Struga Şiir Akşamları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Struga Şiir Akşamları
Altın Çelenk Ödülleri
Resmî adıСтрушки вечери на поезијата, СВП Struški večeri na poezijata, SVP
TürüŞiir
Yıl1961-1963; Ulusal
1963-1966; Eski Yugoslavya vatandaşları
1966-günümüz; Uluslararası
YeriOhri, Struga
ÜlkeKuzey Makedonya Kuzey Makedonya
Resmî sitehttp://svp.org.mk/

Struga Şiir Akşamları (MakedoncaСтрушки вечери на поезијата, СВП; tr. Struški večeri na poezijata, SVP) Kuzey Makedonya'nın Struga şehrinde düzenlenen uluslararası bir şiir festivalidir. 1966 yılından bu yana varlığını sürdüren festival, en prestijli ödülü kabul edilen "altın çelenk" ödülünü çeşitli uluslararası şairlere vermiştir. Bu şairler Mahmut Derviş, Sachchidananda Hirananda Vatsyayan Agyey, W. H. Auden, Joseph Brodsky, Allen Ginsberg, Bulat Okucava, Pablo Neruda, Eugenio Montale, Léopold Sédar Senghor, Artur Lundkvist, Hans Magnus Enzensberger, Nichita Stănescu, Ted Hughes, Ko Un, Adunis, Makoto Ooka, Miroslav Krleža, Yehuda Amichai, Seamus Heaney, Tomas Tranströmer, Bei Dao ve Fazıl Hüsnü Dağlarca olarak sıralanabilirler. Dağlarca altın çelenk ödülünü 1974 yılında almıştır. Adı Struga'da bir sokağa verilmiştir. Ayrıca Dağlarca'nın büstü de diğer ozanlarla birlikte Struga Kent Müzesi'ne yerleştirilmiştir.[1] Festivalde ödül kazanan yerli şairler arasında Blaže Koneski, Mateja Matevski gibi isimler bulunmaktadır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Festival ilk olarak 1961 yılında Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti döneminde Struga şehrinde organize edilmeye başlamıştır. Bu dönemde yalnızca ulusal şairler kabul eden festival, 1963 yılına gelindiğinde katılımcı listesini bütün eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti vatandaşlarına arttırmıştır.[2] Bu dönemde iki festival arasında yayınlanan en iyi şiir kitabına verilmek üzere "Miladinov Kardeşler" ödülü verilmeye başlanmıştır. 1966 yılında itibaren uluslararası bir kültürel festival niteliği taşıyan etkinliğe, en prestijli ödül olarak "Altın Çelenk" uluslararası ödülü eklenmiştir. Ödülün ilk kazananı Robert Rozhdestvensky olmuştur. Son olarak 2003 yılında UNESCO ortaklığında festivale "Struga'nın Köprüleri" adı altında yeni bir uluslararası ödül eklenmiştir. Bu ödül genç şairleri motive etmek üzere, onların ilk kitaplarına verilen bir motivasyon nitelikli bir ödüldür. Etkinlik, kuruluşundan bu yana 95 ülkeden dört bini aşkın şair, çevirmen ve edebiyat eleştirmenine ev sahipliği yapmıştır.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Zlaten Venec na Poezijata (Златен Венец на Поезијата, Altın Çelenk Ödülü), Uluslararası bir isme şiir sanatına yaşamı boyunca yaptığı katkılardan ötürü verilir. Ödül sahibi, festivalden birkaç ay önce açıklanır.
  • Brakja Miladinovci (Браќа Миладиновци, Miladinov Kardeşler Ödülü) iki festival arasında yayınlanan en iyi kitaba verilen bir ödüldür.
  • The Bridges of Struga, Genç şairlerin ilk şiir kitaplarına verilen bir ödüldür.
  • Iselenička gramota, Kuzey Makedonya diasporasından şairlere verilen ödüldür.

Altın Çelenk kazananları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Struga Şiir Akşamları Festivali Dağlarca". 19 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ History 15 Kasım 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Struga Poetry Evenings, People's Republic of Macedonia.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2017. 
  4. ^ "Ko Un is the winner of the "Golden Wreath" 2014". Struga Poetry Evenings. 21 Şubat 2014. 25 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2014. 
  5. ^ "Chinese poet Bei Dao is the winner of the "Golden Wreath" 2015". Struga Poetry Evenings. 20 Mart 2015. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2015. 
  6. ^ "Margaret Atwood is laureate of the "Golden Wreath" Award for 2016". Struga Poetry Evenings. 21 Mart 2016. 11 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]