Panmunjom

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Köyde tek kalan bina Kuzey Kore Barış Müzesi.

Panmunjom, Kuzey Hwanghae eyaletinde bulunan, Kore Savaşı'nı duraklatan, "Panmunjom Ateşkes Antlaşması"nın imzalandığı Kuzey ve Güney Kore arasındaki fiili sınır köyü. Askeri Çizimi hattı üzerinde ateşkes imzalanan bina halen durmakta ve buna tarafsız bölgenin ortasından geçmektedir. Soğuk Savaş'ın son izlerinin biri olarak kabul edilir.

1951-1953 tarihleri arası Birleşmiş Milletler kuvvetleri ateşkes görüşmeleri için Panmunjom de Kuzey Kore ve Çinli yetkililerle bir araya geldi. Görüşmeler aylarca sürüncemede kaldı. Görüşmeler sırasındaki çekişmelerin ana noktası savaş esirlerini çevreleyen sorunlar oldu. Ayrıca, Güney Kore birleşik bir devlet isteklerinde uzlaşmaz bir tavır sergiledi. 8 Haziran 1953 tarihinde esir sorununda bir anlaşmaya varıldı.

Kendi ülkelerine dönmeyi reddeden mahkûmlar üç ay boyunca nötr denetim komisyonu altında yaşamasına izin verildi. Bu süre sonunda, hala geri dönüşü reddedenler oldu. Geri dönmeyi reddedenler arasında yirmi iki Amerikan ve İngiliz savaş esirlerinden ikisi hariç hepsi Çin Halk Cumhuriyeti'ne iltica etti.

Son bir ateşkes anlaşmasına 27 Temmuz 1953 tarihinde varıldı. Birleşmiş Milletler Komutanlığı, Çin Halk Kurtuluş Ordusu ve Kuzey Kore Halk Ordusu, savaşı sona erdiren bir ateşkes anlaşmasını kabul etti.