Spa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Flamingo Spa
Carolus Thermen Spa

Kaplıca, ya da İngilizce olarak Spa, mineral açısından zengin kaynak suyu (ve bazen deniz suyu) ile tıbbi banyoların yapıldığı bir yerdir. Spa merkezleri veya spa tesisleri (kaplıcalı tatil köyleri dahil) tipik olarak balneoterapi olarak da bilinen çeşitli sağlık tedavileri sunar. Mineralli termal suyun iyileştirici gücüne olan inanç, tarih öncesi zamanlara kadar uzanır. Bu tür uygulamalar dünya çapında popüler olmuş ve özellikle Avrupa ve Japonya'da popülerdir. Günlük spalar ve medspalar oldukça yaygındır ve bu merkezlerde çeşitli kişisel bakım uygulamaları sunulmaktadır.

Spa merkezlerini diğer merkezlerden ayıran özellikler mekanın girişinden başlar. Müzik sisteminden dekorasyona, hoş kokulu mumlardan ışık sistemine varıncaya kadar kullanılan kozmetik malzemeleri de dahil merkeze gelen kişiye ruhsal ve bedensel hizmet sunar. Spa müşterileri genelde vücut bakım programlarını tercih eder. Rahatlatıcı aroma yağları ile salt body peeling kombine edilerek masaj teknikleriyle kişiye uygulanan bu bakım, vücut rahatlığının yanı sıra ruhsal rahatlık da sağlar. Masaj yağı içeriğindeki citrus aromaları sayesinde kan dolaşımını hızlandırıp vücuda zindelik kazandırırken, salt body peeling ile de cildi ölü deriden arındırır. Bunun ardından toz halindeki deniz yosununa su ile kıvam vererek, kişinin komple vücuduna sürülmesi sağlanır. Streç filmlerle bandajlayarak dermolife cihazına kişi yatırıldıktan sonra, titreşim usulüyle kan dolaşımının hızlandırılması ve cihazın püskürttüğü aroma buharı ile vücut toksinlerden arındırılır. Cihazda bulunan farklı renk yansımaları, renk terapisi yaparak kişinin ruhsal yönden dinlenmesine ve rahatlamasına olanak verir.

Bunun yanında kullanılan bir diğer yöntem de deniz tuzları ve yosunlardır. Bunlar, mineraller bakımından zengin ve aynı zamanda içeriklerinde cilt proteini olan elastini artıran ön maddeleri içerirler. Bu sebepten dolayı, kaliteli bir spa merkezinde yukarıda belirtilen metotlar kullanılır. Tüm bu uygulamaların amacı vücudun su ve tuz dengesini ayarlamak, bedene enerji kazandırarak yorgunluğu ve ağrıyı almak ve cilt proteini olan elastinin yeniden yapılanmasını sağlamaktır.

Sudan gelen sağlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal Latince adı ile “Sanitas Per Aquam” (SPA) yani “Sudan Gelen Sağlık”, Romalılardan bugüne kadar uygulanan su terapilerine verilen isimdir. Su ile iyileşme, suyun kullanımından gelen sağlık, suyun sıcak, soğuk ve farklı biçimlerde (akıtma, damlama, duşlama, püskürtme) uygulanması ile kazanılan dinlenme ve ferahlama duygularının edinildiği bütünleyici terapi anlamında kullanılmaktadır.