Simpsonlar: Sinema Filmi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Simpsonlar: Sinema Filmi
The Simpsons Movie
Film afişi
YönetmenDavid Silverman
YapımcıJames L. Brooks
Matt Groening
Al Jean
Mike Scully
Richard Sakai
SenaristJames L. Brook
Matt Groening
Al Jean
Ian Maxtone-Graham
George Meyer
David Mirkin
Mike Reiss
Mike Scully
Matt Selman
John Swartwelder
Jon Vitti
OyuncularDan Castellaneta
Julie Kavner
Nancy Cartwright
Yeardley Smith
Hank Azaria
Harry Shearer
Tress MacNeille
Pamela Hayden
Albert Brooks
MüzikHans Zimmer
KurguDanny Elfman
Dağıtıcı20th Century Fox (Türkiye'de Özen Film)
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2007, ABD
Çıkış tarih(ler)iİrlanda Birleşik Krallık Filipinler
25 Temmuz 2007
Avustralya Singapur
26 Temmuz 2007
Amerika Birleşik Devletleri Kanada
27 Temmuz 2007
Süre87 dk.
Dilİngilizce
Bütçe75 milyon $
Hasılat525.2 milyon $
Resmî sitesi

The Simpsons Movie, The Simpsons animasyon dizisinden sinemaya uyarlanan film. Film 2007 yılında Altın Küre En İyi Animasyon Film Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Springfield gölünde Green Day sahne almasına rağmen seyircilerin çevre konusunda dikkatini çekmekte başarısız olurlar. Gölde yüzen sahne üstünde gösteri yaparken göldeki kirlilik yüzen sahnenin batmasına ve son yolculuklarına Titanik'in parçasını çalarak çıkmalarına neden olur. Cenazede büyükbaba bir felaket senaryosu haykırır fakat sadece Marge dinler. Lisa ve Colin adında İrlandalı bir oğlan "Rahatsız Edici Gerçek" isimli bir seminer vererek gölün temizlenmesi gerektiğine vurgu yapar. Bu esnada Homer, Bart'a kaykayıyla çıplak bir şekilde Krusty Burger'a gitmeye cüret edemeyeceğini söyler, buna cevapsız kalmayan Bart gider ama Şef Wiggum'a yakalanır. Bart'ın küçük düşürülmesinin ardından komşuları Ned Flanders ona kapısını açar, Bart'ı rahatlatmaya çalışır, fakat Homer o sırada bir domuzu evlat edinmiştir. Homer domuzun dışkısını kocaman bir siloda depolamaktadır, bu Marge'ı ürpertmektedir, bu nedenle Homer'a ondan kurtulmasını söyler. Telefonda bedava çörek dağıtıldığını öğrenen Homer, daha az sürecek bir yöntemle siloyu göle boşaltır, bu gölün aşırı derecede kirlenmesine sebep olur. Yakınlarda Flanders ve Bart ikilisi gezintiye çıkmışken EPA (Çevre Koruma Teşkilatı) tarafından ele geçirilen mustasyona uğramış bir sincap keşfederler.

EPA'nın başkanı Russ Cargill, vali Schwarzenegger'ya Springfield'ın fena halde kirlendiğine ve hükûmetin etkili bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini söyler. Sonuç olarak Springfield'a EPA tarafından kocaman bir cam kubbe yerleştirilir.

Polis, göldeki silonun Homer tarafından atıldığını bulur ve kızgın kalabalık Simpsonlar'ın evine meşalelerle gelir, evi yakarlar. Yanan evin içine giren Marge, Homer'la olan düğün kasetini de yanına alır. Aile, kum havuzunun altındaki lağım çukurundan kaçma yolunu bulmuştur ve daha sonra bir yarışmadan kazanılan kamyon ile Alaska yollarına düşerler. Russ Cagill kubbenin çatlamaya başladığını, insanların Springfield'dan kaçmasının kaçınılmaz olabileceğini söyleyerek kasabayı toptan yok etme planlarıyla valiyi ustaca idare etmeye çalışır.

Alaska'daki hayatlarından son derece mutlu olan Simpsonlar, televizyonda yeni bir Büyük Kanyon'un aslında Springfield'da kurulacağı reklamını görürler. Marge ve çocuklar şehri mutlaka kurtarmaları gerektiğine karar verirler. Kendi ailesini ve Springfield'ı terkeden Homer kendisini öldürmeye çalışanlara yardım etmeyi reddeder.

Homer, gizemli bir Inuit şamanını ziyaret ettikten sonra bir vizyona ve bir epifanisi oluşur: kendisini, ailesini ve Springfield'ı kurtarmak. Aynı sırada Marge, Lisa ve Bart Cargill tarafından tutsak edilmiş, şehre geri götürülmektedirler. Cargill, Springfield sakinlerine kasabanın yokedileceğini duyurur. Kubbenin tepesinden bir delik açılır ve helikopter yardımıyla saatli bomba kubbeden aşağı sarkıtılır.

Homer, kubbeye tırmanır, herkes Homer'ın onları kurtarıp kurtaramayacağını izlemektedir. Yanlışlıkla bomba yere düşer. Homer bir motosiklet fark eder, Bart'ı da yanına alıp kubbenin tepesine döne döne ulaşır. Bart, bombayı delikten atar, bombanın saati geldiğinde patlar, kubbe cam parçacıklarına dönüşür. Kasaba Homer'la övünür, motosikletine Marge'ı alıp güneşin batışına giderler. Filmin sonunda herkes Springfield'ı Simpsonlar'ın evi dahil yeniden eskisi gibi inşa etmektedir.

Seslendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

The Simpsons Movie'nin dağıtımcılığını Türkiye'de Özen Film yapmış olup filmi gönderdiği 81 sinema salonundan sadece Alışveriş Merkezileri'nde Türkçe orijinal gösterime gösterildi.

Rol Orijinal seslendirme Türkçe seslendirme
Homer Simpson Dan Castellaneta Ali Poyrazoğlu
Marge Simpson Julie Kavner Gülen Karaman
Bart Simpson Nancy Cartwright Figen Evren
Lisa Simpson Yeardley Smith Özge Çatıkkaş
Maggie Simpson Nancy Cartwright
Abe Simpson Dan Castellaneta
Seymour Skinner Harry Shearer
Palyaço Krusty Dan Castellaneta Mete Horozoğlu
Tom Hanks Tom Hanks Murat Atıl
Russ Cargill Albert Brooks Köksal Engür
Vali Schwarzenegger Harry Shearer Yetkin Dikinciler
Carl Carlson Hank Azaria Kerem Nikerel
Cookie Kwan Tress MacNeille
Şişman Tony Joe Mantegna Fatih Özacun
Rahip Timothy Lovejoy George Roswell Murat Aydın
Kıymık Dan Castellaneta
Kaptan McAllister Hank Azaria
Lenny Leonard Harry Shearer Murat Aydın
Lindsey Naegle Tress MacNeille
Lou Hank Azaria Kerem Nikerel
Martin Prince Russi Taylor
Milhouse Van Houten Pamela Hayden Gülden Güney
Harry Shearer Fatih Özacun
John Frink Hank Azaria Fatih Özacun
Ralph Wiggum Nancy Cartwright
Rod Flanders Pamela Hayden Deniz Çakır
Tırmık Harry Shearer
Tingeltangel Mel Dan Castellaneta
Todd Flanders Nancy Cartwright Deniz Çakır

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]