kıyasıya bir mücadeleye girer. Vadinin kime ait olduğuna devlet görevlileri de karar veremezler. Tellioğlu ve Seferoğlu aileleri de bunun üzerine, Yeşil Vadi'yi ele geçirmek için İskenderiye'nin en büyük devlet memuru olan Daver Bey'in kızı Leyla'yı (Müjde Ar) almak için kıyasıya bir mücadeleye girerler. Daver Bey (Mete Sezer), Leyla'yı Seferoğulları'na vermeye karar verir. Bu durumda Tellioğlu ailesi, daha büyük bir torpil için evin uşağı olan Şaban'ı (Kemal Sunal) Kahire'nin en hatırı sayılır ve en heybetli paşası olan Tosun Paşa olarak tanıtırlar.

Tosun Paşa kılığındaki Şaban, Tellioğlu ailesinin en büyük oğlu Lütfü'nün (Şener Şen) yakın arkadaşı gibi davranıp Yeşil Vadi ve Leyla'yı Tellioğulları'na kazandıracağına, Leyla'ya kendisi âşık olur ve her şeyi eline yüzüne bulaştırır. Sonuçta işler Arap saçına döner ve en sonunda hakiki Tosun Paşa, Kahire Sarayı'ndan çıkar gelir.

Gerçek Tosun Paşa (Oktar Durukan), Yeşil Vadi'ye el koyar ve Daver Bey'in kızı Leyla'yı kendine eş olarak alır. Neticede bu olaydan ötürü kellelerini bile zor kurtaran Tellioğulları, hayatta kaldıklarına şükreder bir hâle gelirler. Herkesin gözünde suçlu Şaban olmuştur. Halbuki Lütfü kendi kazdığı kuyuya düşmüş, esas Tosun Paşa'nın varlığını bir an için unutmuştur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Tellioğulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Seferoğulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekim mekânları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tellioğulları ailesinin filmde ikamet ettiği Simenoğlu Köşkü. (Yeşilköy, İstanbul)

Filmde Tellioğulları ailesinin ikâmet ettiği konut olarak Yeşilköy semtindeki Simenoğlu Köşkü kullanıldı.[5] Filmin çöl sahneleri İstanbul'un Arnavutköy ilçesinin Ağaçlı köyünde çekilirken, İskenderiye beyi Daver Bey'in köşk sahnelerinde dış mekân olarak Emirgân'daki Sarı Köşk, iç mekân sahneleri için ise Sarıyer'de bulunan Said Halim Paşa Yalısı seçildi.[5] Tellioğulları ve Seferoğulları ailelerinin sahip olma mücadelesi verdiği Yeşil Vadi ise, İstanbul'un Kemerburgaz ilçesindedir.[6]

Çekim kazası[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde Tellioğulları'nın reisi olan Akil karakterini canlandıran Akil Öztuna, filmin çekimlerinin devam ettiği Kemerburgaz'da deveden düşerek iç kanama geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. Filmin başlarında görünen Akil Öztuna, sonraki devam çekimlerine katılamadı ve sonraki sahnelerde gözükmedi. 18 Kasım 1976'da, film gösterime girmeden 71 yaşında hastanede hayatını kaybetti.[7]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tosun Paşa (1976) - IMDb". www.imdb.com. 17 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  2. ^ a b "Tosun Paşa nerede çekildi? Tosun Paşa filmi konusu ve oyuncuları". www.hurriyet.com.tr. 12 Aralık 2021. 16 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  3. ^ "Tosun Paşa Filmini Başka Bir Gözle Seyretmenize Sebep Olacak, Herkesin Bilmediği 13 İlginç Bilgi". Onedio. 13 Aralık 2017. 13 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  4. ^ a b c "Tosun Paşa filmi nerede ve ne zaman çekildi? Tosun Paşa oyuncu kadrosu". Habertürk. 30 Haziran 2023. 1 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2023. 
  5. ^ a b "Türk sinemasının en önemli platolarından: Simenoğlu Köşkü". www.posta.com.tr. 23 Aralık 2019. 12 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2023. 
  6. ^ "Tosun Paşa filmi nerede ve ne zaman çekildi?". Habertürk. 30 Haziran 2023. 1 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2023. 
  7. ^ "Hababam Sınıfı'nın ünlü hocası Akil Öztuna bakın nasıl ölmüş?". CNN TÜRK. 16 Mayıs 2017. 21 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2023.