Rahîme Perestû Sultan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Rahîme Perestû Valide Sultan sayfasından yönlendirildi)
Rahime Perestû Sultan'ın mezarı Eyüpsultan'daki Mihrişah Valide Sultan Türbesi'ndedir.
Rahime Perestü Sultan

Rahime Perestü Sultan (d. 1826'ya doğru - ö. 1904, Maçka), Osmanlı tarihindeki son Valide Sultandır. Osmanlı padişahı Abdülmecid'in eşi ve II. Abdülhamit'in manevi ve üvey annesiydi.

Kimliği[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Abdülhamit tahta geçtiğinde valide sultan oldu. II. Abdülhamit'ten sonraki padişahlar tahta geçtikleri zaman anneleri zaten ölmüş oldukları için Osmanlı tarihindeki son Valide Sultan olarak hatırlanır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Piristû adı Farsça "kırlangıç (kuşu)" anlamına gelir. Küçük yaşta saraya ailesi tarafından verilen Perestü Kadın Efendinin asıl adı Rahîme olup Çerkeslerin Ubıh boyunun asilzade ailelerinden olan Gogen'lerdendir. Babası Gogen Gök Bey'dir. Kız kardeşi Fatma Hanım da ünlü göz hekimi Mehmet Esat Işık'ın anneannesidir.

Perestü Kadın Efendi II. Abdülhamit'in öz annesi değildir. Ancak II. Abdülhamit daha 10 yaşındayken annesi Tirimüjgan Sultan'ı kaybedince Perestû Hanım onun bakımını üstlendi. 3 yaşında iken annesi Düzdidil Kadınefendi'yi kaybeden Cemile Sultan'ı da o yetiştirdi.

II. Abdülhamit manevi annesini çok severdi. II. Abdülhamit 1876 yılında tahta çıktığı sırada manevi annesi Piristû'dan özellikle siyasete karışmamasını rica etmiş ve ricasını yerine getirdiği takdirde el üstünde tutulacağını ve çok nüfuz sahibi olacağına dair söz vermişti. Perestü da bunu kabul etti ve böylece manevi oğlu tahta geçince Valide Sultan oldu. II. Abdülhamit'ten sonraki padişahlar tahta geçtikleri zaman anneleri zaten ölmüş oldukları için Perestü Kadın Efendi Osmanlı tarihindeki son Valide Sultan olarak hatırlanır.

Hayır işleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Perestü Kadın Efendi 1891 yılında Topçubaşı Bali Süleyman Ağa'nın hatırasına İstanbul'un Silivrikapı semtinde bulunan Bala Tekkesi Çeşmesini yaptırmıştır. Sapanca Uzunkum'da da bir cami yaptırmıştır.

Perestü Valide Sultan'ın özel hayatına dair çok az kaynak vardır. Ancak torunu Ayşe Sultan'dan giyim kuşam tarzının daha çok alaturka olduğu ve debdeben uzak kaldığı anlaşılıyor.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

1904 yılında oğlunun saltanatı devam etmekteyken Maçka'da kendi şahsi sarayı olan Valide Sultan Konağında öldü. Eyüpsultan'da Mihrişah Valide Sultan Türbesi'ne defnedildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ayşe Osmanoğlu (1994) Babam Sultan Abdülhamid (Hatıralarım), İstanbul:Selçuk Yayınları, ISBN 975-95466-5-5.
  • Yılmaz Öztuna (1989) Devletler ve Hanedanlar, Ankara
  • Çağatay Uluçay (1992) Padişahların kadınları ve kızları, Ankara
  • Leyla Açba, (2004) Harem Hatıraları, İstanbul
Önce gelen:
Şevkefza Sultan
Valide Sultan
1876-1904
Sonra gelen:
-