Ravensburg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ravensburg
Şehir
Ravensburg
Almanya üzerinde Ravensburg
Ravensburg
Ravensburg
EyaletBaden-Württemberg
RegierungsbezirkTübingen
LandkreisRavensburg
İdare
 • OberbürgermeisterDaniel Rapp (CDU)
Yüzölçümü
 • Toplam92.05 km²
Rakım450 m
Nüfus
 (31 Aralık 2015)
 • Toplam49.830
 • Yoğunluk541/km²
Alan kodları0751, 07504, 07546
Plaka koduRV

Ravensburg (telaffuz: [[ˈʁaːvn̩sbʊʁk]] veya [[ˈʁaːfn̩sbʊʁk]]), Almanya'nın güneyindeki Oberschwaben bölgesinde bulunan bir üniversite şehridir. Baden-Württemberg'de bulunan aynı adlı ilçenin merkezidir. Tarihte şehirden ilk defa 1088 yılında bahsedilmiştir.[1] Orta Çağ'da önemli bir ticaret merkezi olup özerklik statüsünden yararlanmıştır. Merkezi burada olan Büyük Ravensburg Ticaret Topluluğu (Große Ravensburger Handelsgesellschaft) eski dönemlerde Avrupa çapındaki şirketler ile ticaret yapmıştır. Tarihi şehir merkezi hâlâ ayaktadır. Yıl ortasında şehrin meşhur festivali Rutenfest düzenlenmektedir. Dünyaca meşhur oyuncak, puzzle ve kart oyunu fabrikası Ravensburger, kendi adıyla bu şehirdedir. Almanya'nın en iyi üniversitelerinden Hochschule Ravensburg-Weingarten yine bu şehirde yer almaktadır. Hochschule Ravensburg-Weingarten(Weingarten University) mühendislik fakültesiyle tüm dünyanın en saygın üniversitelerindendir. Hochschule Ravensburg-Weingarten üniversitesine ek olarak bir de dünyaca ünlü Eğitim Üniversitesi Pädagogische Hochschule (PH) Weingarten yine bu şehirde (ve kardeş şehri Weingarten'de) yer alır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihte Ravensburg'tan ilk defa 1088'de bahsedilmiştir. 11. yüzyılda daha sonra Bavyera tahtına oturacak olan Schwaben'daki Frank soylu Welfen Hanedanı tarafından kurulmuştur ve uzun süre de bu hanedanın merkezi olarak kalmıştır.[1]

1191 yılında Spoleto Dükü VI. Welf'ten Friedrich Barbarossa'ya miras kalmıştır. 1268'de Konrad'ın Napoli'de ölmesiyle Hohenstaufen Hanedanı'nın mülkü Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na kalmış ve Schwaben'daki diğer şehirler gibi Ravensburg da 1276'da özerklik statüsü almıştır.[2]

1380 yılı civarında Ravensburg ve Konstanz'da Humpis, Mötteli ve Muntprat isimli tüccar aileler tarafından Büyük Ravensburg Ticaret Topluluğu kurulmuştur. Bu topluluk keten ve pazen ticareti yapmıştır. 1402'de şehirde kâğıt fabrikasının açılmasıyla kâğıt da önemli bir ticaret ürünü olmuştur. Ayrıyeten burada doğudan getirilme Akdeniz şarapları ve Bohemya madenleri vardı. 1530'da Büyük Ravensburg Ticaret Topluluğu'nun dağılmasıyla şehirde ekonomi durgunlaşmıştır. Otuz Yıl Savaşı yüzünden birçok insan hayatını kaybetmiştir ve halk yoksullaşmıştır. İsveç kuvvetleri bugün Veitsburg olarak bilinen kaleyi yıkmıştır.

Reformun etkisiyle şehir meclisi yarı yarıya Protestan ve Katolik barındırır hâle gelmiştir. Bazen bu iki farklı mezhepten olan kişiler aynı anda belediye başkanı olmuştur ve günah çıkarma törenleri ayrı ayrı kutlanmıştır. Bu sistem Otuz Yıl Savaşı'nın sonu olan Vestfalya Antlaşması'na kadar devam etmiştir. Bu antlaşma ile şehir, ülke çapında dört tane bulunan Paritetik İmparatorluk Kenti (Paritätische Reichsstädte)'nden biri olmuştur.

1803 yılında devletin parlamentosu olan Immerwährende Reichstag'ın ülkeyi laikleştirmek ve hükümdarın yetkilerini kısıtlamayı amaçlayan Reichsdeputationshauptschluss isimli yasa tasarısını kabul etmesiyle Württemberg'e bağlanmıştır.

Ravensburg konumundan dolayı II. Dünya Savaşı'nda rolü olmamış ve Friedrichshafen yakınlarındaki uçak sanayisi dışında silah üreten sanayi kurulmamıştır. Fakat İsviçre'ye ait Kızılhaç barındırmıştır. 1970'li yıllarda Ravensburg'un Eschach, Schmalegg ve Taldorf beldeleri ile birleşmesiyle şehrin nüfusu ve toprakları büyümüştür. 1980'li yıllarda eski şehir yenilenmiştir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ravensburg, Konstanz Gölü'nün kuzeyinde bulunmaktadır. Ravensburg Kenti dahilinde bulunan; Horgenzell, Berg, Weingarten, Schlier, Grünkraut ve Bodnegg ile Bodensee ilçesi içinde bulunan Tettnang, Meckenbeuren, Friedrichshafen ve Oberteuringen şehirleri ile komşudur. Şehirdeki Veitsburg kalesi, doğuda Ravensburg yakınlarında daralıp Weingarten'ın kuzeyinde tekrar genişlemeye başlayan Schussental vadisine kadar uzanan bir tepenin üzerindedir. Ravensburg ülkenin en güzide toprağında yer alır ve ayrıca Avusturya Bregenz şehrine 35 km uzaklığındadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

31 Aralık 2008 tarihli nüfus sayımına göre şehrin nüfusu 49.399'dur. 2008 yılında 429 kişi doğmuş olup 472 kişi hayatını yitirmiştir.[3] Şehirde Hristiyanların dışında Müslüman Türkler de yaşamakta ve Mevlana Camii isimli bir cami vardır. Yine buradaki Türklerin kurduğu Ravensburg Türk İslâm ve Kültür Derneği ile Alevi Kültür Derneği isimli iki dernek vardır.[4]

Kardeş kentler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Ravensburger Stadtgeschichte bis 1802" (PDF) (Almanca). Landesbildungsserver Baden-Württemberg. 13 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2009. 
  2. ^ "Town's history" (İngilizce). Stadt Ravensburg. 16 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2009. 
  3. ^ "Bevölkerungsentwicklung in den Gemeinden Baden-Württembergs 2008" (PDF) (Almanca). Statistische Berichte Baden-Württemberg. 31 Mart 2010 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2009. 
  4. ^ "Aile". Diyanet İşleri Başkanlığı. Erişim tarihi: 31 Ekim 2009. [ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]