One Wonderful Sunday

Vikipedi, özgür ansiklopedi
One Wonderful Sunday
Japonca素晴らしき日曜日
Filmin afişi.
YönetmenAkira Kurosava
YapımcıSojiro Motoki
SenaristAkira Kurosava
Keinosuke Uegusa
OyuncularIsao Numasaki
Chieko Nakakita
MüzikTadashi Hattori
DağıtıcıToho
CinsiSinema filmi
Çıkış tarih(ler)i25 Haziran 1947 (1947-06-25)
Süre108 dakika
Ülke Japonya
DilJaponca

One Wonderful Sunday (Japonca素晴らしき日曜日, romanize: Subarashiki Nichiyōbi, Türkçe anlamı: Harika bir Pazar), 1947 Japonya yapımı sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 25 Haziran 1947'de tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Toho olan film, 1 dilde (Japonca) yapılmıştır. Filmin süresi 108 dakikadır. İşgal Japonyası döneminde çekilen film, 2.Dünya Savaşı sonrası Tokyo'daki zorlukları gösteriyor. Masako karakterinin filmin sonunda dördüncü duvarı yıkması Kurosava filmleri açısından dikkate değerdir. Filmin sonunda çalınan müzik Schubert'in Symphony No. 8 (Unfinished Symphony) adlı eseridir.[1] Filmin tarzı Amerikalı yönetmen Frank Capra'nın sosyal-gerçekçi komedilerine ve İtalyan yeni gerçekçi akımına benzetilmiştir.[2] Kurosava çekimlerin doğal görünebilmesi için filmin şehir içindeki çekimlerinde kamerayı saklamak için bir kutuya koymuş ve bir kumaşla kaplamıştır. Çekimleri kumaştaki delikten yapmıştır.[3]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Yuzo ve nişanlısı Masako her pazar olduğu gibi bir pazar günü Tokyo'da buluşurlar. Yanlarında sadece 35 yen olmasına rağmen güzel bir gün geçirmeye kararlıdırlar. Model bir evi gezerler ancak fiyatının kiralayamayacakları kadar pahalı olduğunu görürler. Yuzo'nun ordudan arkadaşının sahibi olduğu kulübe giderler ancak kıyafetleri eski püskü olduğu için Yuzo kulübün sahibini tanıdığına oradakileri inandıramaz ve kulübe giremezler. Daha sonra hayvanat bahçesine giderler ancak orada yağmura yakalanırlar. Schubert'in Unfinished Symphony'sinin çalınacağı bir konsere gitmek isterler ancak ucuz biletleri toplu satın alıp daha pahalıya satan kara borsacılar yüzünden konsere gidemezler. Yuzo'nun arkadaşıyla kaldığı küçük apartman dairesine giderler. Arkadaşı evde yoktur. Yuzo, Masako'yu birliktelik için zorlayınca Masako kızar ve evden gider ancak çantasını evde unutur. Çantasını almak için geri gelince barışırlar ve birlikte kafeye giderler. Kafede café au lait sipariş ederler. Bu kahvenin fiyatı sipariş ettiklerini sandıkları kahveden iki kat fazladır bu nedenle Yuzo kafeye paltosunu bırakmak zorunda kalır. Masako ve Yuzo iyi yiyecek ve içeceklerin makul fiyatlara satıldığı halk için bir kafe açma hayallerinden bahsetmeye başlarlar. Yanından geçtikleri boş bir arazide birlikte kafe işletiyormuş gibi yaparlar. Daha sonra Yuzo Masako'yu boş bir amfitiyatroya götürür. Orada Yuzo orkestra şefi gibi ellerini kaldırarak o gün dinleyemedikleri Unfinished Symphony'yi yönetiyor gibi yapar. Masako kameraya döner ve seyirciye alkışlamalarını söyler (dördüncü duvarın yıkılması). Günü bitiren Masako ve Yuzo bir sonraki pazar günü buluşmak üzere ayrılırlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 1948 yılında Mainichi Film Ödülleri'nde 2 dalda (En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo) ödül kazanmıştır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "'One Wonderful Sunday' (NR)". www.washingtonpost.com. 4 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  2. ^ "One Wonderful Sunday". The Criterion Collection (İngilizce). 23 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  3. ^ "One Wonderful Sunday". www.tcm.com (İngilizce). 14 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  4. ^ "1948 Mainichi Film Concours". 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]