Savunma sanayisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2007 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) bir Unimog kamyon.

Savunma sanayisi veya silah endüstrisi, silah ve askerî teknolojinin üretim ve satışından sorumlu bir sanayidir. Savunma sanayi, askerî malzeme, teçhizat ve tesislerin araştırma ve geliştirme, mühendislik, üretim ve servis hizmetlerinde yer alan ticari bir endüstriden oluşur. Bir devletin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri veya siviller için silah üreten şirketler, silah satıcısı veya savunma müteahhitleri olarak da adlandırılır. Hükûmet kurumları da silah, mühimmat ve diğer askerî araç ve gereçleri alıp satarak silah endüstrisinde faaliyet göstermektedir.

Savunma sanayi ürünleri, silahlar, toplar, mühimmat, füzeler, askerî uçak, askerî araçlar, gemi, elektronik sistemler, gece görüş cihazları, holografik silah nişangahları, lazer mesafe ölçerler, lazer nişangahlar, el bombaları, kara mayınları ve daha fazlasını içermektedir. Silah endüstrisi ayrıca diğer lojistik ve operasyonel destekleri de sağlamaktadır.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne (SIPRI) göre, 2012 yılı askerî harcamalarının yaklaşık 1.8 trilyon dolara ulaştığını tahmin edilmektedir.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ SIPRI Yearbook 2013 20 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. www.sipri.org. 7 Kasım 2017 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]