Tayt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Siyah tayt giyen bir kadın.
Siyah koşu taytı giyen bir erkek.

Tayt bacakları sıkı saran bir pantolon türüdür. Sıklıkla likra, naylon, pamuk ve polyester karışımından yapılsa da yün, ipek ve benzeri diğer malzemelerden de yapılabilirler. Kendi başlarına, ya da üzerini örten bir etek, tights ve şortla giyilebilirler.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Comanche-Cheyenne tozluk giyiyor, Ledger çizimi

Tayt, yüzyıllar boyunca hem erkekler hem de kadınlar tarafından sıcaklık ve koruma amacıyla çeşitli şekillerde ve çeşitli isimler altında giyilmiştir. Kovboylar binicilikten kaynaklanan çatlamalardan, pantolonlarının aşınmasından ve yırtılmasından ve keneler gibi yılanlar veya böcekler gibi hayvanların ısırıklarından korunmak için güderi taytları giyerlerdi.

Birçok yerde, özellikle Rusya ve Kore gibi daha soğuk ülkelerde, erkekler ve kadınlar, genellikle sıcaklık için ek bir dış katman olarak, modern zamanlara kadar yün tayt giymeye devam ettiler.

19. yüzyılın ortalarında krinolin altındaki kızlar ve kadınlar tarafından giyilen keten pantalet de bir tür tozluktu ve başlangıçta iki ayrı giysiydi. Taytlar 1960'larda modanın bir parçası haline geldi, çünkü pantolonlar kapri pantolon'a benzer ama daha dardı.

Askeri kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa'da dolak giyen bir Amerikan askeri, 1918

19. yüzyılın sonlarından bu yana, çeşitli milletlerin askerleri, özellikle piyade, alt bacaklarını korumak, kir, kum ve çamurun ayakkabılarına girmesini önlemek ve bir ölçü bilek desteği sağlamak için sıklıkla tayt giyerlerdi. İlk başta, bunlar genellikle ayak bileğini desteklemek için bacağın etrafına sarılmış, büyük bir bandajı andıran kalın yünlü kumaştan şeritler olan "dolak"lar idi. Genellikle beze bağlı bir kayışla yerinde tutulurlar. Daha sonra, dolakların yerini, genellikle ayakkabı tabanının altından, topuğun hemen önünden geçen ayarlanabilir bir üzengi ile altta sabitlenen, tokalar veya düğmelerle tutturulmuş kanvas tozluklarla bazı ordular aldı. Asker taytları, düğmeli tarafı dışa bakacak şekilde baldırının etrafına yerleştirdi ve uygun bir oturuş elde etmek için onları ve kayışı ayarladı. Dolaklar tipik olarak baldırın ortasına kadar uzanır ve onları tutmak için bir jartiyer kayışına sahiptir ve dizin hemen altında bir bağla sabitlenirdi. Askeri taytlar diz altına kadar uzatılmış ve diz pantolonlarında alt düğmeye kadar düğmelenmiştir. Bazen yüksek ayak bileğine kadar uzanan ve tam paça pantolonlarla giyilen tozluk ile karıştırılırlar.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Birleşik Devletler Ordusu piyadelerine paraşütçüler ve saha hizmetiyle verilen standart Ordu taytlarını giymeyen diğer ABD kuvvetleri tarafından "bacaklar" denirdi. ayakkabı. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında, askerler için yüksek top savaş botu ve atlama botu genel sorunuyla ilgili deneylerden sonra, taytlar askerlikten kaybolmaya başladı. 1943'te Birleşik Devletler Ordusu, alt baldıra ulaşan daha uzun bir deri saya ekleyerek saha servis ayakkabısını değiştirdi; bağcık ve toka kombinasyonu ile sabitlenen yeni tasarım, Tip III Saha Botu olarak adlandırıldı. Ancak, Birleşik Devletler Deniz Piyadeleri kanvas taytları savaş boyunca korudu ve Kore Savaşı kadar geç bir tarihte savaşta kullandı; Denizciler Kuzey Kore ve Çin Komünist kuvvetleri tarafından Sarı Bacak askerleri olarak adlandırılıyordu.[1]

1960'lara gelindiğinde, eski tarz saha ayakkabısı, çoğu askeri kuvvette botlarla savaşmak için yerini almıştı ve her türden tozluk modası geçmişti. Genellikle parlak beyaz olan ve genellikle patent deri veya buff'dan yapılan dolaklar artık esas olarak törensel amaçlar için giyilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Keene, R. R. (Haziran 1991), "Bayonetleri Onar: Punch Bowl'a Doğru" (PDF), Leatherneck Magazine, s. 28, 14 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]