Sinosfer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doğu Asya kültürel alanı

Sinosfer veya Doğu Asya kültürel alanı, Doğu ve Güneydoğu Asya'daki edebi gelenekler ve dinler de dahil olmak üzere tarihsel olarak Çin kültüründen etkilenen uluslardır.[1] Konsept için diğer isimler arasında Sinik / Sinitik dünyası, Konfüçyüs dünyası, Tao dünyası ve özellikle Sinofon topluluğunu belirtmek için Çin kültür alanını bulunmaktadır.

Sinosfer, bir Konfüçyüsçü etik felsefesi olan Budizm ve Taoizm'i paylaşır ve tarihsel olarak 3000 yıllık eski bir Çin yazı sistemini paylaşmıştır.[1] Sinosferin temel bölgeleri genellikle Çin, Japonya, Kore ve Vietnam olarak kabul edilir. Bununla birlikte, Çin geleneklerinin ve kültürel uygulamalarının tarihsel etkisi, denizaşırı Çin topluluklarının yoluyla Tayland, Myanmar, Singapur, Malezya, Endonezya, Kamboçya, Laos, Filipinler gibi diğer Güneydoğu Asya ülkelerine de yayıldığı için bu dar tanımla sınırlı kalmamıştır.

Doğu Asya kültürel alanı ve Çince karakter (Hanzi) kültürel alanı terimleri Sinosfer ile dönüşümlü olarak kullanılmaktadır, ancak yazarların bağlamına ve bakış açısına bağlı olarak farklı ifadeler ve çağrışımlara sahiptirler.

Sinosfer, bu açıdan Arap dünyası, Batı dünyası, Latin dünyası, Büyük Hindistan, Büyük İran ve Türk dünyası ile karşılaştırılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Chinese writing '8,000 years old'". BBC News. 18 Mayıs 2007. 28 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]