Royal Institute of British Architects

Vikipedi, özgür ansiklopedi
RIBA Genel Merkezi, Londra

Royal Institute of British Architects veya RIBA (Türkçe: Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü), Birleşik Krallık’ta yer alan mimarlar odasıdır.

Orijinal ismi Londra’daki Birleşik Krallık Mimarlar Enstitüsü (İngilizcesi: Institute of British Architects in London) olan bu kuruluş 1834 yılında, aralarında Philip Hardwick, Thomas Allom, William Donthorne, Thomas Leverton Donaldson, John Buonarotti Papworth ve Thomas de Grey (2. Earl de Grey) olmak üzere, zamanının önde gelen mimarlarının bir araya gelmesi ile kuruldu. 1837 yılında Royal Charter unvanının alan bu kurum 1892 yılında isminin önündeki Londra ismini düşürerek, Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü ismini aldı.

Yaklaşık 40.500’ye yakın üyesi ile Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü günümüzde Birleşik Krallık’taki mimarlık odası görevini yerine getirmektedir. Üye olan tüm mimarların unvanlarının başına RIBA getirilmektedir, buna tek istisna olarak öğrenci üyelerdir.

Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü, Birleşik Krallık'ın başkenti olan Londra’da ve 66 Portland Place adresinde yer almaktadır. Bu bina1930’lardan kalma olup, yapının kendisi mimar George Grey Wornum tarafından, içindeki heykeller ise Edward Bainbridge Copnall ve James Woodford tarafından tasarlanmıştır. Bu merkez binada, idari birimlere ek olarak, mimarlık kitabevi, bir café, sergiler için galeriler ve bir konferans/tiyatro salonu da mevcuttur. RIBA’nın, Londra haricinde, bir düzineye yakın farklı şehirlerde de ofisleri vardır.