The Private Life of Henry VIII

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Private Life of Henry VIII
Dosya:The-Private-Life-of-Henry-VIII -1933.jpg
YönetmenAlexander Korda
YapımcıAlexander Korda
Ludvico Toeplitz
YazarLajos Bíró
Arthur Wimperis
OyuncularCharles Laughton
Binnie Barnes
Robert Donat
MüzikKurt Schröder
Görüntü yönetmeniGeorges Périnal
KurguStephen Harrison
StüdyoLondon Film Productions
DağıtıcıUnited Artists
Çıkış tarih(ler)i17 Ağustos 1933
Süre97 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe£65,000[1]
Hasılat£750,000[1]

Henry'nin Özel Hayatı, Alexander Korda'nın yönettiği ve ortak yapımcılığını yaptığı ve Charles Laughton, Robert Donat, Merle Oberon ve Elsa Lanchester'ın oynadığı 1933 İngiliz filmidir. Film , İngiltere Kralı VIII. Henry'nin evliliklerine odaklanıyor. Korda'nın yapım şirketi London Film Productions için Lajos Bíró ve Arthur Wimperis tarafından yazılmıştır. Film, Korda'yı önde gelen bir film yapımcısı ve Laughton'ı bir gişe yıldızı yapan büyük bir uluslararası başarıydı.

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Kral Henry'nin saltanatının 20. yılında başlıyor. Mayıs 1536'da, ikinci karısı Anne Boleyn'in ( Merle Oberon ) idamının hemen ardından, Kral VIII. Henry ( Charles Laughton ), on sekiz ay sonra doğum sırasında ölen Jane Seymour ( Wendy Barrie ) ile evlenir. Daha sonra bir Alman prensesi olan Clevesli Anne (Laughton'un gerçek hayattaki eşi Elsa Lanchester tarafından oynanan) ile evlenir. Bu evlilik, Anne'nin sevgilisiyle evlenmek için özgür olabilmesi adına kendini kasten çirkin hale getirmesiyle ve boşanmayla sona erer. (Hayal gücü yüksek ve coşkulu bir sahnede Anne, düğün gecelerinde bir kağıt oyununda Henry'den "özgürlüğünü kazanır". ) Bu boşanmadan sonra Henry, güzel ve hırslı Lady Katherine Howard ( Binnie Barnes ) ile evlenir. Hayatı boyunca aşkı hırs uğruna reddetmiştir, ancak evlendikten sonra, sonunda Henry'nin geçmişte ona kur yapmaya çalışan yakışıklı saraylısı Thomas Culpeper'a ( Robert Donat) aşık olur. İlişkileri Henry'nin sarayındaki kişiler tarafından keşfedilir ve ikisi idam edilir. Zayıf ve yaşlanan Henry, otoriter olduğunu kanıtlayan Catherine Parr ( Everley Gregg ) ile son bir evlilik yaparak kendini teselli eder. Son sahnede, Parr artık odada değilken, kral dördüncü duvarı kırar ve "Altı eş ve en iyileri en kötüsüdür" der.

Kral Henry VIII ( Charles Laughton ) ve Clevesli Anne ( Elsa Lanchester ), The Private Life of Henry VIII'de düğün gecelerinde

Gösterime girmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

1933'te ABD gişesinde en başarılı 12. filmdi.[2] Film, 27 Ekim 1933'ten itibaren New York'taki Radio City Music Hall'da ve Londra'daki Leicester Square Theatre'da (şimdi Odeon West End ) rekor kıran kalabalıklara gösterildi ve ikinci mekanda dokuz hafta boyunca gösterildi.[3] İlk çıkışında 500.000 £ kiralama bedeli kazandı. Film, United Artists'in yılın en popüler filmlerinden biriydi.[4]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu film, Charles Laughton'ın performansıyla 1933 En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanmasıyla, Akademi Ödülü kazanan ilk Hollywood dışı film oldu. Film, En İyi Film dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilen ilk İngiliz yapımı oldu.

Laughton, Film Weekly okuyucuları tarafından bir İngiliz filminde En İyi Erkek Oyuncu seçildi.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "British Film Losses". The Barrier Miner. Broken Hill, New South Wales. 8 Şubat 1936. s. 3. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2012 – National Library of Australia vasıtasıyla. 
  2. ^ "Box Office Successes of 1933". The West Australian. Perth. 13 Nisan 1934. s. 3. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2012 – National Library of Australia vasıtasıyla. 
  3. ^ Popular Filmgoing in 1930s Britain: A Choice of Pleasures 2 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Exeter: University of Exeter Press, 2000, pp. 77–78
  4. ^ D. W. (25 Kasım 1934). "TAKING A LOOK AT THE RECORD". New York Times. ProQuest 101193306. 
  5. ^ "Best Film Performance Last Year". The Examiner. Launceston, Tasmania: National Library of Australia. 9 Temmuz 1937. s. 8. 19 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]