Ollanta Humala

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ollanta Humala
64. Peru Devlet Başkanı
Görev süresi
28 Temmuz 2011 - 28 Temmuz 2016
Başbakan Salomón Lerner Ghitis
Oscar Valdés
Juan Jiménez Mayor
César Villanueva
René Cornejo
Ana Jara
Pedro Cateriano
Başkan Yardımcısı Omar Chehade
Marisol Espinoza
Yerine geldiği Alan García
Yerine gelen Pedro Pablo Kuczynski
Kişisel bilgiler
Doğum Ollanta Moisés Humala Tasso
26 Haziran 1962 (61 yaşında)
Lima, Peru
Partisi Peru Milliyetçi Partisi
Evlilik(ler) Nadine Heredia (e. 1999)
Çocuk(lar) Illariy
Nayra
Samin
Mesleği Asker
Dini Roma Katoliği
İmzası
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Peru
Hizmet yılları 1981-2006
Rütbesi Yarbay
Çatışma/savaşları Cenepa Savaşı

Ollanta Moisés Humala Tasso (d. 26 Haziran 1962, Lima) Perulu asker ve siyasetçi. 2011-2016 yılları arasında Peru Devlet Başkanı olarak görev yaptı.

İşçilerin davalarına bakan avukat İsaac Humala'nın oğludur. 1981 yılında Peru ordusuna girdi. Yarbaylığa yükseldiği 1992 yılında Aydınlık Yol örgütüne karşı mücadele etti. Üç yıl sonra Peru'nun komşusu Ekvador'la giriştiği Cenepa Savaşı'na katıldı. 1990-2000 yıllarında, dönemin Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin borç krizinin çözümü için ücretlilere ağır yaptırımlar içeren IMF ve Dünya Bankası programlarını uygulaması üzerine, Fujimori yönetiminin yolsuzluklarına karşı çıkan ayaklanmalara katıldı ya da destekledi. 2000 yılının Ekim ayında ülkenin güneyindeki Tacna kentinde, Fujimori'ye karşı 39 askerle birlikte başarısız bir ayaklanma girişiminde bulundu. Ayaklanmanın öncüsü Fujimori rejiminin yıkılmasının ardından Peru Kongresi tarafından affedildi ve eylemleri nedeniyle yurt dışında çeşitli yerlerde askeri ataşelik görevi verilerek Peru'dan uzak tutulmaya çalışıldı.

2005'te ülkesine döndü ve aynı yıl Peru Milliyetçi Partisi'ni kurdu. Neo-liberalizme karşı çıkan ve anti-emperyalist tutumuyla bilinen Peru Ulusal Partisi, etnik kimliğin altını çizen ve yerlilik vurgusu yapan etnosentrik anlayışı temel aldı. 2006 yılında devlet başkanlığına aday gösterildi. 9 Nisan 2006 tarihinde yapılan ilk turda yüzde 30,62 oranında oy aldı. 4 Haziran 2006 tarihinde yapılan ikinci turda Peru Aprista Partisi'nin adayı Alan Garcia’nın rakibi oldu. Yüzde 52,62 oranında oy alan Garcia'ya karşı kaybetmesine rağmen, Peru siyasetinde önemli bir isim olarak kalmaya devam etti ve radikal anti-kapitalist söylemini yumuşattı.

2010 yılında merkez soldaki bir lider olarak devlet başkanlığı yarışı kampanyasına başladı. Ekonomik büyümeyi ve dış yatırımları devam ettirme hedefiyle birlikte, Peru’nun temel doğal kaynaklarından sağlanan refahı eşit olarak dağıtma arzusunu halka anlattı. Partisi, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales gibi anti-emperyalist liderlerle ilişkilerini kuvvetlendirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Parti siyasi görevi
Yeni makam Peru Milliyetçi Partisi Lideri
2005–günümüz
Görevde
Siyasi görevi
Önce gelen
Alan García
Peru Devlet Başkanı
2011–2016
Sonra gelen
Pedro Pablo Kuczynski