Sith

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Darth Sidious, bir Sith lordu

Sith, Yıldız Savaşları serisinde geçen bir terimdir.[1] Kullanım itibarıyla Seth'e benzer. Çoğu Sith isminden önce darth sıfatını kullanır. Bu sıfat bazı zamanlarda Sithler tarafından reddedilmiş olsa da daha sonra Darth Bane tarafından tekrar kullanılmaya başlanmıştır.

Genelde Güç'ün karanlık tarafına bağlı olan savaşçılar grubunu tanımlamak için kullanılır. Bu savaşçılar Güç'ün iyi tarafına bağlı olan Jedi şövalyelerinin benzeri özellikler taşırlar, fakat kötülüğe hizmet ederler. Güçlerini nefret, öfke ve korkudan alırlar.[2] Bu savaşçıların liderleri Sith Lordu olarak bilinir.

Sith kelimesinin ilk kullanımı, Bölüm IV - Yeni Bir Umut'un senaryosunda, Darth Vader'ın unvanının Karanlık Sith Lordu olarak geçmesi ile olmuştur. George Lucas bu ifadenin kötülüğü simgelediği ile ilgili kesin bir açıklama yapmıştır. Bununla beraber, Yıldız Savaşları Evreni'nin geliştirilmesi ile ilgili önceki çalışmalarda Sith Lordu teriminin karanlık tarafa hizmet eden Darth Vader lordluğundaki bir gruptan ve Sith Irkı hikâyesinden gelen bir terim olduğu anlaşılmaktadır.

Sith gelişim evreleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

Sith Lordu, çeşitli gezegenlerde çıraklar aramaya başlar. Sith olmaya uygun öfke, kuvvet, güç ve nefrete sahip olan çocuk veya genci bulduğunda onu eğitmek için yanına alır.

Öğrenci[değiştir | kaynağı değiştir]

Sith Lordu, seçtiği çırağa daha fazla öfke ve nefrete sahip olması için işkenceler uygular. Buna örnek olarak Palpatine'in, Darth Maul'u acımasız sınavlarla eğitmesini ve bunlardan birisinde Maul'un asılıp çırılçıplak bırakılarak, Palpatine tarafından her tarafına iğneler batırılması örnek verilebilir.

Sith Lordu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çırak, son olarak bir efendisi olmasına rağmen bir Sith Lordu olur. Bununla birlikte ustasından sonraki en yetkili kişi olur ve büyük bir orduyu yönetir. (Klon Askerler veya Droid gibi.)

Sith Lordları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Sith, Expanded Universe 4 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Starwars.com, Lucasfilm. Retrieved 2007-11-25.
  2. ^ The Sith 18 Şubat 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Starwars.com, Lucasfilm. Retrieved 2007-11-25.