Podmoskovnye veçera

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Moskova Uluslararası İş Merkezi (Московский Международный Деловой Центр «Москва-Сити»)

Podmoskovnye veçera (Rusça: Подмосковные вечера / Podmoskovnye vechera; anlam: "Moskova banliyösünün akşamları"), Sovyet popüler şarkısı.

1955'te Leningradskimi veçerami (Ленинградскими вечерами / Leningradskimi vecherami; "Leningrad akşamları") adıyla müziği Vasili Solovyov-Sedoy (Василий Павлович Соловьёв-Седой / Vasiliy Pavlovich Solovyov-Sedoy) tarafından bestelendi ve şiiri Mihail Matusovski (Михаил Львович Матусовский / Mikhail Lvovich Matusovskiy) tarafından yazıldı. Fakat Sovyet Kültür Bakanlığının isteği üzerine başlığı Podmoskovnye veçera oldu ve şiiri ile müziğinde de değişiklikler yapıldı.

Yeni başlığı altında Spartakiad spor oyunlarının belgeselinde kullanılması üzere Vladimir Troşin (Владимир Константинович Трошин / Vladimir Konstantinovich Troshin) tarafından yorumlandı. 1957'de 6. Dünya Gençler ve Öğrenciler Festivali sırasında düzenlenen uluslararası şarkı yarışmasında birinciliğini kazandı.

1958'de Van Cliburn tarafından tanıtıldıktan sonra dünyaca popüler olmaya başladı. 1961'de "Kenny Ball and His Jazzmen", Midnight in Moscow başlığıyla caz yorumunu yaptı. 1962 yılın ilk aylarında ABD'de U.S. Billboard Hot 100 chart'ın ikincisi olup üç haftadır American "Easy Listening" chart'ın birincisi olarak kaldı. 1964'ten beri Mayak Radyosu (Радио «Маяк») yayımında saat bildiri için yarım saatte bir kez bu müziğin başlangıcındaki dört dizesi çalınmaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]