Raiden (Mortal Kombat)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Raiden
İlk görünümMortal Kombat (1992)
YaratanEd Boon
John Tobias
CanlandıranMichael Garvey (MKM:SZ)
Christopher Lambert (1995 film)
James Remar (Annihilation)
Jeffrey Meek (Conquest)
Ryan Robbins (Legacy)
David Lee McInnis (Legacy II)
Tadanobu Asano (2021 film)
SeslendirenJon Hey (1992-1996)[1]
Ron Feinberg (MK:TJB)
Clancy Brown (MK:DotR)
Ed Boon (MK4)[1]
Allan Stagg (MK:DA)[1]
Chase Ashbaker (2004–2005)[1]
Dan Bakkedahl (MK:SM)[1]
Rom Barkhordar (MK:A)
Richard Epcar (2008–present)[2]
Christopher Lambert (MK11; premier skini)
Dave B. Mitchell (2020–günümüz)
TasarlayanJohn Tobias (ilk oyunlar)
Luis Mangubat (MK:DA, MK:D, MK:A)
Herman Sanchez (MKvsDCU)
Atomhawk Design (MK9)
YakalamaCarlos Pesina (1992–2006)[3]
Sean Okerberg (MKvsDCU)
Oyun içi bilgiler
SilahlarSavaş çekici (MK4)
Staff (MK4, MK:DA, MK:D, MK:SM, MK:A
AileFujin (erkek kardeş)
KökenCennet
Dövüş stilleriNan Quan (MK:DA, MK:D
Jujutsu (MK:DA, MK:D)

Raiden, (Japonca:雷電) Midway Games ve NetherRealm Studios tarafından yaratılan Mortal Kombat dövüş video oyunu serisinden kurgusal bir karakterdir. Japon tanrısı Raijin'e dayanarak, şimşek üzerinde kontrol sahibi olan gök gürültüsü tanrısı olarak tasvir edilir. Orijinal 1992 oyununda çıkış yaptı ve Mortal Kombat 3 (1995) ve ilk güncellemesi (Ultimate Mortal Kombat 3) dışında her ana oyunda oynanabilir bir karakter olarak göründü. Oyunların hikâyesinde Raiden, Earthrealm'in koruyucusudur. Earthrealm'i çeşitli tehditlere karşı savunan savaşçıları seçip eğiterek görevini yerine getirirken, aynı zamanda doğrudan diyarın savunmasına da katılır. Raiden genellikle serinin kahramanlarına bir akıl hocası olarak hizmet eder, ancak bazen hikâyede daha karanlık bir rol üstlenir. Bu da onun diyarı koruma konusunda daha acımasız hale geldiğini görür.

Serinin ana karakterlerinden biri olan Raiden, Mortal Kombat oyunları dışında NBA Jam Tournament Edition (1995), NFL Blitz (1997), Unreal Championship 2 (2005) ve Injustice 2'de konuk karakter olarak yer aldı.

Olumlu bir karşılama alan Raiden, serinin en popüler karakterleri arasında yer alır.

Görünümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikayesi[değiştir | kaynağı değiştir]

[netleştirme gerekli]

Raiden cosplay'i yapan bir kişi

Raiden'ın hikâyesi, yarı tanrı ve -hikayedeki adı ile- Outworldün hükümdarı olan Shao Kahn'ın dünyayı ele geçirme planları yapması ile başlar. Kendisine yüce tanrılar tarafından dünyayı koruma görevi verilmiş olan Raiden, Shao Kahn'a engel olmak zorundadır. Fakat çok geçmeden Shao Kahn dünyaya ayak basar ve planlarını hızlı bir şekilde uygulamaya başlar. Dünyanın Shao Kahn'ın ordusuna karşı koyacak şansı yoktur. Raiden tek kurtuluş olarak gördüğü yöntemi, yani yüce tanrılardan yardım istemeye karar verir. Raiden yüce tanrılara dünyanın savunacak gücü olmadığını ve ortada bariz bir adaletsizlik olduğunu savunur; ve kuralların adil olmasını ister. Buna karşın Raiden ve yüce tanrılar, dünya ve Outworld arasında bir dövüş turnuvası başlatmaya karar verirler. Kurallara göre dünyanın ve Outworldün en iyi dövüşçüleri bu turnuvaya katılacak ve eğer dünya kazanırsa Shao Kahn dünyadan elini çekecektir. Ve bu turnuvaya dünyadan katılacak dövüşçüleri bizzat Raiden arar ve bulur. Ve dünya ile Outworld arasında Mortal Kombat turnuvası böylece başlar.

Turnuva oldukça uzun ve dünya için oldukça yıpratıcıdır. Shao Kahn'ın da bu turnuvadan haberi olur ve kendisi de turnuvaya katılacak kişileri seçer. Dünya ve Outworldün seçtiği dövüşçüler şu şekilde sıralanabilir: Liu Kang, Kung Lao, Johnny Cage, Sonya Blade, Jax Briggs ve sonradan dahil olan Kitana dünya dövüşçüleri; Baraka, Shang Tsung, Jade, Sindel, Goro, Reptile, Kano ve Sheeva ise Outworld dövüşçüleridir. Turnuvanın sonunda Shao Kahn ve ordusu Liu Kang tarafından yenilir. Liu Kang, Raiden ve diğer dövüşçülerin yardımıyla turnuvayı kazanarak dünyayı kurtarır.

Hikâyenin bu bölümü, Mortal Kombat ve Mortal Kombat: Annihilation isimli iki ayrı film ile aktarılmıştır. Fakat film pek başarı elde edememiş ve Ed Boon'un kararıyla hikâyenin geri kalanı video oyunları ile aktarılacaktır. Zira 1992 yılında çıkan Mortal Kombat isimli video oyunu beklenenden de fazla ilgi görmüştür.

İlk üç Mortal Kombat oyununda konu değişmemektedir. Fakat dördüncü oyun hikâye için bir dönüm noktası olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Raiden Voice - Mortal Kombat franchise | Behind The Voice Actors = Raiden Voice - Mortal Kombat franchise <nowiki>". behindthevoiceactors.com. 4 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. Check mark indicates role has been confirmed using screenshots of closing credits and other reliable sources. 
  2. ^ Richard Epcar interview 2008-10-27 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Kingdom Hearts Insider. Retrieved on 2008-10-13.
  3. ^ Dorkly (June 14, 2014). Mortal Kombat (Game Kast) Gets Reunited 2 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.