RDX

Vikipedi, özgür ansiklopedi
RDX'in kimyasal formülü

RDX, gerçek adı siklotrimetilen-trinitramin olup saf RDX 204 °C'de eriyen ve 1.816 g/cm³ yoğunlukta olan bir patlayıcıdır. Bu patlayıcı için kullanılan RDX kısaltması, İngiliz menşeli olduğundan Royal Demolition Explosive (Kraliyet Yıkım Patlayıcısı) kelimelerini ifade etmektedir. Patlayıcıların kısaltma halindeki isimleri genellikle kimyasal içeriklerinin kısaltması veya baş harfleri kullanılarak oluşturulmakla birlikte, II. Dünya Savaşı'nda patlayıcının kompozisyonunun Almanlar tarafından deşifre edilememesi için İngilizler tarafından bu şekilde kısaltılmıştır.

Daha yüksek yoğunlukta döküm ya da presleme ile elde edilebilir. RDX'in sentezlenebilmesi için ilk önce Hekzamin'in Nitrik Asit ile nitratlanarak Hekzamin Dinitrat'a dönüştürülmesi gerekir. Hekzamin Dinitrat ve Amonyum Nitrat karşımı belli aşamalardan geçtikten sonra, tekrar Nitrik Asit ile belirli işlemlerden de geçerek en son RDX kristalleri elde edilir. RDX ancak ileri seviyede kimya bilgisi olanlar tarafından sentezlenebilir. Diğer patlayıcılarla bir miktarda kombinasyon halinde kullanılabilir. Higroskopik değildir ve suda çok az çözünür. Saf halde ıslak olarak yüklenebilir. Patlama hızı 27500 ft/s'dir. Yalnız kullanımında zehirli özellik gösterebilmesi ve çabuk reaksiyona girmesi sebebiyle genelde katışık olarak kullanılır. Hekzogen, siklonit, T 4 Trimetilentrinitriamin isimleri ile de bilinir.

RDX, C-4'ün yapımında da kullanılır ve C-4'ün ağırlığının %91'ini oluşturur. RDX aynı zamanda fünye yapımında da kullanılır.

B,B-2 (TNT ve RDX karışımı, TNT, RDX ve balmumu karışımı)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kirli beyazdan sarı renge kadar olabilen bu tür patlayıcılar TNT (%60), RDX (%40) veya TNT, RDX ve balmumu karışımıdır. Ateşleme hızı 7800 m/sn dir bu patlayıcı TNT yerine de kullanılmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]