Ramón Mercader

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ramón Mercader
DoğumJaime Ramón Mercader del Río
7 Şubat 1913
Barselona, İspanya
Ölüm18 Ekim 1978 (65 yaşında)
Havana, Küba
Defin yeriKuntsevo Cemetery
EvlilikRoquelia Mendoza Buenabad
Çocuk(lar)3
Ebeveyn(ler)Caridad Mercader (1892-1975)

Jaime Ramón Mercader del Río (d. 7 Şubat 1913, Barselona – ö. 18 Ekim 1978, Havana) 1940 yılında Meksika'da Rus komünist ideolog Lev Troçki'nin katili olarak meşhur olmuş bir İspanyol komünist. Gizliliği kaldırılan arşivler onun bir Sovyet NKVD ajanı olduğunu göstermiştir. Cinayetten hüküm giyerek Meksika hapishanesinde 20 yıl hapis yattı; hapisteyken Josef Stalin, onu gıyaben Lenin Nişanı ile ödüllendirmekle beraber KGB, 1961 yılında serbest bırakıldıktan sonra onu Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası ile ödüllendirdi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Jaime Ramón Mercader del Río, 7 Şubat 1913 yılında Barselona'da dünyaya geldi. Ailesi boşandıktan sonra annesiyle birlikte Fransa'ya yerleşti ve orada büyüdü. 1930'lu yılların ortalarında solcu örgütler için çalışan bir komünistti. Ramón Mercader faaliyetleri nedeniyle hapse atıldı ancak o yıl seçimleri kazanan sol kanat koalisyon Halk Cephesi, 1936 yılında kendisini serbest bıraktı. Mercader, İspanya İç Savaşı sırasında, bir Sovyet ajanı olarak Moskova'da NKVD subayı Nahum Eitingon tarafından istihdam edildi ve eğitildi.[1] Ramón Mercader'in Troçkistler ile arkadaşlığı İspanyol İç Savaşı sırasında başladı.

Troçki suikastı[değiştir | kaynağı değiştir]

1940 yılında Stalin'in emriyle gazeteci kılığında röportaj yapmak bahanesiyle Sovyetler Birliği'nden sürgün edilen ve vatandaşlıktan çıkarılan Lev Troçki'nin kaldığı Meksika'nın başkenti Meksiko'daki evine suikast amacıyla gitti. Troçki ile buluştu ve bir odasında sadece ikisinin bulunduğu bir zamanda fırsat bulunca Troçki'nin başına kazmayla vurmak suretiyle onu ağır şekilde yaraladı. Troçki saldırganla boğuştuğu sırada odaya giren Troçki'nin korumaları Mercader'e saldırdı ve etkisiz hale getirdi. Caridad ve Eitingon isimli iki NKVD subayı bina dışındaki bir arabanın içinde suikastı gerçekleştiren Mercader'i alıp, onu kaçıracaklardı fakat Mercader yakalandığı için geri dönemedi ve onlar da ayrılarak ülkeden kaçtılar. Troçki korumalarına Mercader için "Onu öldürmeyin, bu adamın anlatacak bir hikâyesi var." diye seslendi. Aldığı yaranın etkisiyle Troçki ertesi gün öldü.

Ramón Mercader 20 yıl hapis yattıktan ve serbest bırakıldıktan sonra hayatının geri kalanını Küba ve Sovyetler Birliği arasında geçirdi. 1978 yılında Havana'da öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]