Sandy Kasırgası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uzaydan görünümü

Sandy Kasırgası, Atlantik Okyanusu'nda oluşan ve kayıtlara geçen en büyük kasırgadır. Jamaika, Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Küba, Bahamalar, Kanada (Doğu kesimi) ve ABD'yi (Doğu kesimi) etkilemiş kasırgadır. Kasırga Ekim 2012 tarihinde Atlantik'te oluşmuştur. Daha sonra iyice kuvvetlenmiştir. Günümüzde halen etkinliğini koruyan kasırga, ABD'ye ulaşmıştır. Onlarca insan ölmüştür. Zararın 50 Milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Gerek yol açtığı ölümler gerekse maddi hasarlar yüzünden maliyeti beklenenden büyük olan Sandy kasırgası, hızı saatte 140 kilometreye yaklaşan rüzgâr ve sağanak yağmur ile ABD'nin özellikle Doğu yakasındaki eyaletlerinde hayatı felce uğrattı. Sandy Kasırgası'nın 17 eyalette 4.9 milyon insanın hala elektrikten yoksun olduğu belirtildi.

Karayip ülkelerinde 67 kişinin ölümüne yol açtıktan sonra ABD'nin Doğu yakasını vuran Sandy Kasırgası, Kanada'da da 2 kişinin ölümüne yol açtı. Sandy Kasırgası'nın yol açtığı ölümler şimdiki bilgilere göre toplam olarak 157'ye yükseldi.

Amerikalı yetkililerin verdikleri bilgilere göre, Sandy Kasırgası'nın neden olduğu ölümlerden yarısına yakını New York'ta, çoğunluğu şiddetli rüzgâr nedeniyle devrilen ağaçlar yüzünden kaynaklandı. New Jersey'de de 8 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer, enkaz çalışmaları sürdükçe ölü sayısının artmasından çekindiklerini bildirdi.